OdAdventuPoVianoce_final-01Muffinky milujú deti, ale dospelí rovnako. Táto verzia má výnimočnú, až slávnostnú chuť. Použité kvalitné suroviny obohatia váš receptár a chuťové poháriky.
Sú krehké a je na vás aké ovocie si do nich pridáte.
My sme ich piekli v klasických veľkých košíčkoch, ale polovicu sme upiekli aj v malých….to pre tých, ktorí potrebujú vyskúšať každú sladkosť, ale nechcú jej zjesť priveľa. V nedeľu sa začal advent, tak si na druhú adventnú nedeľu urobte tento chutný dezert. Veď povedzte, nie je veľa ľudí, čo nemajú radi čokoládu. Navyše … Váš dom bude voňať nádherne čokoládovo.

Čo budete potrebovať (12 veľkých muffinov):

  • 100g horkej čokolády 70% – použite naozaj kvalitnú. odrazí sa to na chuti muffinkov a zvýrazní ich nádhernú chuť
  • 100g masla / pri alergii na mliečnu bielkovinu (kazeín) použite rastinnú náhradu, prípadne Alsan, alebo použite kvalitný rastlinný olej bez príchute, kokosový tuk a pod.
  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia alebo 12 prepeličích vajíčok pri alergii na vaječný bielok
  • 80g trstinového cukru (ak použijete inú formu sladenia – med a pod, treba počítať s tým, že ich sladivosť je nižšia, prípadne majú špecifickú podchuť, ktorá ovplyvní chuť muffinov)
  • 15g vanilkového extraktu z bourbon vanilky (ak ho nemáte použite esenciu alebo čistú vanilku, či cukor)
  • 15g kakaového prášku (raw prášok zvýrazní chuť)
  • 20ml kvalitného koňaku / brandy
  • mletú škoricu, kardamon, trochu citrónovej kôry
  • prášok do pečiva bez lepku
  • 50g kandizovaného zázvoru
  • 20g čerstvého zázvoru
  • 15g kokosových chipsov
  • ozdoby na muffiny

Čas na prípravu: 60 minút

Postup:
Čokoládu a maslo/olej rozpustite vo vodnom kúpeli. Nechajte vychladnúť a spolu s cukrom a kvalitným bourbon vanilkovým cukrom/alebo vanilkovým extraktom šľahajte tak dlho, kým nevznikne hladký krém. Vmiešajte vajcia, smotanu, koňak a koreniny.
Na záver miešania pridajte na malé kúsky nakrájaný kandizovaný zázvor, trochu čerstvého zázvoru a kokosové chipsy.
V mise premiešajte múku s kypriacim práškom, kakao a soľ.
Do múčnej zmesi vmiešajte krém z čokolády a vajec tak, aby sa všetko dostatočne spojilo, ale nebolo vymiešané do hladka.
Papierové košíčky alebo formičky na muffiny naplňte zmesou. Pečte pri teplote 180 °C  na strednej mriežke približne 25-30 minút.

Muffinky môžete pripraviť aj na Mikuláša. Zabaľte ich do pekné papiera alebo celofánu a potešte malých aj veľkých 🙂