V predošlých mesiacoch sme  písali o intolerancii na rôzne potraviny a aj o tom, že napríklad nadváhu môže spôsobiť intolerancia (článok: Pšenica príčina nadváhy?) Písali sme aj o následkoch, ktoré vás môžu trápiť dlhé roky a práve vysadenie potraviny, na ktorú ste intolerantný stačí na to, aby  sa príznaky chorôb , eliminovali, či dokonca odzneli.

Čo však robiť, ak vám zistili kombinovanú intoleranciu? Napríklad na: pšenicu, vajcia, mlieko, kvasnice, kukuricu a sóju.

To už vyzerá ako zložitejší problém. A čo teraz?

Kam sa pozriete vidíte … problém 🙁 A v jednom okamihu môžete mať pocit, že nič iné len surová strava vám ostáva na chrumkanie, alebo radšej nič nejesť.. V duchu sa už lúčite s ,  omeletou, chlebíkom z pekárne, pudingom, knedľami, koláčmi , celozrnnými žemľami a inými dobrotami.. Obedy v reštaurácii, ktorú ste využívali počas práce sa zdajú byť takisto minulosťou. Veď … pri varení sa často používa kukuričný škrob, múka, vajcia …a pri pracovnej ceste si nemôžete dať bagetku na benzínke a Tatranka tiež nie je už na zozname.

Takto to naozaj vyzerá náročne, veľmi ťažko, ale z vlastnej skúsenosti vám viem povedať, že to vôbec nie je  také zlé. Je potrebné sa na to pripraviť, vytvoriť si podmienky, naplánovať, naučiť sa nové veci, čítať etikety, vyberať si potraviny podľa zloženia.

Pri intolerancii je totižto dôležité vylúčiť danú zložku úplne. Často sa pri výživovom poradenstve stretávame s tým, že naši klienti síce vylúčia hlavnú zložku (napríklad pšenicu) ale tu a tam si predsa len dajú niečo… BeBe keksík, raz za týždeň, alebo celozrnnú bagetu a podobne. Ak trpíte intoleranciou, je potrebné vyradiť potravinu na 1-3 mesiace úplne. Po 3-4 mesiacoch je vhodné urobiť si kontrolný test a potom znovu upraviť stravu podľa výsledkov.

Ako taký jeden deň môže vyzerať?

