mrkvaĎalšou krásnou farbou ovocia a zeleniny, ktorej sa budeme venovať je oranžová resp. žltá farba.

Vyniká medzi ostatnými farbami, je taká slniečková 🙂

V tomto období nás lákajú zväzky mladej mrkvičky, dozreté marhule. Na tekvicu Hokaido si ešte počkáme, ako aj na broskyne, žlté cukety, kukuricu, žlté paradajky a papriky a sladké zemiaky sú v predaji u nás nepretržite.

Zelenina a ovocie nás zásobujú v čerstvom stave hlavne s dôležitými enzýmami, ale aj vitamínmi a minerálmi.

Oranžovo sfarbené plody obsahujú hlavne karotenoidy. Tieto sú rastlinného pôvodu a sú to vlastne prekurzory vitamínu A. Tieto sa v našej pečeni menia na prospešný vitamín A.  V živočíšnych produktoch (mäso, mlieko, morské ryby, rybí tuk) sa nachádza Retinol, ktorý sa v pečeni mení na vitamín A. Je však pre nás väčšou záťažou a preto je  rastlinná forma prijateľnejšia.

Vitamín A je rozpustný v tukoch a pomáha nám pri

  • ochrane buniek – spomaľuje starnutie – tvorba nových buniek
  • je silným antioxidantom
  • významne napomáha využiť bielkoviny v tele
  • chráni všetky sliznice –očí, nosa, pľúc,
  • chráni pokožku

V rastlinnej forme nie je možné predávkovať sa . Prijímať vitamín A v  tabletovej  forme je možné, je však  dôležité je vedieť pôvod tohto doplnku výživy  a uistiť sa že je vyrobený z rastlinných zdrojov. My sme otestovali Multicarotene od firmy Nutrilite a zistili sme že je ľahko a prirodzene vstrebateľný pre vysoký obsah čisto prírodných látok v týchto doplnkoch blížiacich sa k 100%. Ale zaujalo nás aj to, aké zdroje sú použité pri tvorbe týchto doplnkov, ako sa rastliny pestujú a ako dochádza k zberu. Zároveň sme zistili pri dlhšom užívaní pozitívny vplyv na sliznice hlavne oka, ale aj prínosových dutín a zlepšený stav pokožky.

No určite vám aj o tomto napíšeme viac, lebo už čoskoro chystáme rozhovor s odborníčkou na doplnkovú výživu, na životný štýl, ktorá patrí medzi Európsku špičku vo vzdelávaní, v informáciách práve v tejto oblasti. A aj od nej sme načerpali  množstvo kvalitných a vierohodných informácií o výžive ako aj o doplnkoch výživy.

Dôležité je však pamätať na to, že pri pestrej strave bohatej na ovocie a zeleninu zriedkavo dochádza k nedostatku tohto vitamínu.

Jeho nedostatok v tele sa prejavuje :

  • veľmi suchou pokožkou a vlasmi
  • chudokrvnosťou  (anémiou)
  • únavou a poruchami spánku
  • poruchami reprodukcie
  • suchými sliznicami (očí, nosa…) – dôležité zvýšiť príjem tohto vitamínu hlavne v letnom období pri použitých klimatizáciách a v zime počas vyhrievania bytov ústredným kúrením.
  • rôznymi zápalovými chorobami

Zvýšte príjem karotenoidov ak máte problémy

  • s menštruáciou, anémiou, astmou, pľúcnymi ochoreniami, máte poruchy videnia, suché oči, oslabenú imunitu, akné, kožné problémy, suché lámavé vlasy

Doprajte si z každej farby zeleniny a ovocia denne riadnu dávku  a podporíte svoje zdravie prirodzenou cestou.

Máme aj dnes pre vás recept plný oranžovej farby a skvelej chuti. Je veľmi jednoduchý aj na prípravu a aj rodinný rozpočet sa poteší 🙂

mrkvovysalat

Teplý mrkvový šalát

Tento chutný mrkvový šalát je vhodný ako príloha k mäsu, rybe alebo tofu. Ak máte však chuť iba na zeleninu trochu netradične, môžete ho zjesť ako chuťovku. Nám chutí vynikajúco 🙂

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 40g jarnej cibuľky
  • 600g mrkvy
  • 6g kokosového oleja
  • 15g bieleho Balsamico octu
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:
Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska a uvaríme v troche osolenej vody. Varíme krátko len do polomäkka.

Pridáme olej, ocot a podľa chuti osolíme alebo okoreníme. Jarnú cibuľku nakrájame na väčšie kúsky a pridáme k mrkve. Premiešame a necháme pár minút odstáť. Pred podávaním pridáme petržlenovú vňať.

Šalát podávame teplý, ale chutný je aj vychladený.

Čas na prípravu: 20 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 59.6Kcal, Bielkoviny: 1.6g, Sacharidy: 9g, Tuky: 1.5g

 

Mohlo by sa vám tiež páčiť

JahodySMozzarelouzelena_zeleninaMrkvový_krem_kokos