SkusenostiZaciatocnikaStrave a výžive sa venujem už viac rokov. Upravovala som svoju výživu podľa toho ako sa dopĺňali moje vedomosti. Kurzami, seminármi, štúdiom a praxou.

Všetko čo sa mi javilo ako logické, správne v oblasti výživy som osobne skúšala. Predtým som sa však navždy rozlúčila s diétami a podobnými systémami a pokusmi na sebe. To si už ozaj nezaslúžim a moja telesná schránka už vôbec nie.

Osobné skúsenosti  sú rozhodujúce.
Darmo budete čítať niekde o správnych postupoch, alebo kopírovať to čo robí najlepšia kamarátka, vlastná osobná skúsenosť rozhodne o tom, či je to pre vás vhodné.

Rada vám dnes popíšem moje skúsenosti z prechodu z „bežnej“ stravy na stravovanie podľa metabolického typu.

Začalo to tak, že som odpovedala na všetky otázky testu na určenie metabolického typu a výsledkom bolo, že som proteínovo-tukový typ. Test si môžete urobiť v našom Centre výživy a pohybu.
Z časti som to tušila a aj som sa tešila na viac mäsa, rýb a proteínových produktov.

V minulosti som mala veľmi rada hovädzie mäso, aj sme ho doma často pripravovali (dobrá sviečková, španielske vtáčky, hovädzie rolády,  roštenky, tatarák a aj dusené hovädzie rezne…) to boli moje obľúbené jedlá,  a aj pečená šunka s vajcom, údené ryby, pečené ryby…
Postupom času a hlavne pod vplyvom informácií z médií sme aj doma prestali konzumovať hovädzinu, vnútornosti, bravčové mäso a tučné ryby a vajcia. Doslova sme sa vrhli na kuracie mäso, bez toho aby sme si všimli, že to nie je najzdravšie a ani najchutnejšie pre nás, nevšimli sme si ako prekvital hydinársky priemysel a ako trpeli kurence chované „neľudským“ spôsobom. Píšem preto neľudským, lebo z vlastných skúseností a overené doslova na vlastné oči viem, že ľudia za vidinou veľkých ziskov vymysleli takýto chov hydiny.

A potom, zrazu niekto fundovaný vyhlásil, že ovsené vločky sú ideálny vstup do dňa a prospievajú zdraviu najviac, tak som sa preorientovala. Priznávam, že mi časom chutili a dokážem ich jesť bez prestania.
No naše zvyky a chute sú veľmi silné zbrane.
Ale moje telo nebolo najspokojnejšie. Rýchlo som bola hladná, potrebovala som niečo ďalšie jesť a tento stav som „bohužiaľ“ priradila tomu, že mám rýchly metabolizmus. No a opak bol pravdou… Môj metabolizmus sa nevhodnými potravinami pre môj metabolický typ spomaľoval a roztočilo sa koliesko chudnutia a priberania a dennodenného riešenia, čo je lepšie jesť.

Co_jest_MetaTypTak a teraz mám test a viem aký som metabolický typ a čo s tým?
Napísala  som, že jeho výsledok ma neprekvapil a aj som sa potešila. Lenže moja „hlava“ a zvyky mi bránili začať robiť zmeny. Keďže dlhoročne vedela moja hlava, že vločkové raňajky sú to NAJ, tak sa bránila slaným raňajkám v podobe miešaných vajíčok, ktoré mi chutia a roky som ich nejedla.
Nastali  vnútorné rozpory a rozhodovanie bolo nie vždy ľahké. Vtedy si veľmi uvedomujem to, ako výrazne sme ovládaní zvykmi a pri strave sa to prejavuje extrémne. Aj ma lákalo jesť niečo iné, ale nakoniec som to pripravila z väčšej časti „po starom“.

Čo tu pomôže?
Vytrvať a nerobiť veľa zmien naraz 🙂
Vypísala som si z materiálu, ktorý je prílohou výsledku  testu potraviny vhodné pre mňa a nalepila som to na chladničku, tam predsa len často chodím.
Rozhodla som sa, že si denne pripravím jedno jedlo tak, aby bolo pripravené z potravín vhodných pre môj typ. A …. bolo to dobré rozhodnutie. Uľavilo sa mi a nevyvíjala som tlak na seba.
Takto si dokážem predstaviť deň vopred. Viem, čo si pripravím a už vtedy sa na to teším, lebo si skombinujem to, čo mám rada a o mi robí dobre.
Moje ovocné raňajky (bez vločiek) som si ponechala, robí mi to dobre a aj náladu mám dobrú, keď zjem misku krásneho chutného farebného ovocia. A desiatu už si pripravím podľa odporúčaní pre môj typ a som spokojná.

Predsavzala som si, že nebudem hodnotiť výsledky zmeny stravovania už teraz. To môžem urobiť po troch mesiacoch. Ale dnes som sa s vami chcela podeliť s prvými skúsenosťami pri zmene.

Som hrdá na to, že dokážem rozoznať svoje návyky a meniť ich.
Žiaden návyk nie je zlý, ani dobrý. Máme len návyky, ktoré sme si urobili a to znamená, že si ich vieme aj zmeniť. Veľkú väčšinu denných činností robíme návykovo (vstávame tak ráno, čistíme si zuby, zalievame si kávu, obliekame sa tak, cesta do práce je tiež návyk… odpoludňajšia káva a sladkosť, spôsob telefonovania, spôsob sedenia atď)

Tak začnite aj vy krok za krokom a buďte vytrvalí. Každá malá zmena vedie k veľkým výsledkom. A máte to šťastie, že sme tu pre vás a radi vám na otázky odpovieme. Rozhodnutie je však na  vás.
To je naša najväčšia sloboda – môcť sa sám rozhodnúť 🙂
Rozhodnite sa vo svoj prospech.