V minulom článku a recepte o zajacovi (králikovi) sme písali o zajačom mäse, jeho výživových hodnotách a vhodnosti zaradiť ho do stravy. No možno ste si povedali, pečený zajac, to si radšej urobím kurča, alebo morku, je lacnejšia a výživa je takmer identická.
No … celkom tak to nie je. Je to iné mäso, iný živočích, iné živiny ale pripomienka o tom, že len ho upiecť takmer ako kurča môže byť na mieste.

A tak sme sa zamysleli a pripravili tentokrát zajaca trochu inak. Mäso ktoré máme je z kvalitného domáceho chovu a veľkosť zajaca nám vyhovovala na to, aby sme urobili skvelú roládu.

Pamätám si ešte z detstva keď moja teta robila mäsové rolády a plnila ich pečivom, zemiakmi a prípadne tým, čo týždeň nechal v chladničke a hodilo sa na plnku. Jedla som pomaly a starostlivo oddeľovala mäsko od plnky. Mäsko som si vychutnala do posledného sústa a keď som sa mala dostať k plne sadla som si dozadu, dala ruky na bruško a s tenučkým hláskom povedala tete:
„Júúúúj, ale mám plné bruško, už naozaj viac nevládzem!“

A tak som sa vlastne dlhé roky vyhýbala plneným mäsovým roládam. Hlavne plnkám, ktoré mi nechutili.

Neskôr som si hovorila, aká je to škoda, plytvanie, ale keď tie plnky mi nechutili a pripomínali mi často žemľovku, alebo fašírky, či iné jedlá, ktoré som nevyhľadávala. Ale neskôr pri kulinárskom bádaní a tvorení sme experimentovali s rôznymi veľmi chutnými plnkami. Rozšíril sa sortiment surovín, pribudli nové vedomosti a skúsenosti. A s jednou takouto peknou skúsenosťou sa teraz
s vami podelíme.

Pripravíme si spolu naozajstnú mäsovo-mäsovú roládu a to s použitím kvalitného zajačieho mäsa.

Tak sa spolu pozrime na to, ako to urobiť 🙂

kralik_v_rolade-5Zajačia roláda s mäsom a špenátom.

Čo budeme potrebovať na 6 porcií:

  • 450g domáceho králika
  • 300g mletého bravčového mäsa (môže byť aj morčacie stehno, alebo mäso z králika a pod.)
  • 250g čerstvého špenátu
  • 15g cesnaku
  • 50g šalotky, alebo cibule
  • 20ml repkového oleja
  • soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti

Príprava:

postup_kolazMleté mäso osoľte, pridajte korenie a mletú papriku a na drobno nakrájanú cibuľku. Premiešajte a nechajte v chlade.

Čerstvý baby špenát dajte na rozohriatu panvicu s trochou oleja, osoľte ho mierne a nechajte prejsť teplotou, zmenší svoj objem. Nechajte vychladiť.

Zo zajaca odrežte zadné stehná a od chrbtice opatrne vykostite.

Ale ešte postup pre tých z vás, ktorí budete vykosťovať prvýkrát:

Ostrým tenkým nožom tzv. vykosťovacím narežte mäso okolo chrbtice a pomaly oddeľujte mäso od kostí, postupujte opatrne najskôr na jednej strane a potom pokračujte ďalej.

Prípadné „ diery“ zaplátate pri balení a roláda bude pekne držať.

Takto získané pláty mäsa  položte na dosku, osoľte a okoreňte z oboch strán. Na pláty mäsa rozdeľte upravený špenát a do stredu položte valček z mletého mäsa. Opatrne zrolujte a zabaľte do alobalu, ktorý ste potreli olejom. Pevne utiahnite a vložte do pekáčika, do ktorého ste dali trochu vody, alebo vývaru.

Takto pripravené rolády vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 30 minút na 200C. Opatrne odstráňte alobal a rolády nakrájajte na úhľadné porcie (cca 1,5cm) a podávajte s ryžou alebo zemiakmi a šalátom.

Takto pripravená roláda je vhodná aj na studené misy.

Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 229Kcal, Bielkoviny: 28g, Sacharidy: 2g, Tuky: 9g

 Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Peceny_zajac-3Hovädzí vývarmorcacie_gulky