Reďkovka

Reďkovka je malá buľva, vynikajúca zelenina, ktorá čerpá mnoho živín spod zeme, kde rastie. A práve začína jej čas. Na jar chutí najlepšie. 🙂
Má jemne pikantnú chuť, pre niekoho možno až príliš, ktorú jej dodáva horčicový olej. Zároveň ju týmto chráni aj pred škodcami.

Červená je asi najznámejšia, ale máme ešte reďkovku bielu, ktorá je oveľa väčšia a má omnoho jemnejšiu chuť a veľmi sa využíva v ázijskej kuchyni. Existuje aj čierna reďkovka, ktorá je opakom bielej, má veľmi výraznú chuť.

Reďkovky sú vynikajúcim zdrojom draslíka, kyseliny listovej, magnézia, vlákniny, ale aj selénu (hodnoty selénu ovplyvňuje kvalita pôdy, v ktorej rastie)

Navyše štipľavá chuť reďkovky nie je iba na jej ochranu, ale  pôsobí  antibakteriálne a aj antimykoticky. Má blahodárny vplyv na trávenie , nízku energetickú hodnotu  a dá sa všestranne použiť v studenej a aj teplej kuchyni.

Ako ju skladovať?

Reďkovku vždy zbavte listov a skladujte ju na chladnom mieste, najlepšie v chladničke v perforovanom igelitovom vrecúšku. Vydrží vám dlhšie. Ale najlepšie je skonzumovať ju do 4 dní.

A máme pre vás aj jeden veľmi chutný recept.

Reďkovka so smotanou
Nie je to nátierka, nie je to ani šalát, ale je to chutné a tak trochu netradičné 🙂 Ak si k tomu pridáte dobrý ražný kváskový chlebík, budete ma vynikajúci a zdravý snack, alebo prílohu k studenej večeri. . Ak máte intoleranciu na kravské mlieko, použite ovčí alebo kozí jogurt namiesto smotany.

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 600g reďkovky
  • 120g pochúťkovej smotany 10% (alebo kvalitný ovčí jogurt)
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • soľ

Čas na prípravu: 15 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kcal: 56.5, Bielkoviny: 2.5g, Sacharidy: 5.7g, Tuky: 3g

Postup:
Umytú, očistenú reďkovku na jemno nastrúhajte, posoľte a nechajte 5 minút v chlade. Pridajte pochúťkovú smotanu, petržlenovú vňať, alebo pažítku a podávajte.