vodaTo, že z vody nepriberieme sme už písali v článku: Veď ja už nič nejem!

Ale ako nám voda môže pomôcť pri schudnutí?

Keďže naše telo obsahuje cca 70% vody je táto tekutina pre nás životne dôležitá. Denne vylúčime z tela cca 1,5 – 2 litre tekutín, pri športe a iných aktivitách ešte viac. Túto tekutinu potrebujeme nahradiť čistou vodou.

Nedokáže ju nahradiť polievka, limonáda, káva, čaj, mlieko, džús , pivo , minerálna voda a ani chutné víno 😀

Voda_uloha

Nie je to otázky módy a „nových“ stravovacích štýlov. Je to prastará vec a pitie vody bolo samozrejmosťou. Naše babičky (teda aspoň moja) mala pri dverách „vodovú lavičku“. Všetci tomu tak hovorili a tak si to pamätám. Stáli na nej dve vedrá s pokrievkami a smaltovaný hrnček. Bol krásny červený. Keď sme šli okolo jednoducho sme si nabrali hrnček vody a pokračovali sme ďalej. Nevedeli sme, že dodržiavame pitný režim, videli sme to robiť ostatných a tak sme sa naučili piť vodu. V tom čase neboli ešte kolové a iné limonády, akurát tak sirup, ale voda chutila lepšie.

Voda ako taká má nepriamy vplyv na chudnutie. Nestačí denne vypiť tri litre vody a pritom prijať o 500kcal viac ako je naša kalorická potreba. Tu nás voda v chudnutí nezachráni, ale pomôže pri zásobovaní živinami a vyplavovaní škodlivín z tela. Vo všetko je dôležitá rovnováha a pravidelnosť.

Voda ani nerozpúšťa tukové vankúšiky. Voda vám pomôže vyplaviť z tela škodliviny, ktoré sa uvoľňujú vo väčšej miere pri chudnutí z tukových buniek, kde sú uložené. Pohár vody pred jedlom zasýti, je ale dôležité aby to nebol jediný pohár vody za deň J

Optimálne je vypiť 30-40ml vody na kg hmotnosti.

voda_vo_flasiPríklad: vaša hmotnosť je 75kg…tak potrebujete denne 2,5 -3 litre vody

  • ak je vaša hmotnosť 51kg je vaša potreba cca 1,5 – 2 litre vody
  • ak je vaša hmotnosť už 115kg tak potrebujete denne vypiť   3,5 -4,5 litra vody.

Samozrejme treba zohľadniť svoje denné aktivity, ale pre začiatok je to dobrý príklad a keď ho zavediete do denného režimu ako pevný zvyk.

Často počujeme „ zdôvodnenia“ a vyhlásenia, prečo sa nedá piť voda – „ nechutí mi voda“…“ voda je na umývanie“..„ nedokážem toľko vypiť“… „ voda zaťažuje žalúdok“…. „ musím chodiť často na toaletu“….“ nemôžem toľko piť, lebo cestujem“…“ z vody priberám“…“ voda z vodovodu je nechutná“ a veľa iných 🙁

Naučte sa vodu piť pravidelne, urobte si z toho rituál a pevný zvyk. Nie je to otázka vonkajšej teploty, ani služobnej cesty či víkendu. Dokonca vaše obličky a každá bunka sa potešia novému zvyku.

Svoju dennú dávku vody si rozdeľte na celý deň po pohároch a vypite množstvo, ktoré je pre vás vhodné. Vypite vám primerané množstvo v jednej dávke 1,5 – 2,5 dl. Nepite pol litra či liter vody naraz, to môže krátkodobo zaťažiť.

Urobte si svoju „vodovú lavičku“ a môže to byť krásny džbán od babičky, alebo moderná karafa pripravená na stole, vždy keď ju uvidíte dostanete chuť na vodu.

Je dôležité piť kvalitnú vodu, bez prísad a pachutí. Ak máte u seba nechutnú vodu a máte záujem si ju vylepšiť poradíme vám, napíšte si o informácie 🙂