ryzova_tortaNedávno sme mali prvé výročie blogu (22.7.) a chcelo to oslavu. Tvarohové, makové, krémové torty, to všetko sme vylúčili a hľadali sme niečo, čo by bolo možno trochu menej tradičné a zároveň, aby sme použili taký zdroj surovín, ktorý by bol … skrátka iný.

V súčasnosti veľmi veľa ľudí trpí rôznymi druhmi intolerancií a v našej praxi, aj v praxi výživového poradenstva napríklad v rámci Imunovital centra sa veľmi často stretávame s intoleranciou na lepok. Písali sme i nej v samostatnom článku.

A tak sme našli spôsob, ako mať tortu, ktorá je zdravšia, chutná a viete si ju prispôsobiť podľa seba.

Torta z ryže nie je niečo úplne bežné, ale jej zloženie a príprava sú veľmi jednoduché. Nevyžaduje pečenie a urobíte ju hoc aj na chalupe v lese 🙂

Prv ako sa do tejto torty pustíte zájdite do dm drogérie. Tam nájdete jednu dôležitú potravinu na túto tortu. Sú ňou bezlepkové pohánkové bio hrudky s čokoládou. Vyrába ich bio pekárna Zemanka a obsahujú iba pohánkovú a kukuričnú múku. Sú vyrábané z trstinovým cukrom. A suroviny sú v bio kvalite. Oni aj samotné chutia vynikajúco, ale my ich budeme potrebovať na základ pre tortu.

Čo budete potrebovať na tortu do tortovej formy s priemerom 24cm:

  • 250g ryže na rizoto – my sme použili arborio
  • 125g trstinového cukru
  • 200g bezlepkových pohánkových bio hrudiek s čokoládou
  • 60g mandlí
  • 1 vanilkový struk
  • 100g masla, alebo kokosového tuku
  • 200g (ml) – kokosového krému alebo vanilkového pudingu – viď postup
  • Ryžové mlieko – cca 500ml na varenie ryže
  • 9 plátkov želatíny
  • bio limetka – kôra z nej, alebo kôra z bio citrónu
  • soľ
  • ovocie podľa sezóny – mäkšie broskyne, marhule, maliny a pod.

Postup:

Spodná časť torty:

Mandle nasekajte a jemne opečte na suchej panvici. Nechajte vychladnúť. Bio pohánkové hrudy rozmixujte. Premiešajte spolu s mandľami. Maslo roztopte na panvici a pridajte mandľovo hrudkovú zmes. Dobre premiešajte, neohrievajte.. Na spodok tortovej formy dajte nebielený papier na pečenie a mandľovo pohánkovú zmes vytvarujte lyžicou do kompaktného spodného dielu torty a riadne utlačte. . . Nechajte dobre vychladnúť.

Vrchná časť torty:

Ryžu uvarte v ryžovom mlieku spolu s vanilkovým strukom nastrúhanou kôrou z limetky a štipkou soli. Keď ryža zmäkne pridajte do nej kokosový krém a uvarte až do mäkka. Ak nemáte kokosový krém, môžete použiť hustý vanilkový puding, ktorý ste uvarili v špaldovom alebo ryžovom mlieku.

Vyberte vanilkový struk a do uvarenej ryžovej zmesi pridajte ovocie, premiešajte.

Medzitým dajte do vody plátkovú želatínu / podľa návodu na obale/, dobre ju vyžmýkajte a túto pridajte do vlažnej ryžovo-ovocnej kaše. Zamiešajte ju a nechajte ryžovú zmes vychladiť.

Vychladnutú zmes navrstvite na mandľovo hrudkový podklad a nechajte dobre stuhnúť v chlade. Podávajte s nakrájaným čerstvým ovocím, alebo omáčkou z mixovaného čerstvého ovocia, prípadne môžete tortu posypať strúhanou čokoládou , alebo kvalitným kakaom.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Makovo_marhulovy_bez_mukycoko_gulky_xocolatlAvokadoMata