torta-1Dezerty a koláčiky. To je to, čo na Vianociach milujeme. Dovolíme si trochu viac … ale často sa potom čudujeme, že po Novom Roku sa nezmestíme do nohavíc, ktoré sme pred sviatkami pohodlne obliekli.A tak máme pre vás malú radu … urobte menšie porcie, menej toho zjete. A platí to aj pri tejto veľmi chutnej torte, ktorá sa vám bude priam rozplávať na jazyku.

Podľa názvu by sa táto … makovo-maková torta mohla zdať fádna svojou chuťou. No …verte nám, je to prekrásna kombinácia a chute vás presvedčia o vynikajúcom zákusku. Kyslejší, výraznejší džem dodá torte špeciálnu chuť a navyše zvýrazní makovú plnku. V ceste nie je žiadna múka, takže je vhodná aj pre tých, čo majú intoleranciu na pšenicu, lepok a pod. Je to krásna bodka k sviatočnej káve.

Čo budeme potrebovať (asi 8 porcií):

  • 175ml mlieka polotučného
  • 7 vajec
  • 100g masla
  • 100g džemu
  • 220g cukru
  • 290g mletého maku
  • 50ml dobrého koňaku

Čas na prípravu: 40 minút

Postup:
Cesto: 6 žĺtkov vymiešame so 120g cukru do peny pridáme 140g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (21cm) vyložte na dne papierom na pečenie a dajte do nej cesto. Pečte pri 165°C cca 40 minút.

Plnka: 150g mletého maku a 175ml mlieka a 100g cukru uvarte na kašu a nechajte vychladiť. Jeden žĺtok vymiešajte s maslom do peny, pridajte makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.

Záverečné vytvorenie torty: Tortu prerežte na tri časti, pláty natrite džemom a plnkou. Spojte a zvyšnou plnkou natrite celú tortu. Dajte do chladu. Tortu môžete ozdobiť ovocím (maliny, čučoriedky…)

Dobrú chuť 🙂