kapor_salatVianočné podkovičky z kapra, zemiakový šalát s jogurtom.

Kapor a Vianoce patria k sebe 🙂 No je pravda, že na štedrovečernom stole sa už často objavujú aj úplne iné druhy rýb. Losos, tuniak alebo aj pstruh, či šťuka. Avšak tradične je to to práve kapor a k nemu chutný zemiakový šalát.
Pravdou je, že sviatky sa dajú naozaj prežiť aj trochu inak a predsa tradične. Trochu inak znamená zdravšie a rovnako chutne.
V našom Vianočnom menu sme pripravili naozaj odľahčenú verziu kapra aj šalátu. Navyše, pamätali sme aj na všetkých, čo trpia intoleranciou na pšenicu, vajcia, kravské mlieko a máme pre vás tipy, ako nahradiť tie potraviny, ktoré vaše telo netoleruje.

Začnime teda Zemiakovým šalátom s jogurtom 🙂

Čo budeme potrebovať na 4 porcie:

  • 100g mrkvy
  • 400g zemiakov vhodných na šalát. Malá rada: hľadajte v popise zemiakov typ triedy a na čo sú vhodné. Ak túto informáciu nenájdete, opýtajte sa obsluhy, alebo kúpte také zemiaky, ktoré sú naozaj vhodné na šalát
  • 100g zeleru
  • 60g cibule
  • 100g bieleho jogurtu 3-3,5% tuku alebo a ho chcete tučnejší použite pochúťkovú smotanu 10%. Ak trpíte intoleranciou na kravské mlieko a mliečne výrobky, použite kvalitný ovčí jogurt, 4 a viac %
  • 60g mrazeného hrášku
  • 100g nakladaných uhoriek – ak máte intoleranciu na kvasnice, droždie, potom skúste uhorky oželieť, pretože by ste ich nemali konzumovať
  • 60g citrónu
  • 20g cukru
  • 40g kvalitnej horčice – odporúčame horčicu Alnatura zo siete DM, nie je v nej veľa octu a má delikátnu chuť
  • soľ

Čas na prípravu: 40 minút, plus doba chladenia
Výživové hodnoty (šalát s jogurtom 3,5% tuku):
162 kcal, Sacharidy: 27.5, Bielkoviny: 5, Tuky: 3.3

Príprava – šalát:
Šalátové zemiaky uvarte v šupke. Ešte vlažné ošúpte. Koreňovú zeleninu uvarte v slanej vode. (ale nerozvariť). Do 500ml vody pridajte 3 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice octu (alebo citrónovej šťavy) a pol polievkovej lyžice soli. Priveďte do varu, odstavte z ohňa a primiešajte 2 čajové lyžičky horčice a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu. Takýto nálev nechajte vychladiť. Uvarenú koreňovú zeleninu a zemiaky nakrájajte na drobné kocky a spolu zmiešajte.  Pridajte na kocky nakrájané uhorky a hrášok a zalejte nálevom. Nálev pridávajte postupne, záleží na kvalite zemiakov, koľko nálevu potrebujú. Po chvíli osoľte, pridajte čierne mleté korenie a nechajte odstáť. Na záver primiešajte pochúťkovú smotanu alebo jogurt.

Tak, šalát máme pripravený a teraz nás čaká pripraviť kapríka 🙂

Čo budeme potrebovať na 4 porcie:

  • 100g slnečnicového oleja najlepšie takého, čo je určený na vysmážanie
  • 80g hladkej  múky, alebo špaldovej múky pre tých z vás, ktorí máte intoleranciu na pšenicu
  • 800g kapra nakrájaného na podkovičky
  • soľ, mletú papriku, korenie podľa chuti

Čas na prípravu: 30 minút
Výživové hodnoty : 637 kcal, Sacharidy: 31, Bielkoviny: 43, Tuky: 38

Príprava – kapor:
Múku zmiešame spolu s mletou paprikou, korením a soľou. V tejto zmesi postupne obalíme kapra, ktorého sme predtým nasolili. Na panvici rozohrejeme olej a postupne vysmažíme kapra do chrumkava. Podávame spolu so zemiakovým šalátom a plátkom citróna. PS: Pozor na kostičky!