bezlepkuZ každej titulky novín a časopisov, v rozhovoroch a pri poradenstve je okrem slov nadváha a priberanie je najčastejším slovom lepok v súvislosti s jeho škodlivým vplyvom na naše zdravie.

Ako to teda je?
Tak ako všetko okolo nás aj výživa a stravovanie podlieha módnym trendom a vlnám, ktoré niekedy vyvolajú herecké celebrity, alebo inak mediálne známe osobnosti. Stačí, aby známa herečka vyhlásila, že jej zdravotné „ťažkosti“ a nadváha zmizli keď vylúčila z jedálnička lepok a nastáva davová psychóza a potraviny s označením „bez lepku“ sa míňajú z regálov obchodov veľkou rýchlosťou.

Čo je teda lepok?
Zjednodušene podľa Wikipédie:
Lepok alebo glutén je zmes proteínov. Spolu so škrobom sa nachádzajú v endosperme semien niektorých obilnín ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž.

Ovos sám o sebe lepok neobsahuje, no môže byť kontaminovaný, ak je pestovaný v blízkosti obilnín, obsahujúcich lepok. Práve proteíny lepku predstavujú približne 80 % všetkých proteínov obsiahnutých v pšeničnom zrne. Glutén sa nerozpúšťa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Izolovaný lepok, nazývaný aj seitan sa používa ako samostatná potravina.

Lepok je dôležitým zdrojom výživných proteínov a často sa používa ako prímes do potravy s nízkou nutričnou hodnotou.

Toľko veľmi stručne o lepku, ale aj o jeho dôležitosti v našej strave. No položme si otázku:

Je lepok naozaj vinný za našu nadváhu?
Ja hovorím, že nie. Ale je to môj názor a trochu ho tu vysvetlím.

Pokiaľ ste zdraví a zaujímate sa o svoju stravu a výživu nie je dôvod vynechať akúkoľvek potravinu z  jedálnička. Ani lepok. Samozrejme za predpokladu, že jete v primeranom množstve pestrú stravu a neprejedáte sa. Dostatočne sa hýbete a ste v psychickej pohode.

Ľudia, ktorí spozorujú u seba tráviace ťažkosti, musia (áno musia) začať pozorovať po akom jedle a po akých potravinách tieto ťažkosti prichádzajú. Veľmi zle sa počúva, keď klient hovorí o tom ako mu je ťažko po nejakom jedle a musí si ľahnúť, alebo zobrať nejakú pomôcku na trávenie, namiesto toho aby túto potravinu a jedlo vynechal. Mať rád túto potravinu nie je ospravedlnením, ale nezodpovednosťou voči svojmu zdraviu.

Lepok je prirodzenou súčasťou potravín, na ktoré sme zvyknutí a vylúčiť ho zo stravy a prejsť na bezlepkovú stravu je vhodné iba v prípade, že vám diagnostikovali celiakiu alebo intoleranciu na lepok.

Ako znížiť prirodzene spotrebu lepku?
Pravdou je, že strava založená na vysokom príjme lepku (pečivo, celozrnné pečivo, chlieb, ražný chlieb, toasty, žemle, palacinky, sladké jedlá, koláče, zákusky, pizza, cestoviny, pudingy,…) vedie automaticky k nadváhe a horšiemu tráveniu. A tak je vhodné znížiť príjem takýchto potravín.

Niekoľko typov na to, ako to docieliť:

  • používajte ako prílohy prirodzene bezlepkové „obilniny“ pohánka, amaranth, pšeno, quinoa,
  • používajte netradičné múky – kukuričnú, ryžovú, cícerovú, mandľovú
  • obmedzte konzum pečiva a chleba na max 100g denne
  • ako prílohy k hlavným jedlám si vyberajte rôzne úpravy zeleniny a podávajte 150-250g zeleniny na porciu
  • ak potrebujete prílohu, tak vyberajte medzi zemiakmi varenými v šupke s maslom, ryžou, ryžovými cestovinami, pohánkovými cestovinami, kukuričnými cestovinami. Váha takejto porcie je cca 100-120g
  • vyhýbajte sa koláčom a zákuskom
  • ak obľubujete cestoviny s omáčkami, tak si vyberajte z ryžových, kukuričných, pohánkových, cícerových a omáčky pripravujte s riadnou dávkou zeleniny a bez smotany
  • ak obľubujete pivo, potom aj tu potrebujete urobiť úpravy. Buď znížte jeho konzumáciu na max. 300ml denne alebo ho vynechajte úplne. Môžete ho nahradiť bezlepkovým, no pripravte sa na inú chuť.

Viac informácií nájdete aj v našom článku o intolerancii na lepok.