Kapor_pseno_hrasok_chutneyCelý minulý týždeň sme dostávali otázky, ako sa prispôsobiť v strave, keď … zrazu je treba urobiť zmenu. Niekoľko ľudí z nášho okolia, známi, ale aj menej známi prešli testom a dvom, trom vyšiel typ proteín. A zrazu vyvstal problém : „ Bože!!! Čo mám jesť?“

„Veď ja som navyknutý na koláče, milujem cestovinové šaláty, pizzu ale aj dobré vepřo zelo a knedlo. Ako variť a čo jesť?“ – povzdychol si, volajme ho, Karol.

Tak sme sa spolu zhlboka nadýchli a ja mu na to: „Len  žiadnu paniku. Sme tu, máš príručky, receptár, určite niečo spolu vytvoríme.“  A potom dôležité je Karol, že máš cieľ. Tých Tvojich  20kg navyše  z koláčikov a knedlíkov potrebuješ predsa dať dole. A to  natrvalo, a navždy  zmeniť to, čo a ako ješ .

Karol naštudoval zoznam, spísal zoznam čo chce variť a nakúpil si potraviny, ale … aby to mal jednoduchšie tak sme ho pozvali na spoločný obed. Čo vám poviem, dva proteíny a ja mix. Dá sa to zladiť? Bude nám chutiť? A čo navaríme?

Susedka doniesla deň predtým plnú igelitku krásneho zeleného hrášku. Je pravda, že je trochu viac škrobový, sladší, má vyšší podiel sacharidov, ale to vieme mierne upraviť a prispôsobiť.

Ja milujem ryby a Jarkin bráško Peter bol na love a tak nám na pultíku pristál čerstvo ulovený kapor. Pozreli sme sa na seba a bolo rozhodnuté 🙂 Bude RYBA! A čo k nej? Myšlienka na akýkoľvek zemiakový šalát a vyprážané verzie bola razom preč.

Dali sme hlavy dokopy a hneď stvorili spoločný nápad:

Kapor na rošte, pšeno, hrášok na masle s mätou a aby to bolo aj trochu pikantné tak k tomu naše skvelé marhuľovo-paprikové chutney.

Prečo táto kombinácia?
Nielen preto, že farebne lahodí oku. Je tam kvalitný proteín z ryby, vynikajúci tuk z masla a sezónna zelenina. Svojim obsahom síce má viac sacharidov, ako proteín-tuk potrebuje, ale je to jedlo, ktoré sme mali na obed a teda hlavný zdroj sacharidov pre proteínovo-tukový typ metabolizmu na zbytok dňa. Navyše … Karol sa rozhodol vyskúšať systém  Nutrilite BodyKey  na optimalizáciu hmotnosti (ak chcete vedieť viac, napíšte nám)  a  užíva čisto prírodné reduktory sacharidov – vyrobené z bielej fazule, takže trochu hrášku navyše si môže dať, pretože jeho telo si zoberie len toľko, čo potrebuje a zbytok prirodzenými cestami vylúči. Takže sa nebudú sacharidy zbytočne ukladať do zásobného tuku. Je to pomôcka pri prvej fáze chudnutia ale aj zmeny metabolických procesov v jeho tele, lebo to potrebuje. Upraviť stav metabolizmu. Ten bol práve nevhodnou stravou pre jeho metatyp spomalený, zmenený oproti tomu, čo je pre neho prirodzené.

Pozrime sa spoločne na to ako si takého jedlo pripraviť:

Začnime pšenom. Pšeno – (lúpané proso) je super obilnina. Je bohatá na bielkoviny, má oproti pšenici, ryži a pod. nižší glykemický index a obsahuje množstvo minerálov, stopových prvkov. Pre naše zemepisné šírky je prirodzenou potravou. My sme kúpili proso z Alnatura v DM. Máme s ním veľmi dobré skúsenosti aj preto, lebo ho používame keď tvoríme recepty pre skvelé brožúrky, ktoré viete nájsť v sieťach DM.

Navyše neobsahuje LEPOK a teda je vhodné ako pre celiatikov aj pre tých, čo ho netolerujú.

Uvaríte ho v slanej vode do mäkka, prípadne dochutíte podľa svojich predstáv. Na jednu porciu potrebujete 50g už uvareného pšena.

Zatiaľ čo sa vám bude proso variť, môžete si pripraviť hrášok s mätou. My sme dali na porciu 150g hrášku, 5g masla a cca. 10g čerstvej mäty, ktorú sme si boli odtrhnúť v našej bio záhradke 🙂 Ak takú možnosť nemáte, môžete si mätu pestovať aj na parapete v kuchyni alebo na balkóne. Alebo si zájdite na trh a kúpte ju tam. Posledná možnosť je klasický obchod, kde ju tiež predávajú.

A teraz postup: (Hrášok na masle s mätou)
Čerstvý hrášok (v zime sa dá použiť aj kvalitný hlboko mrazený) dajte variť do vriacej osolenej vody. Po uvarení hneď scediť a dať do misky, kde je ľadová voda (aj s kockami ľadu), hrášok tak ostane pekne zelený. Tesne pred podávaním rozpustite na panvici maslo, pridajte hrášok, dobre zohrejte a na záver pridajte posekanú čerstvú mätu.

Skvelá príloha je to, úžasná chuť kombinácia hrášku a mäty … mňam. Navyše mäta pomáha tráviť. A spolu s maslom sa spomaľuje spaľovanie sacharidov zo sladkého hrášku, takže vaša glykémia nevyletí do výšok.

No a keď chutney už sme si pripravili recept nájdete na tomto odkaze. Ostáva nám upraviť už iba kapra na rošte.

Tu budete potrebovať soľ, korenie, mletú papriku a trochu špaldovej múky. No a samozrejme 150g kapra na osobu.

Postup je veľmi jednoduchý:
Z kapra si urobte filety. Jednotlivé porcie osoľte, okoreňte a odložte do chladu na 30 minút. Múku zmiešajte s mletou paprikou a soľou. V panvici zohrejte olej, filety z kapra obaľte v paprikovej múke a hneď opekajte na grilovacej panvici, alebo na rošte. Opekajte z oboch strán cca po 5 minút.

A toto všetko šup na tanier a zjesť. Tento recept je vhodný aj pre metatyp MIX. Takže sme sa všetci traja pekne najedli. Chutilo nám a Karol sa potešil. Okrem toho vo filetoch sa sem tam našli kosti, takže sme jedli pomaly a popri tom sa rozprávali o plánoch, motivácii stravovať sa podľa toho, čo je nám prirodzené, ale aj o počasí a o tom, ako v lete milujeme farby ovocia, zeleniny a čerstvých surovín.

A ešte informácia o výživových hodnotách.

Jedna porcia tohto jedla obsahuje: 528Kcal, 57g sacharidov, 41g bielkovín, 17g tukov

Čas na prípravu je podľa toho, čo všetko už máte pripravené. No samotný obed budete variť tak 30 minút. Podľa skúseností s varením v kuchyni ale aj podľa toho, koľko sa budete vzájomne rozprávať a ako veľmi si to v kuchyni budete užívať.

Varenie je možné robiť s vášňou a láskou. Tak ako sme to my robili pre Karola, ale zároveň aj pre seba. Dobrú chuť priatelia.

Potešia nás vaše skúsenosti, recepty, nápady. Každý dostane svoj priestor zviditeľniť sa na webe 🙂 A ten NAJ určite odmeníme.