KaramelizovanaRyzaDezerty patria tiež k stravovaniu. Nie je potrebné vylúčiť ich z jedálnička, ale je vhodné starostlivo si ich vyberať.

Je lepšie uprednostniť ľahšie dezerty bez použitia veľkého množstva tuku a cukru. A najlepšie urobíte, ak si dezert pripravíte doma. Vyhnete sa tak zákuskom, tortám v cukrárňach, ktorých zloženie neviete určiť a preto si nemôžete byť istí, či to, čo jete je pre vás v poriadku.

Nechutí vám mliečna ryža? Alebo si ju nemôžete dať pretože trpíte intoleranciou alebo alergiou na mlieko, mliečne produkty?

Potom je vhodné vyskúšať túto karamelizovanú ryžu, kde pridaním kokosového krému a chutnou ovocnou omáčkou vznikajú pekné chute.

Navyše je to veľmi netradičný dezert a určite ním milo prekvapíte návštevu.

Čo budete potrebovať na 1 porciu:

  • 40g arborio ryže, alebo inej ryže na rizoto
  • 15g trstinového cukru
  • 20g ovocnej omáčky. My sme použili Alnatura bazovo ríbezľovú omáčku, ktorá dodala dezertu príjemnú kyslasto-sladkú chuť
  • 30g kokosového krému s obsahom tuku min. 40%
  • kokosové lupienky na ozdobu

Príprava:
Z cukru si pripravte na suchej panvici karamel, ktorý rozvarte v pol deci vody.

Ryžu varte vo vode s pridaním štipky soli. Keď je ryža polomäkká, podlejte ju rozvareným karamelom a kokosovým krémom a varte do kašovitej konzistencie.

Uvarenú karamelizovanú ryžu dajte do formy, ktorú ste zľahka potreli olejom a nechajte vychladnúť. Dezert je možné konzumovať aj teplý.

Podávajte s ovocnou omáčkou a kokosovými lupienkami.
Karamelizovaná ryža je vhodná ako dezert, alebo jedlo po sýtejšej polievke.

Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 303 kcal, Sacharidy: 57, Bielkoviny: 4, Tuky: 7