coko_gulky_xocolatl

Tak tieto guľôčky isto vyskúšajte 😀 A prečo? No preto, lebo sú famózne!

Nie, nepreháňam. Milujem čokoládu, všetko okolo čokolády, mám veľmi rada pravý nugát a aj keď nie až tak často, ale rada si zamaškrtím. No .. veľmi rada aj športujem a to sa mi s čokoládou až tak nespája. Zväčša mi bolo po nej ťažko a pri dlhých tréningoch to bolo cítiť.

Nedávno sa mi do ruky dostala skvelá kniha – Jedz a behaj od Scotta Jureka. Nie je to len životný príbeh, ale v tej knihe sa dá nájsť veľa zaujímavých myšlienok a aj receptov. Trochu inklinujem k vegetariánskej strave a názory, poznatky Scottieho sú naozaj podnetné a poučné zároveň.

No a ako bonus na záver knihy napísal jeden skvelý recept. Práve na tieto guľôčky. Ja som sa trochu pohrala s tým, aby som ich urobila, povedzme že vyváženejšie v pomere jednotlivých živín.

Základom sú kakaové bôby. Ja som použila nepražené v bio raw kvalite a som vďačná za túto voľbu. Sú síce trošku nákladnejšie , ale výsledok je chutnejší, sýtejší.

Kakaové bôby sú základom tak všeobecne obľúbenej čokolády. Chuť bôbov je unikátna. Ale nielen chuť. Zloženie. Bôby obsahujú viac ako 300 látok, ktoré sme už boli schopný identifikovať. Minerály – hlavne horčík, vitamíny (hlavne B), antioxidanty – fytonutrienty. Sú extrémne bohatým zdrojom flavonoidov, ktoré sa považujú za jedny z najsilnejších antioxidantov.
V surových (raw) nepražených bôboch sú tieto flavonoidy veľmi stabilné a naše telo si z nich preto dokáže zobrať maximum. Kakaové bôby majú navyše stimulujúce účinky (theobromin, dopamin …) . A aj preto ich Scott používa v týchto guľôčkách. Môžete si ich dať večer pred zábavou 😀 alebo pred dlhým tréningom, vychádzkou, ale pokojne aj len tak, pre potešenie.
O kakaových bôboch by sa toho dalo napísať veľmi veľa …ale hlavný je výsledok, ktorý skrátka prekrásne chutí.

Čo sa mi páči na týchto guľôčkach je aj to, že sú bez pridaného cukru, iba z čistých prírodných surovín.

Ja som upravila recept tak, že som pridala kvalitný bio proteín – osobne som si vybrala proteín hnedej ryže s čokoládovou príchuťou. Dôvodom bolo to, že som chcela vyvážiť pomer bielkovín v týchto guľôčkach.

Samotný recept je veľmi jednoduchý a naozaj ho zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni.

Čo budete potrebovať na približne 10 guľôčok:

  • 60 g orechov kešu
  • 60g kakaových bôbov – nepražených najlepšie v raw kvalite
  • 60g sušených datlí – chemicky neošetrených – ja som použila datle z Alnatura
  • mletá škorica, mleté chilli, mletá morská soľ
  • 10g čistého kokosového tuku – v tekutej forme, takže ak ho máte tuhý, rozpustite si ho pred použitím
  • 30g proteínového prášku – najlepšie v bio kvalite (môže byť aj ochutený)
  • lyžička vanilkového extraktu – ak ho nemáte nemusíte ho pridať alebo si ho vyrobte podľa nášho receptu

Príprava:
Dajte do mixéra všetky suroviny okrem kokosového oleja. Mixujte zmes cca. 3-5 minút na najvyššom stupni, kým nie je zmes hladká. Ak je veľmi suchá pridajte trochu vody.

Zmes dajte do misky a pridajte  kokosový tuk v tekutom stave. Dobre premiešajte. Vyformujte guľôčky o veľkosti cca. 2,5cm poukladajte na papier na pečenie. Dajte do chladničky na 15-20 minút. A potom do vzduchotesnej nádoby V chladničke vydržia asi 2 týždne.

Doba prípravy: 10 minút, chladenie 10-15 minút

Výživové hodnoty na 1 guľôčku:
105kcal, 9,5g sacharidov, 4g bielkovín, 6g tukov

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

energeticke_tycinkyAvokadoMataAvokadoPuding