Potravinová intolerancia – Lepok

bez_lepkuIntolerancia na lepok neznamená intoleranciu na pšenicu. Ani to nie je celiakia.

Alergia na potravinu sa prejaví okamžite, pri intolerancii je to niekedy neskôr po skonzumovaní potraviny a preto si ťažkosti spojené s tou potravinou nedávame do súvisu. O intoleranciách sme písali už v mnohých predošlých článkoch.

Je veľmi dôležité študovať zloženie kupovaných potravín a jedál. A rozumieť tomu, ktoré potraviny lepok obsahujú.

Jednou z možností je prechod na bezlepkové potraviny, avšak z prihliadnutím na ďalšie intolerancie prípadne potravinové alergie. (kukurica, droždie, vajcia a pod.)

Napríklad, ak trpíte skríženou intoleranciou aj na pšenicu, je potrebné starostlivo sledovať zloženie výrobkov, keďže aj v bezlepkových potravinách sa môže nachádzať pšenica.

Lepok je proteín, ktorý sa primárne nachádza v týchto potravinách:

  • pšenica
  • raž
  • jačmeň
  • ovos – treba sledovať etikety nakoľko existuje verzia ovsa, ktorá je bez lepku. Samotný ovos lepok neobsahuje, avšak často sa dostáva do styku s potravinami obsahujúcim lepok a preto sa aj na ňom usádza lepok. Je vhodné ovos dobre popreplachovať a tak ho zbaviť stôp lepku.
  • špaldová pšenica

Pečivo a chlieb musia byť z kukuričnej, ryžovej, zo sójovej alebo z prosnej múky, pohánky.

Je veľmi dôležité čítať zloženie výrobkov.

Medzi bezlepkové obilniny patria:

  • kukurica
  • pšeno – proso
  • pohánka
  • ryža
  • amarant
  • quinoa

Ak netolerujete lepok a aj napriek tomu ho konzumujete môže vám to z dlhodobého  hľadiska spôsobiť zdravotné ťažkosti. (chronický ekzém, migréna, nespavosť, poruchy trávenia, nadúvanie, kašeľ, nádchu, bolesti uší, bolesti pohybového aparátu…)

Pomerne veľa potravín, ktoré bežne konzumujeme a ich zloženie si neuvedomujeme obsahuje pšenicu a často aj lepok.

Tu všade ju môžete nájsť:

  • Biela a aj celozrnná múka a všetky druhy  z nej vyrobené
  • Hydrolizovaný pšeničný škrob
  • Škrob
  • Kuskus
  • Bulgur
  • Pšeničné krúpky
  • Modifikovaný škrob
  • Pšeničné otruby
  • Pšeničné vločky
  • Niektoré raňajkové cereálie
  • Pufovaná pšenica
  • Strúhanka

Tieto potraviny ste určite očakávali, ale je tu  ďalší rad potravín, kde sa pšenica nachádza:

  • spracované potraviny – hamburgery, konzervované mäso, polotovary obalené v strúhanke
  • paštéty a nátierky
  • pizza
  • hotové omáčky
  • šalátové dressingy
  • hotové sáčkové polievky
  • cestoviny s obsahom lepku
  • horčica
  • kečup
  • práškové nápoje
  • zmrzlina
  • pudingy
  • čipsy
  • hranolky
  • konzervované jedlá
  • väčšina zmesí korenín
  • niektoré salámy a klobásky

Dôvodom je obsah pšenice, ktorá sa často používa s lepkom a nie bez lepku. Preto vždy čítajte zloženie potravín. Potraviny, ktoré bežne obsahujú lepok musia byť označené ako bez lepku, alebo gluten free.

Zo začiatku odporúčame stravovať sa výlučne domácou stravou a stravu v reštaurácii zaradiť neskôr, keď budete mať prax a hlavne môžete dôverovať reštaurácii že vás na obsah lepku upozorní 🙂

Názov ryžový, kukuričký a pod.  ešte neznamená, že nie je pridávaná aj iná múka, ktorá obsahuje lepok.

Cestoviny – je mnoho variácií na trhu – ryžové, kukuričné, ale bezlepkové.
Cestoviny odporúčame konzumovať v primeranom množstve, každá múka má vysokú kalorickú hodnotu.

Na zahusťovanie pri varení (polievky a omáčky) používajte ryžovú a kukuričnú múku. A kde je to možné tak strúhané zemiaky, zemiakový škrob (Solamyl).

Na raňajky si pripravujte ryžovú kašu, quinou, amarant, pohánku, vločky z prosa alebo samotné proso, kašu z neho a pod.

Keksíky, drobné sladké pečivo a iné koláče sú vhodné vyrobené len z kukurice, ryže a kvalitnej bezlepkovej múky a iných náhrad. No jednoduchšie orientovať sa na kvalitné sušené ovocie a výrobky z neho.

Palacinky, lievance a placky pripravené s náhradným variantom múky nechutnajú presne rovnako, ale doprajte si možnosť vychutnať niečo nové. Myšlienka, že to nezaťaží váš tráviaci trakt vám pri tom pomôže.

Ako prílohy pripravujte viac zeleniny na pare, ryžu, pohánku, quinou ,proso a zemiaky, batáty – sladké zemiaky a pod.

Návyk až závislosť na jemné pečivo z bielej múky je veľmi silný a to preskúša riadne vaše odhodlanie posilniť svoje zdravie vynechaním potraviny, na ktorú ste intolerantný.

UPOZORNENIE:
Niekedy sa môžu prejaviť príznaky istej formy „abstinencie“ – jemné bolesti hlavy, nepokoj a pod.

Ak trpíte intoleranciou, je dôležité vylúčiť všetky potraviny obsahujúce lepok minimálne na mesiac, pri slabej forme intolerancie, optimálne 3-6 mesiacov a neskôr zaraďovať potraviny postupne a kontrolovať reakcie tela.

 

Tento obsah bol zaradený v Výživa a označkovaný ako , . Zálohujte si trvalý odkaz.

4 odpovede na Potravinová intolerancia – Lepok

  1. Gabriela Svitacova povedal:

    Dobry den,mnohokrat dakujem za clanok.Kedze som zaciatocnicka v danej teme,povazujem ho za naozaj zrozumitelne a jednoducho napisany.Je mi velkou pomocou pri zmene stravovacih navykov.Prajem pevne zdravie a vela uspechov Gabi

  2. Halina povedal:

    Vdaka za clanok. Opravte si tu malu chybicku v texte – ¨gluten free¨(mate tam guten free;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *