borsczeleninovy-1

Zima už je tu a tak možno aj vám, tak ako nám, dobre padne navariť si toto typicky ruské jedlo. Boršč. Je zeleninový a vhodný aj pre vegetariánov a vegánov (ak si do neho nepridáte kyslú smotanu), ale určite poteší každého, kto hľadá spôsob, ako odľahčiť stravu od mäsovej a vychutnať si naozaj vynikajúcu delikatesu.

Odľahčiť stravu od živočíšnych bielkovín je určite dobrý nápad. Aspoň 1x, ale často aj 2-3x v týždni je vhodné do stravy zaradiť takzvané #MeatlessDays – bezmäsité dni. Inšpiráciu sme načerpali u Jamieho Olivera, ktorý pravidelne v pondelok robí #MeatlessMonday – čiže pondelok bez mäsa. Skúste aj vy zradiť do svojho jedálnička dni bez mäsa. Vaše trávenie sa vám určite odvďačí.

Recept nájdete aj v našej druhej knihe: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II. Je to jeden z mála receptov (celkovo ich je v knihe takmer 60), ktorý je uverejnený aj na našom blogu, lebo je veľmi populárny.

Recept na tento boršč nám už veľmi dávno posunula kamarátka Evka, ktorá pochádza z Ruska a často zvykne na oslavu po Novom roku priniesť zeleninový borčš, ktorý robí jej mamička. Musím povedať, že chutí skvele. Delikátne a pritom si môžete povedať, veď je to také jednoduché a lacné jedlo. Možno je to tým, že Evkina mama pridáva kúzlo, ktoré si priniesla z rodného Ruska. Kúzlo, ktorým naplní chute každého druhu zeleniny.  Evka zvykne podľa rady mamy namiešať ešte kôpor s treným cesnakom. A tak sa chuť boršču stáva ešte výraznejšou a sýtou.

Boršč je veľmi chutné jedlo, ktoré vytvára 5 druhov zimnej zeleniny: hlávková kapusta, mrkva, petržlen, zeler a červená repa, ktorá dáva polievke  farbu a podmanivú chuť. A navyše v jednej polievke máte peknú dávku fytonutrientov, teda, mnoho farieb zeleniny odporúčaných na denný konzum.

Boršč  je bohatým jedlom a krásne zahreje. My si do neho pridávame trochu bieleho balsamico octu, pretože ho máme rady trošku „kyslejší“. Spolu s kvalitným ražným chlebom je bohatou polievkou, ktorá môže byť rovnako aj hlavným chodom. Ak chcete niečo netradičné, môžete ho servírovať vo väčšom bosniaku a ušetríte umytie tanierov. 😀

Na vrch môžete pridať kyslú smotanu (alebo ovčí jogurt), kôpor alebo petržlen podľa vlastnej chuti. Boršč je jedlo, ktoré si môžete sami dotvárať.  A najlepšie bude chutiť na druhý alebo skôr tretí deň, keď trošku postojí a chute zeleniny a korenia sa vzájomne poprepletajú.

A tu je naozaj jednoduchý recept na prípravu zeleninového boršču.

Čo budete potrebovať na 2 porcie.

  • 60g Mrkvy
  • 60g Červenej repy (cvikly)
  • 60g Zeleru
  • 100g hlávkovej kapusty bielej
  • 60g cibule
  • 60g petržlenu
  • 50g paradajkového pretlaku – odporúčam používať pretlak značky dm bio, ktorý kúpite v dm drogériách a predávajú ho v tube – má vynikajúcu chuť a je naozaj vysokej kvality
  • 10ml repkového oleja, alebo iného kvalitného rastlinného oleja
  • soľ, celé čierne a nové korenie,  borievka, bobkový list
  • čerstvá vňať kôpru, alebo petržlenu podľa chuti

Postup:
Cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, chvíľu restujeme, pridáme paradajkový pretlak, bobkový list, koreniny, nakrájanú kapustu a cviklu, prilejeme vodu, pridáme soľ a varíme asi 20 minút. Do hotového boršču nasekáme petržlenovú vňať alebo kôpor. Prípadne dochutíme lyžicou kyslej smotany, ktorou ozdobíme boršč na tanieri. Podávame s ražný chlebom.

Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 181 kcal, Sacharidy: 21.3, Bielkoviny: 9.8, Tuky: 6.6 (bez smotany)
borsczeleninovy-2