Mozog_vyziva_cinkaČasto sa mi zdá, že pri výžive a stravovaní myslíme hlavne na skvelú postavu, štíhly pás, skvelé boky, pekný zadoček a pevné svaly.  To je všetko v poriadku, lebo naša výživa s tým veľmi úzko súvisí a ovplyvňuje to ako vyzeráme, ako sa cítime a akú máme vitalitu, sebavedomie.

Každá potravina, ktorú zjeme vyživuje naše bunky, orgány a tkanivá a preto naše telo a zdravie  vyzerajú  v konečnej fáze tak ako naša výživa.

Bolo by veľmi jednoduché, keby sme mali potraviny, ktoré špeciálne vyživujú konkrétne orgány. Ale také potraviny, ktoré by boli určené výhradne pre niektoré orgány a tkanivá neexistujú. A preto potrebujeme prijímať stravu, ktorá obsahuje všetky hlavné živiny (bielkoviny, sacharidy a tuky) a aj vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a fytonutrienty.

V súčasnej dobe prichádzajú stále „nové trendy“ v stravovaní, čo je na jednej strane prirodzené, vývoj sa nezastaví ani v tejto oblasti. Nové trendy v móde nepoškodia naše zdravie, leda ak ochudobnia našu peňaženku. Ale úmyselné vynechávanie základných živín v strave (bez tukov, bez cukrov, bez bielkovín) dokáže naše zdravie vážne poškodiť.

Naše bunky potrebujú kvalitnú komplexnú výživu, len tak môžu naše orgány fungovať bezchybne. V nových trendoch stravovania je lepšie zamerať sa na vynechanie umelých prísad, príchutí, variť si doma z čerstvých kvalitných potravín, dopriať si pestrú stravu bohatú na zeleninu a ovocie, kvalitné mäso a kvalitné sacharidy.

Akú výživu potrebuje náš mozog ?
Mozgovú aktivitu  podporujú  aj vitamíny C, E a komplex vitamínov skupiny B. K činnosti mozgu  potrebujem prijímať dostatok  proteínov, cukrov a tukov.

Značnú časť mozgu tvoria tuky a veľký podiel z nich sú omega 3 mastné  kyseliny, veď  DHA tvorí až 20% mozgovej kôry! Naše telo si nevie tieto mastné kyseliny pretvoriť z iných tukov a preto je veľmi dôležité ich denne dopĺňať. Nedostatok omega 3  mastných kyselín má veľmi nepriaznivý vplyv na cievny systém, činnosť srdca, nervovú činnosť a činnosť, správne fungovanie a vitalitu mozgu.

Čo sú vlastne omega 3 mastné kyseliny?
Najvýznamnejšími omega 3 mastnými kyselinami sú DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová )

Kyselinu DHA potrebujeme:

  • pre rast mozgovej hmoty v posledných mesiacoch vývoja dieťaťa
  • pre správnu mozgovú činnosť počas celého života
  • ako ochranu pred starnutím a degeneráciou
  • pri liečbe zápalových ochorení, pri ochoreniach ciev aj pri zrážanlivosti krvi
  • pre znižovanie hladiny triglyceridov a tým aj cholesterolu  v krvi
  • pre správne fungovanie srdca, sietnice a mozgu

Kyselinu EPA potrebujeme:

  • na aktiváciu mozgovej činnosti, zlepšuje pamäť, koncentráciu a pomáha pri učení
  • na zamedzenie depresií, hyperaktivity, pri poruchách pozornosti
  • na komunikáciu medzi bunkami v nervovej sústave mozgu a miechy
  • ako stavebnú jednotku pre látky, ktoré pôsobia v tele protizápalovo – pri zápaloch kĺbov, ciev a mozgu ovplyvňujú krvný tlak a pôsobia antitromboticky

Ako dopĺňať omega 3 mastné kyseliny?
Najvhodnejšie  a najprirodzenejšie je stravou. Jesť dostatok morských rýb  a morských plodov pochádzajúcich z chladných vôd je v našich podmienkach dosť obtiažne, ale dajú sa už kúpiť.

Takéto ryby by sme mali pravidelne konzumovať najmenej 2x týždenne. Možno vás sklamem, ale pstruh, kapor, pangasius neobsahujú tieto mastné kyseliny.

Ak si nedokážete zabezpečiť prísun omega 3 mastných kyselín stravou je potrebné siahnuť po doplnkoch výživy. Ich ponuka je veľmi bohatá a treba si nákup premyslieť.

Dôležité je, aby ste si zistili obsah DHA A EPA a aj informáciu o pôvode produktu. Ak tieto informácie na obale produktu nenájdete hľadajte iný.

A na záver len pripomíname, že prevencia je najlacnejšia… váš mozog si to zaslúži 🙂