Tataracik_kolaz3Viacerí si ho pamätáme ako jedlo, ktoré bolo v lepších reštauráciách medzi špecialitami, pripravoval sa z pravej hovädzej sviečkovice a samotné miešanie jedla robil čašník pri stole hosťa. Časom sa začali množiť „vlastné kalkulácie“ a táto špecialita bola zrazu pripravovaná nie výlučne z pravej sviečkovice a jej servírovanie sa veľmi zjednodušilo. Prišlo obdobie zákazu podávania surového mäsa a tak sa pravý tatársky biftek podával v okolitých krajinách a u nás tak trochu tajne – len pre uzavretú spoločnosť a „po známosti“.
Tatársky biftek nie je jedlo, ktoré by som potrebovala konzumovať dvakrát týždenne, ale čas od času si pripraviť túto špecialitu a zažiť príjemný večer v spoločnosti priateľov.
FarmaTurovaV ponuke Eko Farmy Turová je aj krásna bio hovädzia sviečkovica a tak sme z nej túto špecialitu pripravili.

Použili sme sirloin steak a zvolili sme klasickú prípravu. Mäso sme mali krásne odležané a tak príprava škrabaním mäsa bola jednoduchá. Často sa stretávame s tým, že sa mäso na tatársky biftek melie, dokonca niekde aj 2x, aby bolo jemné ako pasta. No, nebudeme to hodnotiť… Chuť klasicky škrabaného tataráku sa nedá niečím iným zameniť.

Postupovali sme tak, že sme mäso ostrým veľkým nožom naškrabali a potom ešte pár minút sekali. Poznámka: Ešte som nezabudla na pôvodný recept 🙂

Do takto pripraveného mäsa sme dali prísady:

  • soľ
  • mletú červenú papriku
  • nasekané kapary
  • trochu čerstvo natlčenej rasce
  • mleté korenie
  • kvalitnú worchesterovú omáčku
  • koňak
  • horčicu
  • vaječný žĺtok
  • cibuľku – na ozdobu

Viem, že existujú recepty aj s inými prísadami, ale to je z receptami už tak … Veľká kreativita 🙂 Neuvádzame množstvá pri recepte, záleží pre koľko osôb sa biftek pripravuje a ako pikantný ho chceme pripraviť. Výhodou tohto jedla je, že si každý hosť môže doplniť svoju špeciálnu prísadu.

Biftek podávame na hriankach z chleba a na stole nesmie chýbať očistený cesnak pre tých, ktorí chcú cesnakové hrianky.

Vidíte, že príprava tejto špeciality je jednoduchá.
Upozornenie: Treba bezpodmienečne dodržať hygienické zásady pri skladovaní mäsa, pri jeho príprave a hotové jedlo okamžite podávať. Už pri nákupe sa uistite, že kupujete prvotriednu kvalitu. Biftek sa dá pripraviť aj bez použitia vaječného žĺtka, alebo môžete použiť žĺtka z prepeličích vajíčok, ak trpíte intoleranciou na túto potravinu.

Doprajte si ku kvalitnému jedlu kvalitné suché červené víno a na skvelý večer budete radi spomínať.

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

OssoBuco_kolazSteak_kolaz