jo jo Tohto roku začala jar zavčasu a titulky časopisov sú už plné „nových“  jarných diét, ktoré sú rýchle a zaručene fungujú.
Opakuje sa to ako striedanie ročných období. Neustále to isté dokola. A verte mi, nie je to preto, že všetci tí čo minulý rok na jar podľa týchto diét schudli už teraz nemusia chudnúť, alebo že je to pre nových, ktorým sa podarilo pribrať na hmotnosti.

Tieto diéty sú tu preto, lebo máme radi všetko rýchlo, nenáročné a chceme schudnúť bez toho aby sme niečo museli dlhodobo zmeniť. Tých pár dní zaručenej diéty vydržíme a vrátime sa na začiatok.

Predaj farebných časopisov a pomocných tabletiek stúpa. Len výsledky pri chudnutí ostali niekde na polceste 🙁

No viete povedať čo sa s vami deje po takejto opakovane neúspešnej diéte?

Ak sa nám podarilo schudnúť dve – tri kilá a vrátime sa k svojmu „zabehnutému“ režimu máme jedinú istotu. O chvíľu sú stratené kilá späť a čo je horšie prinesú so sebou aj ďalšie kilečká. Možno aby im smutno nebolo 😉

A to je rana pre naše sebavedomie! Začíname hľadať príčinu. Len malé  percento z nás si pripustí, že návratom k pôvodnému životnému štýlu znovu priberie. Väčšinou hľadáme chybu inde. Obviňujeme jo-jo efekt (ten pozná každý a aj ho videl), obviňujeme sedavé zamestnanie, nesprávnu diétu,  štítnu žľazu, rodinných príslušníkov  – to lebo pre nich musíme variť a piecť. Obviňujeme genetiku a zdedené návyky od rodičov, náš vek, prechod, hormóny, zlé počasie, lieky atď atď.  No a nakoniec pripustíme, že nemáme pevnú vôľu. To ako na ospravedlnenie. Ako často toto tvrdenie vyslovíme, alebo si ho pomyslíme?

Pevná vôľa … pevná vôľa … pevná vôľa …

A  je to aj najčastejšia  výhovorka našich klientov pri zmene stravovacích návykov, okrem klasickej vety: „Ja na to naozaj nemám čas“.

Obe tieto tvrdenia sú výhovorky  a sú vlastne nezmyselné. Ako často tvrdíme, že nemáme pevnú vôľu, alebo že ju  máme, ale slabú?
Verím, že keby som ja vám povedala, že nikdy neschudnete, lebo nemáte pevnú vôľu určite by sa vaše ego ozvalo a búrilo by sa.  To by sa nikomu nepáčilo.
Tak prečo hovoríme sami o sebe niečo také a to dokonca pred cudzími ľuďmi?

Čo je pevná vôľa? Kde sídli? Kto nám ju prideľuje?  Je vrodená? Dá sa trénovať? Dá sa získať? Dá sa naučiť?

S pevnou vôľou resp. vôľou je to ako s časom. Vôľu máme všetci a je na nás ako ju používame. Môžeme hovoriť, že máme pevnú vôľu, alebo že ju nemáme. Sami jej priradíme hodnotu (prívlastok) podľa toho ako sami chceme. Je to ako s označením počasia. Niekomu je dnes pekné a niekomu nie je. A nakoniec je to len počasie.

Názor na našu pevnú vôľu formovala výchova – od narodenia – rodičia, tety, starí rodičia, pomáhali jej naši kamaráti, spolužiaci, veľmi ju ovplyvnili učitelia a prišli kolegovia v práci, naši prví partneri , reklama v médiách a tak by sa dalo pokračovať.

Rozhodujúce je však čo si o sebe myslíme my sami.

Vôľa je rozhodnutie, odhodlanie niečo urobiť, dokázať, vytvoriť, niečo dosiahnuť. A označenie slabá je vtedy na mieste, keď sa prestaneme snažiť dôjsť do cieľa. Ale to už nie je o pevnej vôli, ale len o tom, že naše odhodlanie bolo nedostatočné. Náš cieľ zrejme nebol až taký náš. Nespaľoval nás dostatočne na to, aby sme boli ochotní vstať a naozaj pre neho niečo urobiť, zmeniť.

Ak sa rozhodnete zmeniť svoju postavu, znížiť hmotnosť, premyslite  si čo vlastne chcete, koľko chcete schudnúť  a hlavne za akú dobu.

Ideálne je schudnúť  všetko. Všetko čo máte navyše a potom pokračovať v nových stravovacích návykoch, aby ste nemuseli niekedy začínať „ zhadzovať kilá“ znovu. A za ako dlho to zvládnete?

Aj to je dosť ľahká matematika: Týždenne schudnite  500g a budete mať istotu, že vaše zdravie nebude ohrozené a ani vaša vitalita nebude znížená. Budete mať dostatok energie a väčšina z tých 500g bude z tuku 😉 zásobného, ktorý naozaj nepotrebujete.

Zdá sa vám to málo? Možno na prvý pohľad. Avšak len za jeden rok je to cca 26kg J

Ako dlho ste svoje kilečká naberali? Istotne dlhšie ako jeden rok. A pri takejto zmene potrebujete pevné rozhodnutie, také čo je celkom vaše a nie je ovplyvnené názorom nikoho.

Kto vie lepšie ako sa vy cítite teraz a ako sa chcete cítiť, ako chcete vyzerať ?  VY 🙂

Doprajte si to po čom tak túžite, zaslúžite si to. Vypracujte si plán vašej zmeny, nájdite v sebe vlastnú motiváciu a dajte sa na cestu. Nie je to ťažké a ani ľahké, je to nová cesta, ale ak vidíte jasne svoj obraz na konci už ste zvíťazili. Gratulujeme 🙂

Ak si predsa netrúfate ísť na cestu sami, napíšte nám, budeme vás sprevádzať a pomôžeme vám.