Kolaz_pralinkyČlánok, recepty to všetko vytvorila naša kamarátka Gabika Kubusová. Ak chcete kontakt na Gabiku a máte záujem o pralinky, alebo iné kvalitné sladké dobroty (aj paleo, raw a pod.) kontaktujte nás na: akosiuvaritzdravie@gmail.com

Keď mi Renka s Jarkou povedali, že by som mohla dostať priestor na ich blogu AkoSiUvaritZdravie.sk a pripraviť článok o pralinkách, nadšenie vo mne tak vzbĺklo, že som asi aj žiarila 🙂
Nevedela som prestať myslieť na možné zdravé príchute aké by tam mohli byť.

Čo sa týka čokolády, sme kamošky na celý život 😀
Našli sme si k sebe cestu tak prirodzene, že som si to ani nevšimla 😀 Až raz, keď sme sa chystali s kamoškou Miškou niečo spolu upiecť a ja som hovorila stále len o čokoládových receptoch, mi  ona povedala, že netušila, že som taká čokoládová  🙂
Ja som si v tom okamihu vlastne uvedomila, že čokoláda je v mojom živote neoddeliteľnou súčasťou.
Nikdy som nebola čokoholička, ktorá by zjedla tabličku čokolády na posedenie. Ale určite poznáte ten pocit, obrovskú chuť na sladké, ktorý nezaženiete žiadnou inou myšlienkou, ani hlboké dýchanie a sústredenie sa na niečo iné nepomáha. Proste si musíte dať niečo sladké 🙂
Vtedy som si rada dala kúsok kvalitnej horkej čokolády, najlepšie s obsahom kakaa viac ako 70% a uľavilo sa mi.
Viem, že niektorí z Vás pokrútite nosom, keď Vám ju niekto ponúkne na zahnanie maškrtnosti. Poviete si, že veď tá čokoláda nie je až tak sladká a pochybujete, že by uspokojila Vašu túžbu po sladkom. V obchodoch sa predávajú rôzne produkty pod názvom „čokoláda“. No je to len náhrada čokolády, s obsahom kakaa väčšinou menej ako 30%, aj to som dala veľa, plná nevhodného tuku a cukru. Pri jednom kúsku takej „čokolády“ Vám až uši krúti, taký je sladký. Teda aspoň na mňa to tak pôsobí. Preto by ste mali kvôli tomuto vždy sledovať obal, či ide o skutočný výrobok z čokolády. Skutočná čokoláda má na prvom mieste kakaové maslo, potom môže nasledovať cukor, avšak v pravých čokoládach je to cukor trstinový a to je všetko čo by tam malo byť.

Kakao pre zdravie.
Čokoláda ulahodí nielen Vašej túžbe po sladkom, ale aj Vášmu telu, lebo obsahuje antioxidanty. Dokonca som čítala, že by sa mala dávať na predpis, lebo kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, teda na jeho znižovanie, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie. Čokoláda obsahuje látku, ktorá podporuje tvorbu endorfínov hormónov šťastia, takže keď máte zlý deň, čokoládou si ho spríjemnite hneď.
Medzi najznámejšie afrodiziaká patrí čokoláda, no za najúčinnejšie sa naďalej považuje láska.
Ja čokoládu rada a často používam v pečení. Čokoládové dezerty zbožňujem, horúci čokoládový nápoj zase zdvihne náladu v zime. A vyskúšali ste kakao použiť pri príprave mäsových jedál?
Také grilované rebierka, jahňacina alebo hydina sú s pridaním kakaového prášku zaujímavým oživením.

Dnes sa budeme ale v článku venovať zdravej verzii praliniek.

Pralinky, to sú tie malé guličky s príchuťami od výmyslu sveta – s čili, s kardamonom, s morskou soľou, s rozmarínom, s avokádom, s levanduľou, s kávou … nezvyčajné kombinácie, ktoré v ústach priam explodujú a chuťové poháriky plesajú.

Tak ak na Vás príde najbližšie neodolateľná chuť na niečo sladké, pripravte sa na to a do útoku nasaďte zdravé pralinkové maškrty! Pre istotu si ale vyberte jednu – dve guličky a zvyšok šup odložiť z dosahu, lebo vieme, že to dopadne aj tak, že padne celá krabica.
Poďme si teda ukázať ako si pripraviť zdravé pralinky vhodné aj pre vegetariánov, lebo budú bez použitia smotany. Tú nahradíme avokádom, kokosovým mliekom alebo kokosovou smotanou a tahini sezamovou pastou.
Znie Vám to zvláštne? Asi najviac to avokádo, že?? No  keď ich ochutnáte zmeníte názor.

