Mrkvovo_sezamova

U nás bývalo často na „programe“: „Čo bude na večeru?“ … „Čo budeme jesť?“ a potom natiahnuté tváre: „Zase šunka, syr!“ alebo „Zase paštéka?!“

Takéto návrhy na večere sa kedysi u nás často riešili. Ešte tu boli párky, alebo bryndzová nátierka plná masla. No často to bolo o tom istom. A pritom … máme toľko možností na vytvorenie krásnych nátierok, ktorými dokážeme obohatiť svoj jedálniček. Ich príprava nie je náročná, zvládne ju aj začiatočník a navyše, fantázii sa medze nekladú a kombinovať môžete čo len chcete.

Navyše výhodou tejto prípravy je aj to, že viete, čo táto nátierka obsahuje, aké suroviny ste do nej dali, koľko tuku, soli, korenín ste pri príprave použili.

Nedávno sa nám doma nakopilo kopec mrkvy. A tak si s Jarkou hovoríme, čo s tým? Na mrkvový krém sme teraz veľmi chuť nemali bolo horúco a tak prišla na rad táto skvelá mrkvová nátierka.

Chutnou prísadou tejto nátierky je sezamová pasta – tahini a tak sme ešte pridali aj sezamové semiačka. . Ale výborne chutí aj so sladšími kešu orieškami.

Čo budete potrebovať na nátierku:

  • 400g sladšej mrkvy, karotky
  • 15g jarnej cibuľky
  • Šťava z jednej limetky prípadne citróna
  • 2 lyžice sezamových semiačok
  • petržlenovú vňať
  • 2-3 čajové lyžičky sezamovej pasty – tahini (podľa chuti)
  • soľ, korenie, mletý koriander

Príprava:
Mrkvu očistite, nakrájajte na kolieska cca. 1 cm hrubé a varte na miernom plameni cca. 10 minút. Mrkva nemá byť rozvarená, ale uvarená „al dente“. Po uvarení zlejte vodu a nechajte trochu vychladnúť.

Medzitým nakrájajte najemno cibuľku, petržlenovú vňať.

V mixéri rozmixujte mrkvu na pyré, pridajte cibuľku, petržlenovú vňať a dochuťte šťavou z limetky, tahini pastou, soľou, korením a koriandrom. Sezamové semiačka opražte na suchej panvici .

Podávajte najlepšie s čerstvým ražným chlebíkom, zeleninou, posypané opraženým sezamom.

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

ChutneyMarhulove_toppolievka_z_pecenych_paradajokmrkvovysalat