Mrkvaciky2Mám rada slivkový lekvár. Naozaj 🙂 Pamätám si ako dieťa mi moja babička, najlepšia v celom vesmíre robievala mrežovník, ktorý som milovala práve so slivkovým lekvárom. Potom robievala „tarkedle“ alebo inak povedané lievance, ktoré pre mňa lepila jednu o druhú slivkovým lekvárom. Bráško ich mal rád s džemom, ale ja … lekvár.

Dnes ešte stále milujem slivkový lekvár, ale najradšej mám ten od Jarky. Ktorá ho robí bez pridaného cukru. Určite nájdete recept aj na tento lekvár na našom blogu.

Dnes mám pre vás však inú dobrôtku, v ktorej som mohla použiť práve môj obľúbený lekvárik a ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu a suroviny.

Tento recept sme si priniesli z Oravy od kamarátky Alenky a nazvali sme ho mrkváčiky. To preto, lebo tretinu cesta tvorí práve strúhaná mrkva. Je to koláčik je bez pridaného cukru, bez mlieka (ak namiesto masla použijete rastlinný tuk, alebo pokojne aj bravčovú masť), bez vajec a ja som použila celozrnnú špaldovú múku.

A tu je recept:

Čo budete potrebovať na cca. 30 mrkváčikov.

  • 300g špaldovej celozrnnej múky
  • 300g masla – ja som použila kvalitné domáce voňavučké maslo, ale ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu na laktózu, použite rastlinný tuk
  • 300g karotky
  • kôra z bio citróna
  • 1 lyžička prášku do pečiva bez fosfátov

Mrkvaciky1Postup:
Nastrúhajte mrkvu najemno. Zmiešajte všetky suché suroviny, pridajte maslo, mrkvu a vymiešajte kompaktné cesto. Ak je mrkva príliš vodnatá, budete musieť zrejme pridať ešte múku, aby sa cesto nelepilo. Ja som pridala až 30-50g múky navyše.

Nechajte cesto hodinku odležať v chlade a potom to vyvaľkajte na cca. 3-5mm hrúbku.

Vykrajujte štvorce. Do stredu dajte lyžičku slivkového lekváru, preložte a dobre pozatláčajte okraje, aby vám lekvár nevytiekol. Ja som na to použila malú vidličku. Mrkváčiky poukladajte na plech a papier na pečenie (ja používam taký, ktorý je nebielený) poprepichujte a potrite vodou. Pečte na 180°C približne 20-25 minút. To, že mrkváčiky sú už upečené zistíte tak, že pozriete či sú zo spodnej strany už tmavšie. Hneď po upečení sú mrkváčiky krehké, tak pri vyberaní a prekladaní dajte pozor aby ste ich neprelomili.

Keďže som použila špaldovú celozrnnú múku sú mrkváčiky tmavšie. Nie sú pocukrované práškovým cukrom, myslím si že je to zbytočný zvyk, vyskúšajte to aj vy tak. Toto pečivko vám vydrží aj niekoľko týždňov na suchom mieste. Najlepšie v plechovej krabičke. Pripravte si ich a kedykoľvek budete mať pre návštevy chutný koláčik k čaju alebo kávičke.

Výživové hodnoty na jeden mrkváčik:
114 kcal, Sacharidy: 8, Bielkoviny: 1,3g, Tuky: 8,5g