ChutneyMarhulove_topZačali sa grilovačky 🙂 a chutney (čítaj čatny) sú svelým spôsobom, ako si ich ochutiť. Chutney sa dajú kúpiť, ale najlepšie vám bude chutiť to, ktoré si urobíte sami doma.
No a keďže je tu čas nádherných marhúľ, využite ho na prípravu domáceho marhuľovo-paprikového chutney.
Na našom blogu nájdete aj článok o vplyve oranžovej farby na zdravie, takže marhule majú rozhodne významný podiel na zdraví 🙂

Chutney má skvelú sladkokyslú chuť, ktorú máme rady. Aj keď Jarka chilli papričky veľmi nemusí 🙂 pálivé v horúčavách predsa len nie je ono, použili sme v tomto recepte jednu z mnohých, ktoré nám dozrievajú na balkóne. (Renka pálivé môže, najlepšie aj do buchiet 🙂 )
Dôležité však je, že keď sme použili iba jednu malú papričku, tak ju bolo v jedle cítiť, ale ostali zachované aj ostatné chute, hlavne tá sladká a kyslá zároveň. 🙂
Ak však pálivé vôbec nemáte radi, vynechajte ju.

Chuť marhúľ sa pekne spojila s chuťou oranžových paprík a ostatných prísad. Takúto zmes môžete podávať s grilovaným mäsom, rybami, k pečenému mäsu, ale je skvelá aj ku grilovanej zelenine, alebo omeletám. Vynikajúco chutí s kvalitným polomäkkým syrom. Napríklad čerstvým ovčím alebo kozím.

Chutí za studena, ale aj ako teplá príloha. Zmes sme pripravili na priamy konzum, v chladničke vydrží pár dní (ak vydrží a nezjete ju oveľa skôr:) ), ale môžete si urobiť viac a zavariť do pohárikov.

A tu je recept:

ChutneyMarhuloveBudete potrebovať :

  • 500g zrelých marhúľ
  • 250g oranžovej papriky
  • 100g červenej cibule
  • 10g kvalitného oleja10
  • 100g trstinového cukru
  • 15g čerstvého zázvoru
  • čerstvý tymián
  • 50g sušených marhúľ Bio
  • chilli papričku
  • 2 polievkové lyžice bieleho octu Balsamico
  • soľ

Poznámka: hmotnosť surovín je v očistenom stave

Príprava:
Červenú očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a dajte ju na rozohriaty olej, chvíľu restujte do sklovita, pridajte na jemno nakrájaný čerstvý zázvor a polovicu cukru, nechajte karamelizovať, pridajte nakrájanú papriku, osoľte a nechajte 5 minút dusiť. Pridajte nakrájané marhule a čerstvý tymian, na drobno nakrájanú chilli papričku (krájala som ju v jemných chirurgických rukavičkách, ktoré sa často používajú pri varení, aby ste si ochránili ruky a pokožku) a aj nakrájané sušené marhule. Nepotrebujete pridávať žiadnu vodu. Prikryté duste do mäkka.  V zmesi môžu ostať viditeľné kúsky ovocia a zeleniny. Podľa potreby pridajte zostatok cukru a balsamicový ocot.

Dobrú chuť priatelia a tešíme sa na vaše verzie receptov. Ďakujeme 🙂