Domáca zmrzlina versus komerčná.

MalinaJogurtNanukLeto je v plnom prúde a mraziace boxy v obchodných domoch sú plné noviniek a boxy pribudli aj pri pokladniach, ak by sme náhodou zabudli niečo pridať po ceste do košíka, tak máme poslednú možnosť doplniť zásobu sladkého mrazivého pokušenia 🙂

Zmrzlina k letu a k horúčavám patrí a je skvelým občerstvením. Týmto občerstvením zostáva len za predpokladu, že nezaťaží enormne náš tráviaci trakt prísadami, ktoré by sme tu nikdy nehľadali a nedodá nám neúmerné  množstvo kalórií. Tieto kalórie sú dodávané hlavne cukrom (fruktóza, jednoduché cukry, ale aj pšeničná múka, škroby …) a tukom. (často palmový a iný menej kvalitný tuk)
Prečítali ste si niekedy zloženie vášho obľúbeného nanuku, či zmrzlinovej pochúťky ?
Ak ešte nie, urobte to pri ďalšom rozbaľovaní, alebo ešte radšej pred nákupom v obchode. Zistíte, že podiel ovocnej zložky je iba niekoľko percent a že mnoho zložiek do nanuky nepatrí … dochucovadlá, farbivá, emulgátory, zložky, ktoré zabezpečujú trvanlivosť, pojivá a pot.

Získate tak aspoň možnosť nechať pochúťku v mraziacom boxe a pripravíte si ju sami doma. A typ na takýto zdravší nanuk, zmrzlinu máme dnes pre vás 🙂

Obchody a farmárske trhy sa hemžia čerstvým ovocím, ktoré chutí, vonia a vyzerá naozaj lákavo. Jahody, maliny, čerešne, už aj marhule, atď. Voňavé a bez chyby.
Iste … tie by sa jedli len tak, ale zmrazené v nanuku … mňam 🙂 to by šlo.

Pre nás je to však o niečo väčšia výzva aj preto, lebo Renka má alergiu na kravskú mlieko a tak sme hľadali to, čím nahradiť tvaroh, smotanu, ktorý sa pridáva bežne do ovocných nanukov. Ako „vyladiť „:) nanuk, aby to nebola iba ovocná dreň? Experimenty sa rozbehli a nakoniec je z toho celkom chutné malinové potešenie. Tento veľmi jednoduchý recept zvládne aj začiatočník.

Avšak vy sami si ho môžete ešte upraviť. Viete pridať nasekané orechy, alebo čokoládové kúsky, kokos, alebo kúsky sušienok, bylinky … fantázii sa naozaj medze nekladú. A my pripravíme aj ďalšie nanukové potešenia a zameriame sa naozaj na to, aby bolo bez alergénov a látok, ktoré spôsobujú intolerancie. Máte sa na čo tešiť.

Malinové nanuky s jogurtom a banánom.

MalinaJogurtNanuk_topBudete potrebovať na 10 menších nanukov:

  • 200g zrelého banánu
  • 180g kvalitného ovčieho jogurtu – my rady používame Zázrivský (ak ani tento jogurt nemôžete, použite kvalitnú kokosovú smotanu – v zdravej výžive predávajú takú, ktorú vyšľaháte ako šľahačku a hodí sa na tieto nanuky, alebo použite klasický kokosový krém s vyšším obsahom tuku)
  • 150g čerstvých malín, alebo iného čerstvého ovocia
  • 10-15g kokosového cukru rozmixovaného na múčku, alebo med. Ale ak máte sladší banán nemusíte zmes na nanuky prisladiť
  • Vanilkový extrakt – ak ho nemáte nevadí, nanuky budú chutné aj bez extraktu
  • Doplniť môžete aj strúhaným kokosom, orechmi, kúskami čokolády atď. Vložte do toho fantáziu a urobte si kvalitnú lahôdku

Postup:
Rozmixujte banán do hladka. Pridajte maliny (ovocie) a dobre premixujte. Na koniec pridajte a primiešajte jogurt (alebo kokosový krém), vanilkový extrakt a cukor (ak sa vám zmes nezdá dosť sladká).
Nanukové formy naplňte zmesou a dajte na 6-8 hodín zamraziť. Ak nemáte formy na nanuky môžete použiť silikónové formy na muffiny a ako paličku dať napríklad lyžičku, alebo ihlu na jednohubky atď. Fantázii sa medze nekladú.

Keď už máte nanuky zamrazené, môžete ich ozdobiť roztopenou čokoládou a namočiť do sekaných mandlí, orechov, kokosu. A potom už len vychutnávať 🙂 🙂 🙂

 

Tento obsah bol zaradený v Recepty, Sladké jedlá, dezerty a označkovaný ako , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *