ParadajkyDnes pokračujeme v popise farebnej škály zeleniny a k bielej priradíme dnes červenú. Tá je veľmi rozšírená, hlavne paradajkami, reďkovkami a kapiou, ale aj aktuálnymi jahodami.
No a v neposlednom rade ju poznáme preto, lebo hlavne v lete sa odporúča konzumácia karoténov, ktoré chránia pokožku pred  účinkami slnečného žiarenia.

Červenú farbu  zeleniny spôsobujú  fytonutrienty,  a najznámejšie v tejto farebnej skupine sú:

  • Flavonoidy   napr. rutín, citrín… označované sú ako bioflavonoidy a sú silnými antioxidantmi Ochraňujú cievy, zabraňujú vzniku kŕčových žíl, ochraňujú srdcový sval.
  • Quercertín – spomínali sme ho už pri bielej farbe. Avšak nachádza sa aj v ovocí a zelenine červenej farby –  je to bioflavonoid, ktorý má rozsiahle, pozitívne účinky na zdravie.
    Má antialergické účinky – pôsobí na stabilizáciu bunkových membrán a zabraňuje uvoľňovaniu histamínu a iných látok spôsobujúcich alergické reakcie.
    Má protirakovinové pôsobenie (rakovina prostaty, rakovina pľúc) – popísané v dokumentáciách Zápaly prostaty a celej vylučovacej sústavy,  ďalšie protirakovinové pôsobenie (in vitro = „v skúmavke“) – prsníky, vaječníky, hrubé črevo, tenké črevo, konečník, mozog, leukémia.
    Je dôležitý  pre diabetikov – má schopnosť zvyšovať sekréciu inzulínu a zabraňuje kumulácii sorbitolu látka zastúpená v ovocí), ktorý u diabetikov narušuje nervy, sietnicu, obličky.
    Ako jeden z významných bioflavonoidov je nevyhnutý pre využitie vitamínu C.
  • Karotenoidy   majú funkciu antioxidantov, čím môžu preventívne zabrániť ochoreniam ako rakovina, reuma, arterioskleróza, Alzheimer, Parkinson, šedý zákal ako aj starnutiu pokožky.
    Najznámejšie sú alfa a betakarotén, ale aj luteín.Lykopén  –karotenoid – je červené farbivo, ktoré má silné antioxidačné a protirakovinové  účinky. Tieto účinky sa nestrácajú ani tepelnou úpravou paradajok, dokonca je  jeho účinok vyšší. Preto je možné ho získať aj z tepelne upravenej paradajkovej šťavy a iných varených paradajkových špecialít (polievky a pod.) Pri nákupe hotových paradajkových omáčok a polievok pozorne čítajte zloženie, nie všetky sú len z paradajok.
  • Karotenoidy sú jedným z najsilnejších antioxidantov.

Zhrnutie:
Fytonutrienty tejto skupiny pozitívne ovplyvňujú
hlavne:

  • DNA
  • Imunitný systém
  • Srdcovo – cievny systém
  • Zdravie prostaty
  • Ochrana buniek – zdravie pokožky

Zdroje nájdete v zelenine a ovocí:

  • paradajky, červená reďkovka, červená paprika, kapia, chilli, vodový melón (pozn. vodový melón je zelenina), červená čakanka …
  • červený grapefruit, granátové jablko, červené jablká, maliny, jahody, čerešne …

Pridajte k porcii zeleniny bielej farby jednu porciu zeleniny krásnej červenej farby a urobíte ďalší krok v prevencii vášho zdravia.

A aj dnes máme pre vás jeden recept:polievka_z_pecenych_paradajok

Paradajková polievka z pečených paradajok.

Vynikajúca letná polievka z pravou chuťou paradajok a zeleniny, ktorej je v letných mesiacoch obrovské množstvo. Avšak jej príprava je netradičná no jednoduchá. Má krásnu vôňu, chuť a farbu.

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 1200g paradajok
  • 150g jabĺk
  • 50g jarnej cibuľky
  • 20g cesnaku
  • 50g zeleru
  • 100g cibule
  • 80g bielej papriky
  • 10g cukru
  • 10g extra panenského olivového oleja
  • 15g bieleho balsamico octu
  • mletú škoricu, soľ, korenie

Príprava:
Paradajky prekrojíte na polovičky a reznou plochou ich uložíte na plech. Cibuľu pokrájajte na 1/4, jarnú cibuľku nakrájajte na väčšie kúsky, cesnak len po dĺžke rozkrojte a vyberte klíčok. Papriku na väčšie kúsky, jablko pokrájajte na plátky a zeler na kúsky.

Všetko rozdeľte na plech k paradajkám, pridajte bobkový list, vetvičky čerstvého tymianu a rozmarínu. Pridajte čerstvo mleté korenie a trochu soli, pokvapkajte olejom.

Rúru rozohrejte na 200°C a vložte do nej plech so zeleninou na cca 15 minút. Dajte pozor, aby vám paradajky neohoreli. Vyberte z rúry a nechajte trochu vychladiť. Stiahnite šupku z paradajok. Pečenú zeleninu preložte aj so šťavou do hrnca a tyčovým mixérom rozmixujte. Cez cedidlo s väčšími otvormi prepasírujte (ale aj nemusíte). Vodou alebo vývarom rozrieďte na potrebnú hustotu a množstvo. Osoľte, pridajte štipku cukru a Balsamico ocot. Ozdobte čerstvou bazalkou.

Čas na prípravu: 30 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 128kcal, Sacharidy: 20g, Bielkoviny: 5g, Tuky: 4g

Mohlo by vás tiež zaujímať:
RebarboraJahodyRaguReďkovkamorcacie_gulky