DietyFungujuÁno je to tak, diéty fungujú! 🙂
Každá diéta funguje. Verte mi, viem o čom hovorím 🙂
Možno vy nie, ale ja som takmer každú vyskúšala a niektoré boli také úspešné, že som ich opakovala viackrát. 🙂 Veď predsa … Fungovali!
O tom, prečo treba diétu opakovať, keď už raz fungovala som nepremýšľala.
Skončila som diétu a okamžite som si spomenula na svoje staré stravovacie návyky a neviem doteraz prečo som si myslela, že teraz už nepriberiem, že si teraz svoju hmotnosť udržím. Chvíľu to aj tak bolo a potom nebadane prišli „stratené“ kilá nazad a aby si boli tie kilá istejšie, tak prišli vo väčšom množstve.
Pekne… tichúčko … nebadane… A verne ostali u mňa. Určitý čas som to akože ignorovala, nevšímala som si to až nastala znovu potreba zbaviť sa nadváhy a stratiť tieto nové kilečká.

A ako sa to dalo? Veľmi jednoducho, kúpite si časopis a v každom je zaručená diéta. Alebo to poviete pred kamarátkami a už máte toľko rád, že si môžete vyberať.

Chudla som po Veľkej noci, po Vianociach, pred Silvestrom, pred letnou dovolenkou do plaviek, pred zimou do lyžiarskej výstroje, pred plesom do vysnívanej róby, pred bratovou svadbou do šiat, kvôli novej známosti, pred … atď. akýkoľvek dôvod je vhodný na novú a novú diétu.
Skúsila som  1-dňovú, 2 -dňovú a aj 3-dňovú, Atkinsona, bodovú, ryžovú, ananásovú, špeciálnu kapustovú polievku, počítanie kalórií, podľa krvných skupín, Dukanovú, Holywoodsku, sacharidové vlny, ovocnú, jedla som 2x denne, bola som bez raňajok, jedla som len do 17 hodiny…
Nekonečný kolobeh, dlhé roky a robila som len to čo väčšina: Vôbec som nepremýšľala nad tým, čo týmito experimentmi spôsobujem môjmu organizmu. Nepremýšľala som ani nad tým, ako to prežívajú moje životne dôležité orgány a aké následky si vyzdvihnem trochu neskôr… No verte mi, následky prišli, ani ja nie som žiadna výnimka.

Môj metabolizmus bol veľmi narušený a úprimne povedané, úbytky váhy neboli už také výrazné, ale zato pribúdanie kíl bolo vždy rýchle. Prepracovala som sa k značnej hmotnosti a prišli s tým aj sprievodné javy – vysoký tlak, nadmerné potenie, dýchalo sa mi stále horšie, krvné testy ukazovali zvýšené hodnoty cholesterolu a triglyceridov
Navyše sa mi zhoršil sa mi spánok, sebavedomie prudko klesalo, s obliekaním bol denný problém, pohyb v spoločnosti bol stále neistejší, začala som vynechávať plaváreň (asi viete prečo) a bolo veľa obmedzení, ktoré pomaly prichádzali no neopúšťali ma.

Čoraz častejšie som premýšľala nad tým prečo nefungujú moje diéty, prečo stále znovu priberiem … A nebolo pre mňa útechou, že všetkým to tak funguje resp. nefunguje.

No tak, ako to v živote býva, na čo myslíte to si pritiahnete a aj ja som sa dočkala. Mám šťastie na ľudí v živote a aj ku mne prišla pomoc. Stretla som výživovú poradkyňu, ktorej som môj seriál kolobehu chudnutia úprimne a otvorene popísala. Prvé čo mi povedala bolo, že ak začnem jesť pestrú vyváženú stravu 5x denne a popri tom sa denne aspoň 30 minút hýbať tak schudnem a aj si udržím  novú hmotnosť.
Povedala to s takou rozhodnosťou a presvedčením, že som sa dohodla na spolupráci. Vypracovala mi jedálniček, dostala som rady, čo mám robiť a dohodli sme si termíny na stretnutia.
Zo začiatku zmena stravy nebola celkom jednoduchá, mala som pocit, že stále jem a v podvedomí  obava z nových kilogramov navyše. Ale našťastie dôvera v jedálniček a rady bola silnejšia a tak som po týždni kráčala na stretnutie s očakávaním.

Počas týždňa som sa nevážila doma. Z prvého stretnutia som odchádzala  s hrdosťou, za týždeň som stratila prvé kilo a moje sebavedomie stúplo. Mohla by som tu dopodrobna opísať priebeh celého roku, ale bolo by to dlhé čítanie. Za tento rok som schudla 28 kilogramov a moja konfekčná veľkosť sa zmenila z 50 na 44. Chudnutie bolo príjemné, doslova pri plnom tanieri dobrej stravy a pohyb mi robil radosť. Bola som šťastná, že je možné takýmto spôsobom schudnúť, bez akejkoľvek diéty, bez podporných tabletiek a spol. len zmenou stravovania a primeraným pohybom.  Stačilo pevné rozhodnutie, odhodlanie vydržať a viera vo výsledok.

Zdá sa vám to jednoduché?
Úprimne povedané nie celkom, to by som klamala a dávala falošné nádeje. Tak ako všetko v živote aj v tomto procese boli ľahšie týždne a aj ťažšie. No ak porovnám moje predchádzajúce nekonečné obdobie diét a striedania hmotnosti, tak tento rok bol z tých všetkých najľahší.
Urobte to ak potrebujete upraviť hmotnosť, verte viac skúsenostiam poradcu ako lacným (vlastne dosť drahým)  časopisom a  dáte mi za pravdu. Želám vám to ♥.

Doschudnutia priatelia 🙂