energeticke_tycinkyObliekam si cyklisťáky, dres, obúvam tretry a vyrážam na tréning. A samozrejme … balím najnutnejšie náradie a do zadných vreciek na drese si vkladám banán a energetické tyčinky.

Dlho som hľadala na trhu niečo, čo by mi naozaj vyhovovalo. Čo by bolo ono. Malo v sebe „šťavu“ takú tú plnú energie a hlavne, aby to bolo zo známych zdrojov a bez škrobov , prímesí a pridaných konzervantov.

Nakoniec som sa rozhodla prestať kupovať tieto produkty.

Veľmi mi k tomu pomohla jedna skvelá kniha: Jedz a behaj od Scotta Jureka, ktorú som dostala. Kniha sama o sebe je o ultrabehaní ale aj o strave a výžive a čítať ju je pre mňa nielen potešením, ale veľmi veľa sa z nej učím.

Naučila som sa aj to, že pri tréningu pohybe nie je nutné za každú cenu do sebe pohadzovať živočíšne bielkoviny. Nie, nie som vegetarián – zatiaľ 🙂 – ale počas tréningov som často pociťovala že ma mäso zaťažuje, že mi to nerobí dobre a oberá ma to o silu.

Na tréningu, pri pohybe preferujem rýchlu energiu, ktorú pri vytrvalostnom pohybe potrebujem. Ale k tomu aj zdravšie verzie a sacharidové reťazce, ktoré sa dlhšie štiepia a tak  vedia dodať dostatok energie na dlhšiu dobu.

Ja osobne som Mix typ, ktorý je šmrncnutý sacharidom, a ktorý inklinuje k rastlinnej strave.

A aj preto nie vždy mi sedia len proteínové jedlá s minimom sacharidov. Jednoducho ma viac uspia ako by mi mali dať energiu.

Dnes sa s vami podelím o recept na jedny z energetických tyčiniek, ktoré sme spolu s Jarkou vyrobili.

A ak ani vám nechutia tie kupované, tak si ich upečte doma vždy podľa toho, na čo máte práve chuť. Striedajte oriešky, semienka a ovocie podľa chuti a toho, čo nájdete vo vašich domácich zásobách. Takéto tyčinky vám dodajú dostatok energie nielen pri športe, ale nahradia desiatu či olovrant, sú praktické na cesty, výlety, ako rezerva na náhly hlad medzi hlavnými jedlami. A ich príprava je nenáročná. Uchovávať ich môžete v chladničke, kde vydržia aj 2 týždne a ak idete na cesty, zabaľte si jednotlivé tyčinky do sáčku, alebo potravinovej fólie.

Čo budete potrebovať na cca. 40 tyčiniek

  • 100g Chia semienok
  • 200g ovsených vločiek – ak trpíte intoleranciou na lepok, nájdite také, ktoré neobsahujú stopy lepku, alebo ich pred použitím premyte a presušte
  • 80g kešu orieškov – ak trpíte alergiou na niektoré z uvedených orieškov, nahraďte ich inými, alebo pridajte s tých, čo môžete
  • 70g lieskových orieškov
  • 100g mandlí
  • 100g vlašských orechov
  • 30g ľanového semienka mletého
  • 250g agávového sirupu
  • 5g morskej soli
  • 100g horkej čokolády
  • 50g tekvicových semienok
  • 200g sušených brusníc alebo hrozienok, prípadne iného sušeného ovocia
  • 30g kokosového tuku
  • 25g amarantu (pufovaného) – my sme použili pufovaný amarant z Alnatura (kúpite v sieti dm)

Príprava:
Všetky orechy nasekajte na hrubo, čokoládu nasekajte na drobné kúsky, kokosový tuk rozpustite. Do misy nasypte ovsené vločky (môžete si ich predtým nasucho opražiť na panvici a nechať vychladiť).

Pridajte k nim orechy, chia semienka, pufovaný amarant, trochu soli, brusnice, tekvicové  a ľanové semienka, premiešajte a doplňte čokoládu.

Pridajte rozpustený kokosový tuk a agávový sirup. Zmes riadne premiešajte, aby boli všetky suché suroviny obalené, nechajte pár minút odstáť.

Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a hotovú zmes do nej preložte. Zmes rozprestrite a dobre utlačte rukami na výšku 1-1,5cm. Povrch urovnajte . Rúru predhrejte na 180C a tyčinky pečte cca 30 minút, po upečení uvoľnite nožom okraje a nechajte vychladiť. Nakrájajte ostrým nožom na kocky, resp. obdĺžniky. Môžete zabaliť jednotlivé kúsky do potravinárskej fólie, alebo uzatvoriť v nádobe.

Doba prípravy: 50min
Výživové hodnoty na jednu tyčinku:
138,8 kcal, sacharidy 16g, bielkoviny 2,8g, tuky 7,6g

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

ovsene_keksiky-1