Dezerty a koláčiky. To je to, čo na Vianociach milujeme. Dovolíme si trochu viac … ale často sa potom čudujeme, že po Novom Roku sa nezmestíme do nohavíc, ktoré sme pred sviatkami pohodlne obliekli.A tak máme pre vás malú radu … urobte menšie porcie, menej toho zjete. A platí to aj pri tejto veľmi chutnej torte, ktorá sa vám bude priam rozplávať na jazyku.
Podľa názvu by sa táto … makovo-maková torta mohla zdať fádna svojou chuťou. No …verte nám, je to prekrásna kombinácia a chute vás presvedčia o vynikajúcom zákusku. Kyslejší, výraznejší džem dodá torte špeciálnu chuť a navyše zvýrazní makovú plnku. V ceste nie je žiadna múka, takže je vhodná aj pre tých, čo majú intoleranciu na pšenicu, lepok a pod. Je to krásna bodka k sviatočnej káve.
Čo budeme potrebovať (asi 8 porcií):
- 175ml mlieka polotučného
- 7 vajec
- 100g masla
- 100g džemu
- 220g cukru
- 290g mletého maku
- 50ml dobrého koňaku
Čas na prípravu: 40 minút
Postup:
Cesto: 6 žĺtkov vymiešame so 120g cukru do peny pridáme 140g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (21cm) vyložte na dne papierom na pečenie a dajte do nej cesto. Pečte pri 165°C cca 40 minút.
Plnka: 150g mletého maku a 175ml mlieka a 100g cukru uvarte na kašu a nechajte vychladiť. Jeden žĺtok vymiešajte s maslom do peny, pridajte makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.
Záverečné vytvorenie torty: Tortu prerežte na tri časti, pláty natrite džemom a plnkou. Spojte a zvyšnou plnkou natrite celú tortu. Dajte do chladu. Tortu môžete ozdobiť ovocím (maliny, čučoriedky…)
Dobrú chuť 🙂