AvokadovyPudingMôžeme ho na akýkoľvek spôsob a vlastne v poslednej dobe ho jeme veľmi často. Večer si robievame mixované šaláty zo zeleniny a bez neho si šalát  teraz takmer nevieme predstaviť…

O čom hovoríme? No predsa o ovocí… o avokáde.

Poznali ho už Aztékovia  a možno aj oni do neho boli zamilovaní tak ako ja, lebo ho volali ovocím plodnosti 😉 No my by sme sa priklonili skôr k názvu, ktorý sa používa v Ázii – maslové ovocie. To maslové je tu presne na mieste. Práve pre jemnú, maslovú, mastnú konzistenciu avokáda.

No nie je to iba chuť, ale výživová hodnota avokáda, ktoré sú výnimočné.

Obsahuje fytonutrienty zo skupín: karotenoidov, flavonoidov, fytosterolov. No jeho pre naše zdravie prospešná hodnota sa skrýva práve v tukoch, ktorých obsahuje pomerne vysoké množstvo.
100g avokáda je to až 22g. No ani gram cholesterolu 🙂
Obsahuje hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ale aj kyselinu olejovú – Omega 9, ktorá významným spôsobom ovplyvňuje zdravie.

Kyselina olejová má na naše telo hneď niekoľko pozitívnych vplyvov. Práve táto kyselina chráni naše tepny tak, že im dodáva dostatok pružnosti. Jej nedostatok v našej strave môže mať za následok choroby srdcovo-cievneho systému. A tak zaradenie potravín, ktoré obsahujú tieto kyseliny – avokádo – pôsobí preventívne a chráni naše srdiečko a cievy.
Na dostatočný príjem kyseliny olejovej by sme mali pamätať, ak sa venujeme športovej činnosti, pri ktorej je záťaž na srdcovo-cievny systém a stres oveľa vyšší.

Avokádo je vynikajúcim zdrojom aj ďalších živín. Vitamínov skupiny C, E, B ale obsahuje aj draslík, horčík.

Avokádo je veľmi komplexná potravina. Vieme ho použiť menej zrelé, nakrájané do šalátov, pridané do rizota, alebo cestovín, ale vynikajúco chutí aj v ovocnom šaláte atď. V zrelšej, mäkkej forme sa hodí na rôzne nátierky.
Snáď najznámejšia nátierka (alebo dip) je mexická Quacamole.  Do nátierok ho môžete použiť  samotné, alebo v kombinácii so strukovinami.

No dnes máme pre vás 🙂 dezert, ktorého hlavnou surovinou je – avokádo. A tým dezertom je lahodný avokádový puding. Je vhodný pre tých, čo trpia intoleranciami (alebo alergiami) na mlieko, pšenicu, kukuricu, lepok … lebo neobsahuje mlieko, škroby. A tu je recept:

AvokadoPudingAvokádový puding.

Budete potrebovať na 2 porcie:

  • 200g zrelého avokáda
  • 20g kokosového krému (alebo mandľového, ovseného, špaldového, ryžového mlieka)
  • 60g mandľového mlieka (prípadne ovsené, špaldové, ryžové a pod.)
  • 40g agáve sirupu (sladiť podľa chuti)
  • 20g kvalitného organického kakaa
  • škorica podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu (voliteľné)
  • štipka soli

Postup:
Avokádo prekrojte na polovicu a lyžicou oddeľte dužinu od šupky. Dajte ho do misky a pridajte kokosový krém, mandľové mlieko a jemne premiešajte aby sa hmota spojila. Potom pridajte kakao, sirup z agáve, škoricu a vanilkový a mandľový extrakt. Tyčovým mixérom zmes premiešajte kým nebude jemná, krémová. Rozdeľte do misiek a dajte na 2-3 hodiny zachladiť. Podávajte s čerstvým ovocím.

Puding je vhodné skonzumovať v ten deň keď ste ho robili. Avokádo podlieha oxidácii a jeho chuť a živiny by sa mohli znehodnotiť.

Čas na prípravu: 15 minút, čas chladenia: 120-180 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 284Kcal, Bielkoviny: 4,7g, Sacharidy: 29g, Tuky: 18g

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Orientalny_jogurttvarohovy_dezertovsene_keksiky-1