Sacharid_typ_kolazTretím typom, ktorý v rámci cyklu o metabolických typoch ešte ostáva opísať, je typ Sacharid.

Jednoznačné určenie tohto typu je náročnejšie, nakoľko spôsob stravovania v súčasnosti je často orientovaný na sacharidové jedlá. A tak sa často tento typ prelína s najčastejšie evidovaným metabolickým typom – Mix. Ale existuje niekoľko jasných znakov, na základe ktorých vieme určiť, že náš typ metabolizmu je sacharidovo orientovaný.

Nie je to len otázka toho, že nám chutia sladkosti, alebo sladké, múčne jedlá, lebo tieto chute sa mohli do nášho života preniesť len ako návyk z domu. Rovnako ale môže byť sacharidovým typom človek, ktorý ich odmieta, pretože je ovplyvnený reklamou, trendmi, tým, čo je „cool“ alebo „in“, čo sa nosí a pritom proteínová strava môže byť pre neho „jedom“.

Sacharidový typ metabolizmu sa u človeka prejavuje najčastejšie tým, že jeho hlavným zdrojom energie, tým, čo ho dokáže naštartovať jednoznačne jedlo sacharidového typu a kofeín. Teda káva. Avšak nemyslím to klasické „kávičkárenie“, keď prosto máte chuť na kávu, lebo vám … chutí. Ale kofeín v zmysle toho, že pre takýto typ človeka je to niečo, čo ho vedie celý deň. Často mu stačí káva na to, aby bol sýty. Nemusí často jesť, zabúda jesť, má spomalený metabolizmus a … nevyváženou stravou je oveľa náchylnejší na nadváhu ako predošlé 2 typy: Typ Mix a Proteín-Tuk. (viac o týchto typoch nájdete v článkoch na blogu)

Ako vyzerá stravovanie  s takýmto typom?

Raňajky:
Pri sacharidovom type človeka je potrebné veľmi starostlivo plánovať stravovanie, aby nedochádzalo k výkyvom a príliš dlhým pauzám medzi jedlami. Dochádza pri tom k strate energie, ktorú potom tento typ človeka často dopĺňa vo forme cukroviniek.

Mal by sa vyvarovať vysokému príjmu tukov, ktoré jeho metabolizmus spracúva veľmi pomaly, rovnako ako aj príjmu rafinovaného cukru v akejkoľvek podobe. Veľmi starostlivo potrebuje kontrolovať prísun kofeínu a samozrejme vylúčiť alkohol, ktorý má v sebe množstvo „prázdnych“ kalórií z cukru.

60% denného príjmu energie potrebuje prijímať vo forme kvalitných sacharidov: zelenina, ovocie, cereálne potraviny. Najvhodnejšie je, ak s každým jedlom doplní aj porciu bielkovín s nízkym obsahom tuku.

Vhodnými obilninami aj pre tento typ sú výrobky bez obsahu gluténu. Tento typ bude zrejme preferovať skôr sladšie raňajky.

Vhodné sú celozrnné, ražné chlebíky, s bielym jogurtom do 3,5% tuku (nie nízkotučné) k tomu čerstvé ovocie, kvalitné džemy s vysokým podielom ovocia.

Môžu to byť aj obilninové kaše, z quinoi, prosa, amarantu, polenty, ovsených vločiek alebo vločiek z prosa a podobne. Takúto kašu je vhodné obohatiť o čerstvé ale a kvalitné nesírené sušené ovocie a jogurt, alebo cottage cheese, nízkotučný tvaroh.

Slaný typ raňajok bude zrejme menej preferovaný, ale vhodné sú slané nátierky z tvarohu, alebo omelety. Nevhodné sú akékoľvek údeniny, paštéty, slaniny, hemendexy, mastné jedlá a pod.

Desiata/Olovrant: Je veľmi pravdepodobné, že pre sacharidový typ bude stačiť iba jeden snack denne, buď olovrant alebo desiata. Najlepším riešením je kombinácia proteínu s ovocím. Napríklad proteínový nápoj v mlieku do 1,5% tuky mixovaný s čerstvým alebo mrazeným ovocím, čerstvé ovocie s trochou orechov (mandle, vlašské orechy – max. za hrsť denne a nie viac) a podobne.

Obed:
Vhodné sú polievky zo zeleniny. Tieto môžu byť vývarového typu alebo z mixovanej zeleniny. Je vhodné nezahusťovať ich smotanou, bielou múkou a pod. ale využiť samotnú zeleninu ako základ pre zahustenie polievky. (môže to byť napríklad brokolicová krémová polievka – viď recept na foodisgood.eu)

Tento typ obvykle nemusí mať veľmi sýty obed a preto mu môže dobrá hustá zeleninová polievka s kúskom kvalitného celozrnného (nie pšeničného) chleba vyhovovať.

Veľmi vhodným obedom, ktorý nezaťaží trávenie sú zeleninové šaláty s opečenou bagetkou na troche olivového oleja, prípadne aj s dressingom z jogurtu, alebo kvalitnej nízkotučnej majonézy.

Alebo to môže byť chlieb, bageta, sendvič, wrap so zeleninou, omeletou alebo bielym tuniakom, prípadne grilovanými hydinovými prsiami. Veľmi dôležité je zachovávať vysoký podiel zeleniny. Ktorá dodáva dostatok vlákniny, podiel zdravých sacharidov a napomáha spracovaniu bielkovín z potravy.

Večera:
Na večeru si tento typ môže dopriať ľahké typy mäsa (ktoré majú nízky obsah purínov) alebo málo tučné ryby  s ryžou, pečenými zemiakmi v šupke. Najlepšie je však kombinovať ryby so zeleninovými šalátmi na teplý aj studený spôsob a mäso je možné kombinovať aj s ryžou alebo zemiakmi.

Dôležité je pamätať na to, že je potrebné používaj malé množstvá tuku, masla, kvalitných panenských olejov a ku každému hlavnému jedlu si dopriať veľkú porciu zeleniny a aj proteíny s nízkym obsahom tuku.

Samozrejme si môže dopriať aj červené mäso, avšak nie častejšie ako 1x za mesiac a rovnako je potrebné pristupovať aj k strukovinám. Tie je vhodné konzumovať 1x za týždeň, optimálne 1x za 2 týždne.

Rovnako ako pri predošle opísaných metabolických typoch (protein-tuk a mix)  by ste mali dodržiavať, aby podiel stravy, ktorá je vhodná pre váš metabolický typ bol minimálne 80% z celého dňa.. Viac ako u iných typov je dôležité dôsledné plánovanie stravy, čo zabezpečí minimalizáciu sladkostí a snackov nevhodných pre tento typ metabolizmu.

Naplánujte si váš stravovací režim a tým si naplánujete vaše zdravie, optimálnu hmotnosť a pohodu pri jedle.

zvyrazneny_text_sacharid