Datlovy_kremDatle sa u nás najviac konzumujú resp. predávajú počas Adventu a cez Vianoce. Veľakrát sa stane, že všetko ovocie sa minie a datle ostávajú. Čo s nimi?

V raňajkových vločkách nám už nechutia a pomaly osychajú na miske s ovocím a orechmi.

Máme pre vás niekoľko informácii o tomto chutnom ovocí a aj o možnosti ho spotrebovať s chuťou a využiť jeho výživové hodnoty počas celého roku.

  • datle majú vysokú výživovú hodnotu a veľmi rýchlo zaženú hlad
  • 100g datlí obsahuje 60g sacharidov vo forme ovocného a hroznového cukru
  • kalorická hodnota 100g je 276 kcal a pre túto sýtosť sa volajú aj „ chlebom púšte“
  • vysoký obsah dobrej vlákniny, pozitívne ovplyvňuje trávenie, stav tenkého a hrubého čreva
  • datle majú vysoký obsah minerálov: draslík, magnézium, fosfor, železo a kalcium
  • obsahujú aj vitamíny A, B1, B2, ,B6, B3-niacín,  kyselinu listovú a aj vitamín C
  • B5 kyselina pantetónová – podporuje vitalitu, sústredenie, psychickú a fyzickú kondíciu
  • obsahujú aj aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje produkciu serotonínu – hormón dobrej nálady 🙂
  • neobsahujú cholesterol
  • podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus
  • ďalšou výhodou datlí pre náš organizmus je to, že nie sú kyselinotvorné
  • je to jeden z najzdravších energetických zdrojov pre náš organizmus

Pár tipov na dennú spotrebu datlí:

  • použite ich do zmesi sušeného ovocia – do jogurtu, vločiek a raňajkových kaší
  • je to skvelá desiata, alebo olovrant spolu s orechmi- zasýti a doplní energiu
  • datle majte so sebou na cesty a v práci – pomôžu pri chuti na sladké
  • použite ich do pečenia namiesto hrozienok
  • vykôstkované datle obaľte plátkom dobrej slaniny a v rúre zapečte, môžete ich plniť kozím syrom a podobne – je to skvelá chuťovka k vínu

Alebo 🙂 Urobte si aj datlový krém – skvelá náhrada sladených nátierok.

Na tento krém máme pre vás veľmi jednoduchý recept:
Postup:

Vykôstkované sušené datle dajte do pohára (aj od zaváranín) zalejte prevarenou vlažnou vodou, pridajte hrsť hrozienok a zakryte. Nechajte stáť 12 hodín (optimálne cez noc). Potom celý obsah preložte do mixéra a mixujte do hladkého krému.  Čím dlhšie mixujete tým je krém jemnejší. Môžete pridať trochu kvalitného koňaku na zvýraznenie chutí, ale nie je to nutné.
Odložte ho do pohára a používajte ako nátierku. Uchovávajte ho na chladnom mieste.  Ak potrebujete pekný drobný darček naplňte pekný uzatvárací pohár a krásna mašlička dotvorí váš darček.