Mungo_klicky-1

Mám rada šaláty. Veľmi rada. Po pôste, ktorý mám za sebou, som sa do nich takmer zamilovala. Ale nie len čisté zelené, no kombinácie čerstvej zeleniny, ktorú môžem kúpiť v obchodoch. Sama záhradku nemám, pravdou je, že pri práci ktorú robím by zrejme prekvitala burinou, lebo na to príliš času neostáva, ale aj napriek tomu si viem kúpiť zeleninu na trhu, alebo aj v obchode, ktorá mi chutí.

Moje kombinácie sú možno pre niekoho nie celkom obvyklé. Často mám v šaláte aj 7-10 druhov zeleniny. Zmes šalátov od červenej čakanky, cez rukolu, polníček, ľadový šalát, čínsku kapustu dopĺňam jarnou cibuľkou, reďkovkami, paprikami rôznych farieb, paradajkami (veľmi mi chutia čierne), nikdy nechýba avokádo, a často šalát spestrím červenou repou. Varenou, surovou podľa chuti. No a keď je sezóna pridávam si fenikel, alebo spestrím šalát karotkou, stonkovým zelerom. Páči sa mi farebnosť šalátu a živiny, ktoré získavam. Samozrejme zalievam šalát zálievkou.

Olej, balsamico, šťava z citróna alebo limetky, soľ, korenie … niekedy použijem horčicu, alebo moju obľúbenú pomarančovú horčicu … Fantázii sa naozaj medze nekladú. Kombinácie zeleniny vytvárajú chutný šalát.

Často si do neho pridávam orechy, slaný kozí alebo ovčí syr, v poslednej dobe 100% čerstvú bryndzu. Takýto šalát je skrátka …MŇAM.

Mungo_klicky-2V poslednej dobe mi veľmi chutia klíčky mungo. Už dlho mám doma kúpené fazuľky Mungo, ale predstava ako náročné je vypestovať si doma klíčky ma odradila od prípravy. No skrátka také tie bežné výhovorky  – máme predstavu, že je niečo ťažké ešte predtým ako to urobíme 🙂   Až pokiaľ som sa nestretla s Evkou, kamarátkou, ktorá je dlhoročný vegetarián, je majiteľkou úžasného Štúdia Jogy (http://studiojogy.szm.com/) a ona mi povedala, že to najjednoduchšie, čo sa dá doma vyrobiť sú klíčky munga.

A tak som sa do toho pustila. A naozaj je to veľmi jednoduché.

Postup výroby klíčkov fazuliek mungo:

Na noc namočte toľko fazuliek mungo do fľaše s vodou (najlepšie zavárací pohár) na koľko máte chuť. Na vrch toho pohára dajte gázu, alebo priedušnú tkaninu.

Ráno cez tú gázu zlejte vodu a otočte pohár naležato, aby sa fazuľky rozprestreli po pohári Gázu nechajte na vrchu pohára, bude cez ňu prúdiť dostatočný vzduch a mungo vám nevyschne. Ak by boli fazuľky veľmi suché, môžete ich ovlažiť vodou, najlepšie z fľaše z rozprašovačom.

Do 2 dní máte klíčky pripravené na jedenie. Vhodná dĺžka klíčku je od 1 do 5 centimetrov. Čím sú dlhšie tým sú menej sladšie, takže si overte sami, kedy vám najlepšie chutia. Mne chutia také do 2 centimetrov. Ak všetko neminiete, alebo chcete spomaliť klíčenie, dajte klíčky na 1-2 dni do chladničky.

Mungo_klicky-3Prečo klíčky mungo?
Samozrejme akékoľvek klíčky sú chutné. Ja mám rada mungo a na klíčenie používam mungo fazuľky, ktoré si kupujem v sieti DM značky Alnatura. Už preto, lebo sú naozaj vysokej bio kvality. Naklíčené mungo majú niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínov, minerálov. Sú výborným zdrojom prírodných proteínov, vápnika, horčíka, železa. Aj mungo fazuľky v nenaklíčenom stave často spôsobujú nadúvanie, avšak naklíčením sa tento stav veľmi znižuje. Klíčky obsahujú vysoké množstvo zdraviu potrebných enzýmov, ktorým sa tiež hovorí iskry života 🙂 Aktivita enzýmov v rastlinách nie je nikdy taká intenzívna, ako v počiatočnom štádiu klíčenia. Ale o enzýmoch nabudúce. A mne už na dnes neostáva nič iné, iba vám zaželať k šalátom: „Dobrú chuť :)“