Granola-1Pripravte si doma chutnú, chrumkavú raňajkovú granolu doma z kvalitných surovín, bez pridania chemických prísad a farbív.
Výhodou je to, že jej príprava je naozaj veľmi jednoduchá, zvládne ju aj kuchársky začiatočník 🙂 A navyše, máte možnosť upraviť si zloženie podľa vlastnej chuti.

Pridať si také suroviny, ktoré máte doma, na ktoré máte chuť, ktoré obľubujete.
Domácu granolu servírujte s mliekom, alebo náhradami mlieka, jogurtom, alebo jablkovým pyré a doplňte ovocím podľa chuti a sezóny.

A ak ste metabolický typ Proteín-Tuk, tak ju pred podávaním obohaťte kvalitným proteínovým práškom, najlepšie organickým. Tým zvýšite nielen hodnotu bielkovým vo vašich raňajkách, ale ak ste typ Proteín-Tuk, tak s každým jedlom potrebujete konzumovať aj dostatočný podiel bielkovín. Bielkoviny vám napomáhajú udržiavať metabolizmus s správnej rýchlosti 😉
Tieto raňajky sú úplne vhodné pre Sacharidový typ, ale aj Mix si ich môže čas od času dopriať. Ak chcete vedieť viac o metabolických typoch, sledujte články na našom blogu. A ak chcete vedieť aký ste vy metabolický typ, urobte si test v našom Centre výživy a pohybu 🙂

Ale teraz, poďme už na samotný recept.

Čo budete potrebovať (zoznam surovín na cca 10 porcií):

  • 250g ovsených vločiek
  • 80 g nelúpaných mandlí
  • 80g tekvicových semienok
  • 1ks vanilkový lusk
  • morská soľ
  • 3 PL. kokosového tuku
  • 3 PL. javorového sirupu
  • 250g veľmi zrelých banánov

Granola-2Príprava:
Ovsené vločky opražte na panvici bez pridania tuku do ružova.
Zmiešajte opražené vločky, na hrubo nasekané mandle, lúpané tekvicové jadierka a trošku soli.
Vanilkový lusk rozrežte po dĺžke ostrým nožom a vyberte dreň.
Veľmi zrelé banány roztlačte vidličkou na kašu.

V druhej miske zmiešajte 3 lyžice kokosového tuku s 3 lyžicami javorového sirupu, vanilkou a roztlačenými banánmi. Obe zmesi zmiešajte (najlepšie rukami), tak aby sa všetko spolu obalilo. Pripravenú zmes presypte na plech, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Plech vložte do rozohriatej rúry na 200C na cca 15-25 minút, počas pečenia zmes skontrolujte. Po upečení nechajte zmes na plechu dobre vychladnúť a skladovať ju môžete v uzatvorenej nádobe.

Doba prípravy: 40 min
Výživové hodnoty: 233 kcal , sacharidy 30,1g, bielkoviny 6,9g, tuky 11,3g

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

energeticke_tycinkyOrientalny_jogurt