Makový koláč s marhuľami bez múky

makSezóna žltučkých marhúľ je tu a nie každý má v obľube marhule v pikantných jedlách (ako bolo marhuľovo – paprikové chutney) tak vám ponúkame recept na využitie marhúľ spolu s obľúbeným makom.
Je to hlavne pre tých, ktorý sa vyhýbajú múke či už z dôvodu intolerancie na lepok, alebo istý druh múky. No chutiť bude každému 🙂

Najväčšou výhodou koláčika okrem jeho skvelej chuti je to že neobsahuje žiaden lepok a mak, ktorý obsahuje sa radí k zdraviu prospešným potravinám.

Mak obsahuje až 18-20% bielkovín, vysoké percento kvalitnej vlákniny a hlavne vysoký obsah vápnika ho radí k potravinám, ktoré by sme mali častejšie konzumovať. Obsahuje aj iné minerály a vitamíny spomeniem vitamín E, horčík, železo.

Pravidelný konzum maku môže výrazne prispieť k zamedzeniu osteoporózy, nepríjemným zmenám počas menopauzy, prispieva ku kvalite vlasov, nechtov, zubov, upokojuje… Veď práve z maku sa vyrába množstvo liečiv na upokojenie a proti bolesti.
Okrem množstva bielkovín obsahuje mak aj 40% tuku, je to síce zdraviu prospešný tuk, ale aj ten treba konzumovať v primeranej miere. Ak chcete zvýšiť konzum maku, tak nie formou zemiakových šúľancov s makom a množstvom masla a cukru 😉

Vyrobte si doma svoj „makový liečik“: Zmiešajte mletý mak s nasekaným sušeným ovocím (bez chemickej úpravy a konzervácie) pridajte nasekané orechy a trochou medu, alebo sirupu z agáve a túto zmes môžete mať v chladničke a každý deň si dajte riadnu lyžicu, alebo si vytvorte zo zmesi guľôčky a obaľte ich v kokose. 🙂 Je to príjemne sladké, takže zabudnete na čokoládu a keksíky a dodáte svojmu telu tú správnu výživu.

A občas si upečte takýto ovocný koláčik s makom, nemusí byť marhuľový. Použiť môžete rôzne sezónne ovocie a tak máte vždy zmenu.
Makovo_marhulovy_bez_muky
Makový koláč s marhuľami bez múky.
Budete potrebovať.

  • 140g mletého maku
  • 100g zrelého banánu
  • 3 slepačie vajcia (resp. 18 prepeličích vajíčok, pri intolerancii na slepačie)
  • 25g mletých vlašských orechov
  • 50g medu
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová šťava z jedného citróna
  • 20g chia semiačok
  • 350g marhúľ

Príprava:
Chia semienka zalejte studenou vodou a nechajte ich 20 minút napučať. Marhule očistite a nakrájajte na kúsky. Do pomletého maku pridajte vanilkový cukor, mleté orechy a môžete nastrúhať kôru z citrónu (ak máte bio) a štipku soli. Zrelý banán roztlačte vidličkou a vlejte k nemu vopred rozšľahané vajcia, med a chia semiačka spolu s citrónovou šťavou (cca. 4 polievkové lyžice). Do tekutej zmesi vsypte makovú zmes a dobre premiešajte a nakoniec vmiešajte pripravené ovocie.
Do formy o priemere 15cm (alebo malého plechu) vložte pečiaci papier a vylejte tam zmes na koláč.
Dajte piecť do rúry na 180C asi na 35-40 minút. Povrch môžete posypať jemne kakaom, alebo škoricou.

 Mohlo by vás tiež zaujať:

kolacik_z_dzbanuSmoothies_Muffiny AvokadoPuding

Tento obsah bol zaradený v Recepty, Sladké jedlá, dezerty a označkovaný ako , . Zálohujte si trvalý odkaz.

8 odpovedí na Makový koláč s marhuľami bez múky

  1. Inuska povedal:

    Mne chuti!
    mnam!

  2. Inuska povedal:

    Uz sa pecieeeeeee…
    Dala som tam slivocky z mrazaku.
    Som zvedavaaaaa 🙂

  3. lubica povedal:

    velmi chutny…len tie suche suroviny primiesat uz rucne, aby cesto nekleslo a pekne narastlo; dakujem za super zdravy recept 😉

  4. Miriam povedal:

    Vyborny kolac! Moj prvy uplne bez muky a taktiez prvy s chia semiackami. Urcite ho zaradim medzi oblubene a upeciem ho castejsie s roznym ovocim. Vdaka!

  5. Ema povedal:

    Ste si istí, že je vhodné používať chia semiačka na tepelnú úpravu? Pokiaľ viem tak semiačka a orechy sú najlepšie v surovom stave a tepelne upravené nie sú najzdravšie.

    • Dobrý deň Ema 🙂
      Ďakujeme za zaujímavú otázku. Sme si istí, že surová strava je zdraviu prospešnejšia ako tepelne upravená, nakoľko tepelnou úpravou dochádza k zmenám výživových hodnôt potravín.
      Orechy, semienka sú veľmi často používanou prísadou pri pečení a nevieme o ich škodlivých účinkoch na organizmus.
      Chia semienka sa často používajú napríklad aj ako náhrada vajec pri varení a pečení a pod.
      Je na vás zhodnotiť, či budete konzumovať tepelne upravené orechy a semienka.
      Pekný deň 🙂

      • Ema povedal:

        Ďakujem za odpoveď.
        Väčšinou sa všade píše, že orechy a semiačka treba kupovať v surovom stave, takže ako je to potom s ich varením či pečením, hmm.
        Tak ale koláčik vyzerá výborne a príležitostne určite neuškodí. Teším sa až ho vyskúšam 🙂
        Aj Vám pekný deň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *