metabolizmus_slimacikKaždý deň narážame na množstvo informácií o tom, čo je dobré, aké stravovanie je to naj, čo jesť a čo nejesť, kedy jesť, ako jesť, koľko jesť ... je toho už toľko, že ak by sme chceli overiť funkčnosť každého spôsobu stravovania, alebo diéty, trvalo by nám to niekoľko rokov. No otázkou je, ako by sme skončili. z najväčšou pravdepodobnosťou by sme sa úspešne dopracovali k vysokému stupňu obezity. Dôvod je veľmi jednoduchý … úplne by sme si narušili metabolizmu.

Často čítame články o tom, ako sú sacharidy zlé, ako ich máme eliminovať zo stravy, ako ako sa zamerať na tuky a na bielkoviny, zeleninu, orechy. Čokoľvek iné mimo týchto „zázračných“ potravín, zložiek výživy smeruje proti nám,  spôsobí nám nadváhu. Sacharidy nás udupú, prekyslia, spôsobia kvasinkové problémy, obezitu, cukrovku, infarkt…

No keď sa nad tým zamyslím, náš mozog potrebuje pre svoju prácu glukózu, oči sa bez nej nezaobídu a ak chceme športovať, svaly v prvom rade čerpajú rýchle sacharidy. Na to aby sme využili tuk zo zásob, potrebujeme nielen viac času, ale aj viac kyslíka. Toto sú všetko fakty, ktoré sa nedajú obísť, tak predsa funguje náš organizmus, naše orgány, telo…

Ako je potom možné, že niekto schudne vtedy, keď sa zje viac proteínov a iý nie (napríklad ja)?
Ja som napríklad pri takomto druhu stravovania (viac tukov, proteínov…)  síce schudla ale iba dočasne, bývalo mi ťažko, trávilo mi ťažko a neskôr som už nechudla ale pribrala viac … a pritom som stále dokola dodržiavala zásady takéhoto stravovania: zelenina, proteíny a tuky, málo cereálií, sacharidov a menej ovocia, orechy …
A tak som sa rozhodla, že začnem pozorovať výsledky rôznych typov stravovania.

Pozorovala som ľudí, o ktorých som sa začala starať ako výživový poradca a sledovala ich stravu a to ako sa správalo ich telo pri takomto type stravovania. Niektorým to veľmi prospievalo, iným to veľmi nesedelo a boli takí, kde sa mi zdalo, že to kolíše.

Skupine ľudí, ktorým to nesedelo spôsobovala táto výživa podobné problémy ako u mňa:

  • mali zápchu
  • mávali aj menej energie, popoludní boli malátni
  • na začiatku schudli, no potom pribrali a váha sa im držala
  • mali problémy s črevami, vetrami, pocit neustáleho nadúvania

A potom skupina, ktorým to vyhovovalo. A bola pravým opakom tej prvej. Pohoda, trávenie v poriadku, energie za dvoch chlapov, zníženie hmotnosti …

No a potom moji „kolísavci“. Raz hore, raz dolu. Strava rovnaká a výsledky ako na horskej dráhe.

Čím to je? Ako je možné, že to nefunguje u každého?
Veď … propagácia výživy a takejto výživovej pyramídy je v poriadku a dokonca dáva aj zmysel. Orechy, zdravé tuky, avokádo, veľa, veľa zeleniny a vlákniny, potom proteíny živočíšneho pôvodu, trochu ovocia a cereálií. Väčšina produktov bez zbytočných chemikálií a prísad a aj tak … rôzne výsledky.

A tak bolo na čase pozrieť sa na to, ako funguje náš metabolizmus, veď každý sme úplne iná chemická továreň ! A výsledok? Veľmi prostý. Za všetkým treba hľadať jednoduchosť.

A tu je jednoduchosťou to, akí sme metabolický typ.

Metabolický typ alebo inak povedané, ako sa nám metabolizujú, trávia jednotlivé živiny, ako ich spracúva naše telo, ak ich dokáže využiť ako zdroje energie atď:

Tuky, Cukry, Bielkoviny.Co_jest_MetaTyp

Takže kamarát chudne a má optimálnu hmotnosť keď sa zameria na bielkoviny, ale ja keď idem tak … pol na pol. Mixujem. A mamka tá je zase úplný sacharidový typ.

Z pohľadu metabolizmu rozoznávame 3 typy:

To je základom fungovania tráviacich procesov v našom tele. Podľa toho si potrebujeme upraviť stravu a podľa toho potrebujeme konzumovať podiel jednotlivých živín v našej strave. Nie podľa suseda, alebo kamaráta, ktorému to ide takto. Ale podľa seba.

A ako prísť na to, aký sme typ?
Môžeme si dať urobiť DNA test (jeho cena sa pohybuje do 400-500€), alebo využiť komplexný test na určenie metabolického typu, ktorý poskytujeme v našom Centre výživy a pohybu. 

Tento test, má 55 otázok, výsledkom je pomerne presné určenie metabolického typu. V cene testu je dokumentácia o potravinách ktoré sú vhodné pre konkrétny typ, informácie, tipy a ako bonus aj pomerne obsiahly zoznam jedál s receptami.
Je to všeobecný jedálniček a ak potrebujete nastaviť konkrétny pre vaše konkrétne výživové potreby, energetický príjem, potom je najlepšou cestou navštíviť nás v našom Centre.

Vaša vlastná intuícia vám vie tiež poradiť. Ale musí to byť tá, ktorá je podložená rozumom a nie emóciami. Emócie treba vynechať, lebo príliš ovplyvňujú naše chute.
Ak chceme vypočuť intuíciu, potrebujeme byť takpovediac nad vecou a rozumovo, logicky vyhodnocovať. Najmä na začiatku zmeny je dôležité robiť si pravidelnú kontrolu toho, čo konzumujeme, kedy to konzumujeme (môžete na to využiť napríklad webovú stránku na evidenciu stravy: www.foodisgood.eu) a zapísať si aj reakcie nášho tela. Sledovať to, ako reagujeme na jednotlivé druhy potravín a potom už len nasledovať tie, ktoré robia nášmu tráveniu dobre.

Potom je samozrejme potrebné zohľadniť aj to, koľko športujeme, či spíme dostatočne, relaxujeme a  tiež je dôležité pamätať aj na prípadné ochorenia, ktorými trpíme. Napríklad. Hypotyreóza – spomalená činnosť štítnej žľazy má za následok aj zhoršený metabolizmus tukov a preto je potrebné pri zmene výživy pamätať aj na to.

No rozhodne … minimálne 3, optimálne 5 porcií zeleniny denne každému metabolickému typu prospieva. (pozn.: je však treba poznať tie druhy zeleniny, ktoré nás zaťažujú, netrávia nám dobre a tým sa na začiatku vyhýbať)

Ak budeme neustále skúšať, meniť, striedať, testovať rôzne druhy stravovania a diét môžeme dospieť do stavu, kedy si úplne narušíme metabolizmus. Takýmto „testovaním“ si narušíme spôsob spracovania jednotlivých živín, prípadne ochorieme niektorým z civilizačných ochorení.

Poznajte preto samých seba a riaďte sa tým, čo je pre vás to najlepšie a nie tým, čo je najlepšie pre vášho známeho.

Zdravý a tvorivý deň vám želám 🙂