  • Raňajky:
    Sladké raňajky
    môžu byť napríklad: Kaša z quinoa so sušeným ovocím, orechmi a ovčím jogurtom, s medom a škoricou. Alebo ovsená kaša, kaša z prosa a pod.
    Ak uprednostňujete slané raňajky, potom máte na výber z možností omeleta s prepeličích vajíčok, alebo paštéta z kuracích pečienok, ktorú si pripravíte doma. Prípadne raňajky so syrom, kvalitnou šunkou, zeleninou. A k tomu doma upečený kváskový chlieb alebo pečivo.
  • Desiata:
    Ovocie, orechy podľa chutí 🙂 prípadne si môžete napiecť vlastné ovsené sušienky a tie mať stále so sebou atď. (recept na ne bude čoskoro na našom blogu)
  • Obed:
    Polievka: Môže to byť napríklad: Krémová polievka z brokolice, ktorú môžete podávať bez kyslej smotany buď s ovčím jogurtom, alebo aj bez neho. Alebo iné krémové polievky alebo vývary bez zásmažky múkou.
    Hlavné jedlo: Mnoho jedál na výber: rizotá, alebo jedlá s mäsom alebo rybou, k tomu dusená, grilovaná, opečená zelenina. Ak sa stravujete v reštaurácii vždy sa opýtajte, či kuchár používa múku, škrob a dochucovadlá, ktoré sú obohatené o kvasnice a výťažky z nich, škroby (často pšeničné, kukuričné) ale najlepšie z vlastnej skúsenosti viem, že je vhodné si navariť doma a priniesť si so sebou ma pracovisko vlastné jedlo.
    Stravovanie v reštaurácii (ak nie ste jej majiteľom 🙂 ), alebo inom zariadení odporúčam pri rozličných intoleranciách vynechať a nahradiť domácou stravou. Len vtedy máte istotu, že jete potraviny, ktoré vám prospievajú.Po obede má mnoho ľudí rado kávu. Ak nie v pracovné dni, cez víkend určite. O káve budeme čoskoro písať 🙂 a máte sa na čo tešiť už teraz. Ale ak ste boli zvyknutí piť kávu s mliekom, odporúčam vám hľadať taký druh kvalitnej zrnkovej kávy, ktorú vypijete aj bez mlieka. Aj ja som si dlho myslela, že sa to nedá, ale teraz poznám niekoľko druhov káv, ktoré mi chutia buď ako kvalitná turecká káva, alebo malé presso, kde si nádhernú chuť kávy vychutnávam bez pridaného mlieka, smotany, cukru.
  • Olovrant:
    Máte na výber niekoľko možností, oriešky, sušené ovocie, alebo čerstvé, jogurt prípadne kváskové pečivo s kvalitnou šunkou a zeleninou.
    Kváskové pečivo je niečo, čo málokedy dostanete v obchodoch. Aj keď kváskové chleby už áno. Ale aj do kváskových chlebov sa bežne pridáva droždie, tak je dôležité  čítať etiketu o zložení.
    Ich cena je pomerne vysoká a preto ja odporúčam naučiť sa piecť chlebík doma. Využiť buď kváskovú mapu, alebo si založiť vlastný kvások a piecť chlebíky. Receptov je mnoho. Jeden úžasný nájdete aj na food-e.
    Ja si takýto chlieb pečiem naozaj pestrý. Pridávam semienka podľa toho, čo len nájdem. Pridávam vločky rôznych druhov, niekedy pridám korenia, alebo čerstvé byliny. Možností je mnoho. Takýto chlieb vám doma vydrží určite 7 dní (ak ho nezjete) a ak ho budete skladovať v chladničke, vydrží aj 10 dní.Chlieb a pečivo je vhodné na príležitosti, kedy idete na cesty a preto na to potrebujete byť pripravený.
  • Večera:
    Stále máte mnoho možností. Môžete si urobiť šaláty z ryžových cestovín, teplé zeleninové s pridaním kozieho alebo ovčieho syra, prepeličích vajíčok, alebo kúskami ryby, grilovaným mäsom.Prípadne ak máte už chlieb môžete si dať klasickú studenú večeru s rôznymi nátierkami, na ktoré použijete ako základ suroviny, ktorá je hlavnou v nátierke (tuniak, sardinky, mrkva, zeler …) a pridáte iný typ masla ako kravské alebo čerstvé syry – tie sa predávajú väčšinou ovčie. Použiť môžete aj kyslé druhy rýb, rôzne druhy syrov a k tomu vždy čerstvú zeleninu alebo jemne tepelne upravenú.

Takto to už vyzerá oveľa jednoduchšie, však? Áno, ale chce to plán. Naplánujte si čo budete jesť, kedy, kde. Potrebujete byť pripravení a … študovať, sledovať stránky na webe, ktoré vám poradia s novými receptami, inou prípravou a pod.

Jeden_den_s_intoleranciouAko si taký plán vyrobiť?
Ja som si sama vždy v nedeľu vyčlenila čas a naplánovala celý ďalší týždeň. Jedlá, stravu, čo so sebou, kedy variť, kedy piecť a koľko. A na základe toho som mala nákupný zoznam. Záver bol taký, že som bola pripravená, mala so sebou vždy niečo na zjedenie, a … ušetrila som. V obchode som nakúpila vždy iba to, čo som potrebovala a to som aj následne minula. Takto som to robila 6 týždňov a potom sa z toho stal môj nový návyk. Aj keď … ešte stále plánujem stravu, jedálniček. Lebo sa mi tak ľahšie robia nákupy, vždy viem, čo budem variť a ušetrím, nemáme zbytočné prebytky potravín … atď. Výhod je mnoho, no tou najväčšou je, že sa i upevňuje zdravie. A zdravie je to najcennjejšie 🙂

Máte tiež intoleranciu? Podeľte sa s nami s vašimi skúsenosťami. Určite tým pomôžete iným.