ruzicky_kolaz_logoBuď ho milujete, alebo ho obídete v obchode a na váš stôl nemá šancu sa dostať. Je to možno preto, že nemáte skúsenosť s jeho prípravou a chuťou, alebo naopak máte skúsenosť a radšej si tú chuť  už nechcete pripomínať.

Poznám to a dlhé roky som ho nepoužívala v kuchyni, aj keď sme ho dokonca mali určitú dobu v záhrade a pokojne tam ostal celú zimu vonku a na jar skončil v komposte.

Podľa príslovia: „ Čo sedliak nepozná, to nezje.“ Na moje šťastie som sa s ním zoznámila v zahraničí a odvtedy ho vyhľadávam v obchode a teším sa na prípravu mojich obľúbených receptov.

Tak vám o ňom niečo porozprávam 🙂

Je to tradičná zimná zelenina, ktorá sa u nás zatiaľ neteší takej veľkej obľube ako napríklad vo Francúzsku, Nemecku či Rakúsku. V týchto zemiach sa podáva ružičkový kel ako príloha k pečenej hydine na vianočnom resp. novoročnom stole. Páči sa mi napríklad recept ružičkový kel s varenými gaštanmi. Obe potraviny majú svoju zaujímavú, prekrásnu chuť a v kombinácii je to … hmm … lahôdka.

Dokonca aj Angličania ho často podávajú pri slávnostných obedoch 😀 😀

Ale tieto chutné ružičky nájdete aj bežne v ponuke tamojších  reštaurácií.

Táto zelenina okrem toho, že má  nízku kalorickú hodnotu (iba 36 kcal na 100g), obsahuje 85% vody, veľa dobrej vlákniny. Aj obsah rastlinných bielkovín je tiež zaujímavý 3,5g na 100g. Má vysoký obsah vápnika 31mg, magnézia 22mg, kyseliny listovej 112mg ,draslíku 387mg a vitamínu C 112mg.

Pre vegetariánov je dôležitý najmä pre vysoký obsah bielkovín.

Ako ružičkový kel nakupovať a ako ho pripravovať?
Pri nákupe tejto zeleniny dbajte na to, aby boli ružičky tmavozelenej farby, aby boli pevné. Skladovať ich môžete pár dní v chlade. Pred prípravou jednotlivé ružičky zbavte vrchných lístkov a hlúbik narežte do kríža ostrým nožíkom. Opláchnite studenou vodou. V hrnci priveďte k varu vodu, osoľte ju a dajte variť ružičky kelu. Varte ich na miernom ohni približne 10 až 15 minút. Rozvarený kel nie je chutný, ružičky by mali byť po uvarení pevné. Ja pridávam okrem soli do vriacej vody aj lyžičku cukru, zvýrazní lahodnosť kelu a potlačí jemnú horkosť. Uvarený kel zlejte a nechajte odkvapkať vodu na site.

 

A teraz samozrejme máme pre vás aj pár skvelých, jednoduchých receptov:

  • Ružičkový kel so šunkou – uvarené  a odkvapkané ružičky kelu rozkrojte na polovičky, v panvici ohrejte olivový olej a kúsok masla, pridajte na kocky nakrájanú tirolskú šunku, chvíľu restujte a pridajte ružičkový kel, prehrejte a podávajte. Hodí sa ako samostatné jedlo, alebo ako príloha k rybe, mäsu, hydine.
  • Ružičkový kel na curry korení s orechmi — uvarené a odkvapkané ružičky kelu rozkrojte na polovičky, v panvici rozohrejte olivový olej s kúskom masla, pridajte curry korenie a na záver ružičky kelu a vlašské orechy, dobre premiešajte a dve – tri minúty restujte. Podávajte s varenými krúpkami, alebo ryžou a s čerstvým šalátom.
  • Ružičkový kel s mrkvou – na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú šalotku , čerstvý zázvor a cesnak, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu , soľ , rascu a pár minút nechajte dusiť (ak treba podlejte troškou vývaru alebo vody). Keď je mrkva polomäkká pridajte varený ružičkový kel, pár minút ešte restujte. Na záver pridajte veľa nasekanej petržlenovej vňate.
  • Krémová polievka z ružičkového kelu  na oleji speňte do sklovita dve nakrájane cibule alebo šalotky (tie majú jemnejšiu chuť), posypte ju lyžicou hladkej špaldovej múky, opražte spolu s cibuľou a pridajte očistené, rozkrojené ružičky kelu, zalejte vývarom a varte cca 15 minút.  Ponorným mixérom rozmixujte, ochutiť môžete soľou, čiernym korením, strúhaným muškátovým orieškom a na záver pridajte pochúťkovú smotanu.

Je to len zlomok možností využitia ružičkového kelu. Isto ste si všimli, že nemám recept na zapekaný a ani do bielej múkovej omáčky ho nedávam.

Chuť zeleniny zanikne po pridaní syrov, omáčok z tavených syrov, smotany a vajec. Ja mám rada chuť zeleniny a aj výživová hodnota rýchlo upravenej zeleniny je vynikajúca a nedá sa porovnať so zapekaním a pod.

Naberte odvahu a vyskúšajte jednoduché rýchle jedlo z tejto potraviny a prekvapí vás skvelá chuť, zasýti vás, nepridá kilá navyše a je to aj veľmi pekný pohľad na tanieri – a to sa tiež ráta.

Pošlite nám vaše nápady, recepty, fotografie 🙂 uverejníme ich na našom blogu 🙂

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Zapeceny_Ruzickovy_Kel-2