HubyNaChalupe-9Sezóna húb sa už rozbehla a v lesoch nájdete krásne úlovky, ako sa podarilo nám 2 dni dozadu. Medvede nás obišli 😀 a tak sme si po 2 hodinách hľadania priniesli plný košík dubákov, modrákov ale aj trochu suchohríbov.

kosikHubHuby sú skvelé potraviny. Ani rastliny, ani živočích. Nachádzajú sa kdesi medzi týmito dvoma druhmi. Z pohľadu živín obsahujú huby veľa minerálov, vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamín D a niacín (B3), riboflavn (B2), majú nízky obsah kalórií a sú takmer bez tuku.

Snáď najčastejšie uplatnenie húb poznáme z  vianočnej kapustnice, alebo z dubákovej polievky, ktorá sa v niektorých oblastiach varí práve na tieto sviatky. Ale samozrejme ak ich zaradíte pravidelnejšie do jedálnička určite si spestríte svoju stravu. My sme po našom hubovom „love“ pripravili veľmi jednoduché no chutné jedlá, pri ktorých dokonale vynikne chuť dubákov.

Jedným je skvelé dubákové ragú, ku ktorému sme pripravili ryžové knedličky a druhým jedlom je klasické lečo, ale s pridaním množstva dubákov s opečenou bagetkou.

Na oboch sme si veľmi pochutnali. Vyskúšajte tieto rýchle a chutné jedlá aj vy. Počas roka, keď huby nerastú si viete tieto jedlá pripraviť z hlivy ustricovej alebo šampiňónov, no pravdou je, že charakteristickú chuť dubákov a vôňu získate práve len z tejto vynikajúcej huby.

HubyNaChalupe-3Dubákové ragú, Suroviny pre  2 porcie:

  • 400g čerstvé dubáky (môžu byť aj iné čerstvé huby)
  • 10g olej
  • 120g cibuľa
  • soľ, korenie
  • 1 pol. lyžica balsamico krém
  • 2 pol. lyžica petržlenová vňať
  • citrónová šťava

Príprava:
Očistené dubáky (huby) nakrájajte na hrubšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte ju do sklovita na rozohriatom oleji. Pridajte nakrájané dubáky, mierne osoľte a za stáleho miešania duste do mäkka, nepridávajte tekutiny (vodu resp. vývar). Udusenú zmes ochuťte balsamicovým krémom, soľou, mletým korením a citrónovou šťavou. Pred  podávaním doplňte veľa nasekanej petržlenovej vňate.

 HubyNaChalupe-5Ryžové knedličky, Suroviny na 2 porcie:

  • 100g ryža guľatá
  • soľ
  • 20 g guinoa červená
  • 20g parmezán

Príprava:
Guľatú ryžu bez premývania dajte variť do osolenej vody a varte do mäkka. Ryža má ostať bez tekutiny a viac rozvarená. (podobne ako pripravujete na ryžový nákyp). Quinou varte do mäkka v osolenej vode. Je potrebný dlhší čas varenia. Uvarenú quinou zmiešajte s ryžou, pridajte nastrúhaný parmezán a poprípade soľ. Dobre premiešajte a nechajte vychladiť. Tvarujte knedličky.  Pri tvarovaní si namáčajte ruky do vody.
Do ryžových knedličiek môžete zamiešať, bylinky podľa chuti, sekané orechy, varené pšeno.

HubyNaChalupe-7Dubákové lečo, Suroviny pre 2 porcie

  • 200 g dubáky (resp. iné čerstvé huby)
  • 120g cibuľa
  • 150 g paprika
  • 200 g paradajky
  • 10g cesnak
  • oregano (resp. čerstvý majorán, bazalka, tymián…)
  • 15g olej
  • soľ

Príprava:
Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Papriky prekrojte na polovice, očistite a nakrájajte na prúžky. Paradajky nakrojte a vložte na 30 sekúnd do vriacej vody, vyberte ich a ošúpte, nakrájajte ich na menšie kúsky. Očistené dubáky nakrájajte na hrubšie plátky.
Na rozohriatom oleji restujte do sklovita cibuľu, pridajte cesnak a nakrájanú papriku, mierne osoľte a nechajte pár minút dusiť. Pridajte nakrájané dubáky a paradajky a duste do mäkka. Dochuťte lečo čerstvými  (resp. sušenými) bylinkami, soľou a mletým korením. Podávajte s opečenou bagetkou, zemiakmi alebo ryžovými knedličkami.