Tieto pôvodom talianske sušienky sme obohatili o vianočné koreniny. Ich výhodou je, že ich môžete pripraviť v predstihu, výborne chutia ku káve, čajíku, varenému vínku či vianočnému punču.
Mandle môžete vymeniť za vlašské orechy alebo lieskovce alebo iný druh orechov, ktoré máte radi.
My ich máme veľmi radi aj s kvalitným vínkom. Vyskúšajte a uvidíme 🙂 veríme, že si ich zamilujete.
Čo budeme potrebovať (45 porcií):
- 150g lieskovcov, mandlí alebo iných orechov
- 2 vajcia
- 250g hladkej špaldovej múky
- 25g masla
- 20g medu
- 190g cukru
- 15g škorice
- 50g sušených ale mäkkých marhúľ
- 140g cukru
Čas na prípravu: 60 minút
Postup:
Marhule nakrájame na malé kocky. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, štipku soli, cukor kryštálový, dreň z vanilkového lusku. Pridáme maslo, vajcia a všetko premiešame ručným mixérom s nadstavcami na miesenie cesta. Nemiesime dlho, aby cesto nezmäklo. Pridáme nasekané oriešky a marhule a premiesime. Sformujeme, zabalíme do fólie a dáme na 45 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme do cca 25cm dlhých roliek. Položíme ich na plech vyložený papierom s odstupom asi 6cm. Pri teplote 190°C pečieme na strednej mriežke zospodu asi 25 minút. Vyberieme ich, necháme asi 5 minút vychladnúť a ostrým nožom ich pokrájame na 1,5cm šikmé rezy. Poukladáme ich reznou plochou na plech a pri 180°C pečieme 12-15 minút. Vychladnuté keksy uložíme do dózy. (každú vrstvu oddelíme papierom na pečenie) V chlade vydržia aj 6-8 týždňov.