Intolerancia_mliekoIntolerancia na mlieko a mliečne výrobky sa u mnohých prejaví hneď po ich konzumovaní. Je však množstvo ľudí, ktorí majú tráviace a iné zdravotné ťažkosti až niekoľko hodín, alebo aj pár dní po konzumácii mlieka a mliečnych produktov a v takomto prípade sa ich zdravotné ťažkosti málokedy zvyknú spájať s jedlom.
Preto je vhodné, aby ste si, ak máte podozrenie na intoleranciu urobili jednoduchý domáci test, ktorý jasne odhalí to, na ktoré potraviny a ich zložky ste citliví.

Prejavy môžu byť veľmi rôzne a to je aj dôvod prečo sa táto intolerancia ťažko zisťuje. Najčastejšie prejavy sú: hnačka, bolesti hlavy, kŕče v bruchu, migrény, bolesti  kĺbov, nespavosť, plynatosť a nadúvanie.

Problém pri intolerancii na mlieko a výrobky spôsobuje  mliečny cukor – laktóza alebo komplexnejším problémom je mliečna bielkovina, ktoré sú takmer v každom produkte z kravského mlieka v rôznych koncentráciách.

U zdravého  človeka sa tvorí v bunkách sliznice tenkého čreva špeciálny enzým laktáza, ktorá štiepi mliečny cukor na glukózu a galaktózu a tie sa potom absorbujú bez tráviacich ťažkostí.

Ľudia s intoleranciou na mliečny cukor (laktózu) nedokážu tento cukor stráviť, ich bunky sliznice tenkého čreva produkujú málo alebo vôbec žiadnu laktázu. Mliečny cukor (laktóza) prejde nestrávený tenkým črevom do hrubého čreva, kde sa potešia črevné baktérie. Tu začína kvasný proces, vzniká metán, vodík a kysličník uhoľnatý. Vzniká nadúvanie čo môže viesť až k ťažkým kŕčom.

Čo treba robiť ak zistíme testom neznášanlivosť na mlieko a výrobky z neho?

Je dôležité vynechať kravské mlieko a výrobky z neho úplne zo stravy. Aj keď niektoré produkty nemusia vyvolávať tráviace produkty (napr. parmezán) aspoň na tri mesiace vynechajte všetko. Je to len na určitú dobu a po jej uplynutí budete môcť sami testovať čo vaše trávenie nezaťaží.

Kde všade nájdeme mlieko a výrobky z neho?

  • kravské mlieko, smotana, zákvas, kefír, acidofilné mlieko
  • biele a ochutené jogurty,
  • tvaroh a výrobky z neho (nátierky, termix, smotanové krémiky…)
  • cottage, lučina, mozzarela
  • maslo, nátierkové maslo
  • tavené syry, nátierkové syry, tvrdé syry, mäkké syry, oštiepky, korbáčiky z kravského mlieka
  • miešaná bryndza
  • kondenzované mlieko, kapucín do kávy
  • sušené mlieko
  • šľahačka spray
  • pudingy, hotové kaše, mliečna ryža,

Okrem týchto produktov hľadajte mlieko aj v týchto výrobkoch

  • pekárenské výrobky – vianočka, lúpačky, sladké pečivo, syrové pečivo, špeciálne chleby
  • zákusky a cukrárenské výrobky
  • pudingový prášok
  • margaríny
  • keksy a čokolády (používa sa najčastejšie sušené mlieko)
  • hotové polievky a omáčky (aj instantné)
  • instantné kávy s mliekom
  • zmrzliny
  • kysnuté cestá, lístkové cesto, štrúdľové cesto, pizza cesto,
  • niektoré sladidlá
  • lieky
  • údeniny

Na trhu je už dosť výrobkov s označením „bez laktózy“. Tieto produkty počas prvých troch mesiacov nekonzumujte a po opakovaní testu pri priaznivých výsledkoch môžete začať na sebe testovať, či vám spôsobujú ťažkosti, alebo ich môžete konzumovať bez obáv.

Aj keď je zoznam potravín s obsahom  mlieka riadne dlhý, dá sa zmenou stravovania tieto produkty vynechať. Schválne nepíšem nahradiť, lebo to nie je možné.

Ponúkame vám pár typov na zmenu zo začiatku a časom si sami vytvoríte kombinácie, ktoré vám budú vyhovovať.

Ako (čím) kombinovať bez mlieka :

  1. mlieko do kávy – ak už musíte piť kávu, zadovážte si kvalitnú zrnkovú kávu a pite je pripravenú buď zalievanú, alebo ako presso bez pridania mlieka. Získate novú chuť a vaše trávenie sa zlepší.
    Ak to nejde dávajte si do kávy sójové mlieko, ale nie jeho sušené náhrady. Pri tých si dobre prečítajte zloženie.
  2. Mliečne polievky a omáčky  vyskúšajte namiesto smotany alebo mlieka použiť ovčí, alebo kozí jogurt, náhražky mlieka (sójové, mandľové, kokosové, špaldové, sójová smotana)
  3. Nátierky  pripravujte si nátierky zo strukovín – cícer, fazuľa, šošovica, do sardinkovej a aj vajíčkovej dajte lyžicu ovčieho jogurtu a lyžičku kvalitnej horčice, nátierky z avokáda, použite tofu
  4. palacinky a lievance – použite špaldové, ovsené, mandľové alebo sójové mlieko
  5. Koláče – pečte kysnuté ovocné koláče – sú zdravšie a menej kalorické ako krémové
  6. Syry – odporúčame vám na začiatok nekonzumovať ich vôbec, alebo môžete testovať ovčie a kozie syry a po troch mesiacoch začať s testovaním kravských, dlho zrejúcich syrov.
  7. Zmrzlina  robte si doma ovocnú mrazenú dreň a okrem mlieka sa vyhnete aj farbivám, cukru a konzervačných prísadám

Určite si vytvoríte nové a zaujímavejšie recepty. Je dôležité, aby ste vedeli presne čo vaše jedlo obsahuje a preto je nutné variť si a pripravovať jedlo doma.
Verte mi, že sa to dá…je to len otázka nového prístupu k sebe a nových návykov.
Doprajte si zdravie cez výživu, kto druhý by to za vás mohol urobiť ?

Viac o ďalších intoleranciách nájdete v týchto článkoch: