Neviem ako vy, no ja milujem sladkosti 🙂 Nie veľa, ale tak … krásne si ich vychutnať. Dať si maličkú drobnosť ku kávičke, dopriať si sladké pokušenia a dobrôtky. Robím to tak často. A pritom 🙂 nepriberám, držím si svoju ideálnu hmotnosť. Je pravda, že každý týždeň si napíšem jedálniček a denne konzumujem zeleninu, ovocie, ražný kváskový chlebík, kvalitné mäso, ovčie alebo kozie produkty. Mám … kombinovanú intoleranciu a alergiu. Zoznam by bol pomerne dlhý, ale nie o tom vám chcem dnes písať.
Tento rok som hľadala spolu s Jarkou možné vianočné maškrtky aj pre mňa a … našli sme 🙂 veľké množstvo.
Dnes sa s vami podelím o recept na úžasné, krehučké vanilkové rožteky, ktoré sú vhodné pre tých, čo majú intoleranciu na pšenicu, vajcia, droždie, mlieko 🙂
Ako na to?
Čo budeme potrebovať na približne 50 maličkých nádherných rožtekov:
- 50g vlašských orechov
- 6 prepeličích vajíčok – z nich 6 žĺtok a asi 3 bielka podľa toho, ako sa vám ich podarí oddeliť
- 110g masla, alebo kvalitného rastlinného tuku – ak máte intoleranciu na mliečne výrobky, použite rastlinný tuk
- 150g hladkej špaldovej múky
- 25g trstinového cukru
Postup:
Zo špaldovej múky, masla, cukru, prepeličích žĺtkov, polovice bielkov a mletých orechov spracujte cesto, pridajte aj štipku soli. Cesto odložte na hodinu do chladničky. Na pracovnej ploche vytvarujte valčeky o priemere 2cm, nakrájajte kúsky a formujte rožteky.
Pozn.: Ja som formovala maličké rožteky, tenučké, tenšie ako malíček. Sú prekrásne, delikátne a vychutnám si ich ešte viac.
Rožteky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 180C cca. 15 min. – záleží na type rúry, no u mňa to trvalo presne 15 minút. Rožteky nebudú tuhé, stuhnú až keď trochu vychladnú. Hotové ešte teplé rožteky pocukrujte. Ja som použila práškový cukor z Agáve, ktorý dostanete v predajniach DM pod vynikajúcou značkou Alnatura. No mne chutia aj bez cukru.
Výživové hodnoty na jeden rožtek:
37kcal, 2.9 sacharidov, 0.55 bielkovín, 2.6 tuku
Dobrú chuť 🙂 a zdravé sviatky 🙂