  • Avokádovo – limetkové pralinky
  • Kokosovo – kardamónové pralinky
  • Pomarančovo – sezamové pralinky (s tahini pastou)

Panorama_praca

 

 Avodádovo- limetkové pralinky.

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • ½ zrelého väčšieho avokáda
  • limetka
  • 1 PL med/agáve sirup
  • štipka soli
  • kakao na obalenie

Postup:
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Ten si pripravíme tak, že do hrnca dáme na spodok vodu a na vrch misku, najlepšie sklenenú, alebo takú čo znesie teplo, do ktorej nalámeme čokoládu a necháme roztopiť.  Voda sa nemá variť a nesmie sa dotýkať misky s čokoládou. Občas premiešame a keď je čokoláda skoro celá roztopená môžeme hrniec odstaviť bokom a nechať zvyšok čokolády roztopiť samovoľne. Necháme ju trošku schladiť, aby nebola príliš horúca. Medzitým si pripravíme avokádovú zmes.
Avokádo rozpolíme pozdĺžne a lyžicou vyberieme dužinu z jednej polovice. Na tanieri rozmačkáme vidličkou do hladka a pridáme na jemno nakrájanú kôru z limetky a šťavu z polovice limetky, štipku soli a  vymiešame do hladka.
Do vychladenej čokolády postupne vmiešame avokádovú zmes a nakoniec primiešame lyžicu medu alebo agáve sirupu.

Hotovú pralinkovú zmes dáme stuhnúť do chladničky na cca 1 hod, keď treba aj dlhšie.
Po stuhnutí malou lyžičkou naberáme zmes a v dlaniach tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v kakau.

Pomarančovo – sezamové pralinky (s tahini pastou)

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • 1 PL tahini sezamovej pasty
  • 1 pomaranč
  • 1 PL med/agáve sirup
  • štipka soli
  • sezamové semiačka na obalenie

Postup:
Do misky si nalámeme čokoládu. V hrnci dáme variť šťavu a kôru z polovice pomaranča spolu s medom alebo agáve sirupom. Keď to vrie  pridáme lyžicu tahini sezamovej pasty. Zmes bude vyzerať zrazene, ale nemusíte sa ľakať, lebo sa pridaním do čokolády vyhladí.

Túto horúcu tahini zmes vylejeme na čokoládu a misku prikryjeme tanierom na cca 5 min. Potom zmes premiešavame metličkou až kým sa všetká čokoláda rozpustí. Pralinkovú zmes dáme vychladiť do chladničky na cca 1 hod, ak je stále málo stuhnutá treba aj dlhšie. Po stuhnutí lyžičkou naberáme čokoládu a tvarujeme v dlaniach guľôčky, alebo môžeme použiť dve lyžice a vytvarovať valčeky.
Tie obalíme v sezamových semiačkach, ktoré sme si nasypali do hlbšej misky.

Kokosovo – kardamonové pralinky

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • 1 dl kokosovej smotany alebo mlieka
  • kardamón (celý, alebo mletý)
  • štipka soli
  • 50g čokolády na poliatie

Postup:
Do misky si nalámeme čokoládu. V menšom hrnci si dáme variť kokosové mlieko alebo smotanu. Semienka kardamonu rozdrvte v mažiariku a pridajte ho do kokosového mlieka. Necháme spolu zovrieť a odležať cca 1 hodinu, aby sa chuť kardamonu rozvinula. Potom zmes  znova necháme zovrieť a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, misku prikryjeme tanierom na cca 5 min.

Potom dobre  premiešame metličkou kým sa  čokoláda rozpustí. Pralinkovú zmes dáme vychladiť do chladničky na cca 1 hod, ak je stále málo stuhnutá treba aj dlhšie. Po stuhnutí lyžičkou naberáme čokoládu a tvarujeme v dlaniach guľôčky. Treba to robiť rýchlo, lebo táto zmes sa rýchlejšie topí v dlaniach ako ostatné. Guľôčky dáme znova schladiť do chladničky a medzitým si pripravíme čokoládu na poliatie.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Vyberieme vychladené guľôčky a pomocou dvoch lyžíc guľôčku obalíme v čokoláde. Môžeme ju položiť na mriežku alebo na rovnú podložku pokrytú potravinárskou fóliou. Po obalení všetkých guličiek ich dáme do chladničky stuhnúť.

Panorama_pralinky