Trening_a_obuvNa začiatku by sme si mohli položiť otázku, či je dôležité zaoberať sa tým, akú obuv nosíte na vašu pohybovú aktivitu?
Veď nemusí to byť veda. Zájdete do obchodu, kúpite si tenisky, ktoré sa vám páčia a vyrazíte na tréning … Hotovo.
Avšak môže nastať aj stav, kedy po 1-2 kilometroch zistíte, že vás nové, hoci  aj značkové tenisky tlačia tu či tam, začínajú vás odierať a … nie je to ono 🙁
Často to môže skončiť tak, že vás to unaví, znechutí a radšej sa vzdáte pohybovej aktivity, lebo … to nie je nič pre vás.

Lenže problém nie je v teniskách, ale v ich výbere. Pravdou je, že tenisky, ktoré si kúpila vaša kamarátka, alebo kolega z práce a ktoré sa vám tak veľmi páčili vôbec nemusia sedieť na vašu nohu.

Takže, ak sa chcete vyhnúť takémuto, inak veľmi častému scenáru, poďme sa pozrieť spoločne na to, ako si vybrať tú najvhodnejšiu obuv pre vás.

Prvým parametrom pri výbere je to, na aký účel chcete tenisky použiť. Veď ani na ples nepôjdete v pracovnej obuvi a naopak do práce alebo záhrady si dáte určite niečo iné, ako lodičky od Gucciho.

Je rozdiel, či sa váš tréning bude odohrávať v teréne (väčšinou) alebo na asfalte. Podľa toho by ste si mali vyberať správnu obuv, ak neuvažujete tak, ako poloprofesionálny alebo profesionálny športovci, ktorí majú tenisiek hneď niekoľko, podľa druhu tréningu, povrchu a pod.

No na začiatku všetkého je potrebné zistiť, aký typ chodidla, došľapu máte. Môže to byť pronácia, supinácia alebo neutrálny došľap.

Jednou z možností je zájsť do autorizovanej bežeckej predajne a nechať si urobiť sken chodidla s presným vyhodnotením typu došľapu. Takýchto špecializovaných však ešte stále nie je dostatok a preto sa potrebujeme zariadiť inak.

Je však namieste vysvetliť si pojmy.  
Pronácia a supinácia a uvidíte, že aj bez scannera sa dokážeme dopracovať k správnemu výberu vašej bežeckej, chodeckej obuvi. (Viď obrázok)

pronacia_supinaciaPronácia je ak noha po dopade (členok) rotuje smerom dovnútra. Bežecké tenisky tento stav eliminujú rôznymi technickými doplnkami. Často je to zosilnenie vnútornej časti podrážky. V podstate je to prirodzený ochranný mechanizmus nohy, ktorý vám umožňuje kontrolu pred nárazom. Avšak, prílišná pronácia môže naopak poškodiť vaše chodidlo a narušiť achillovu šľachu.

Supinácia je opak pronácie. Pohyb nohy s rotáciou po dopade smerom von. Bežecká obuv je prispôsobená zosilnením na vonkajšej strane. Takýto typ došľapu majú obvykle ľudia s vysokou klenbou.

Neutrálny došľap nohy je taký, ktorý začína na vonkajšej strany päty a ďalej pokračuje rovnomerne v osr na prednú časť nohy.

Pronácia aj supinácia sú pre nohy nežiaduce a je potrebné ich korigovať správnou obuvou.

Ako zistiť aký máte vy typ došľapu?
Zoberte si obnosené tenisky, obnosenú obuv a skontrolujte, kde ju máte najviac schodenú. Nie je úplne podstatné schodenie na päte, ale skutočným ukazovateľom je ako máte schodenú podrážku v prednej časti obuvi. Ak je viac schodená  na vnútornej strane tak máte pronáciu chodidla, ak na vonkajšej strate, tak je to supinácia. V strede prednej časti označuje neutrálny typ.

No a podľa toho si potrebujete vybrať bežeckú obuv. Prv ako zájdete do konkrétnej predajne, nájdite si vhodné typy obuvi napríklad na webových stránkach, alebo požiadate personál aby vám poradili už konkrétny typ tenisiek.

Sumarizácia:
1,
Ak si kupujete len jedny tenisky, premyslite si, v akom teréne sa budete najčastejšie pohybovať a podľa toho si vyberajte typ do terénu alebo na asfalt. Do terénu sú tenisky upravované inak, podrážka ako aj spevnenie, či nepremokavosť sú dôležitou súčasťou, avšak rastie hmotnosť tenisky. Na asfalt sú to zase odľahčené modely so špeciálnymi podpornými prvkami pre vaše chodidlo a odpruženie, ktoré je dôležité pre správnu ochranu vašich kĺbov.

2,  Zistite typ svojho chodidla, došľapu. Pronácia, Neutrál alebo Supinácia.

3, Vždy si obuv vyskúšajte a majte ju na nohe dlhšie ako 1-2 minúty. Poprechádzajte sa po obchode, zaskáčte si, urobte pár drepov, poklusov. Vyskúšajte viacero veľkostí z tej istej značky, aby ste odhalili tú správnu. Nespoliehajte sa na „vaše“ číslo. Každá firma vyrába iný typ a veľkosť obuvi. Dokonca, aj keď si kupujete tenisky od jednej firmy, podľa typu sa pocitovo môže meniť veľkosť.

Vhodné je preto vybrať si tenisky o niečo väčšie ako je vaša noha, ale nie príliš veľké, Pri dlhých behoch je nutné, aby vaša noha mala dostatočnú voľnosť nakoľko by mohlo dôjsť ku kŕčom, bolestiam klenby alebo iným nepríjemným pocitom. V prípade, že trpíte poruchou chodenia, použite aj špeciálne vložky do tenisiek, ktoré predávajú športové bežecké obchody a zabezpečia vám väčšie pohodlie v teniske, prípadne ďalej skorigujú to, čo je nutné korigovať. Existujú aj vložky, ktorých účelom je eliminácia nárazu a podľa typu je to až do 80%. Výberov je mnoho a je to takpovediac malá veda.

Zaužívané sú bežecké značky Mizzuno, Asisc, New Balance, Adidas, Saucony , Salomon alebo Nike vyrábajú kvalitné typy bežeckej obuvi.

Ak si nie ste vôbec istý, vyhľadajte odborníka a nechajte si poradiť. Nohy máme iba jedny a nesprávna obuv môže spôsobiť zranenia, ktoré vám neumožnia športovať.
Pohyb je dôležitý a je dôležité aby pohyb viedol k zdraviu ak a teraz už končím, obúvam si tenisky a idem si zatrénovať 🙂