Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku.

GnocchiBezLepkuPri intolerancii alebo alergii na lepok je potrebné ho vylúčiť zo stravy. Mnohí si pomyslíme, že tým prídeme o všetko to skvelé z mamkinej alebo babičkinej kuchyne. Tie chutné, jednoduché, ale často aj veľmi výživné jedlá.

Od detstva nás sprevádzajú strapačky s kyslou kapustou, bryndzové halušky so slaninkou, slivkové knedle, šúľance s makom, s orechmi alebo strúhankou.
Pamätám si, že moja babička robila tie najlepšie šúľance na svete. Stála som pi kuchynskej doske a s napätím očakávala kedy to už bude. Dedko namlel mak a ihneď ako sa uvarili, dala mi ich babička na tanier, posypala makom, pridala cukor a poliala voňavučkým domácim maslom od tety zo susednej ulice.

Medzi podobné veľmi chutné, jedlá patria určite aj tie, ktoré poznáme z talianskej kuchyne 🙂

Hovorí sa, že na všetko sa nájde riešenie, ak ho hľadáme. My sme hľadali a našli 😉 A tak vám dnes ponúkame jeden z receptov, ktorý je bez lepku.

Základné „zemiakové“ cesto na gnocchi, šúľance a pod. Budete potrebovať:

  • 300g zemiakov
  • 70g ryžovej múky – je už bežne dostupná aj vo väčších potravinách, ale určite ju kúpite v predajniach zdravej výživy
  • 1-2 PL zemiakového škrobu – Solamyl
  • jedno vajce
  • soľ podľa chuti

Príprava:
Zemiaky uvarte v šupke. Použite zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte ešte teplé, alebo na jemno postrúhajte. Pridajte ryžovú múku a trochu zemiakového škrobu , soľ a rozšľahané vajce. Vypracujte cesto . Množstvá si upravte podľa kvality vašich zemiakov.

Z tohto základného cesta môžete robiť šúľance, alebo halušky (gnocchi). Vytvarujte si z cesta dlhý šúľok o priemere 1,5-2 cm a nakrájajte na kúsky asi 1,5cm. Ak chcete pripraviť gnocchi sformujte ich do guľôčky a roztlačte vidličkou .

Vytvarované šúľance alebo gnocchi uvarte vo vriacej osolenej vode. Varte krátko cca 5 min.

A teraz recept na chutné gnocchi so špenátom 🙂

Budete potrebovať:

  • 2 porcie uvarených halušiek
  • 1ks červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100g čerstvého špenátu
  • 100g cherry paradajok
  • 100g sušenej šunky prosciutto alebo schwarzwaldskej, tirolskej šunky a pod.
  • 2 polievkové lyžice kvalitného oleja
  • soľ, mleté korenie, bylinky podľa chuti

Postup:
Na oleji restujte cesnak a červenú cibuľu do sklovita, pridajte rozkrojené paradajky, na väčšie kusy nakrájanú šunku, pridajte uvarené a scedené halušky a na záver vmiešajte čerstvý špenát. Na dochutenie použite soľ, mleté korenie a čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka, petržlenová vňať)

Jedlo môžete posypať strúhaným parmezánom.

Sledujte nás ďalej, pribudnú ďalšie originálne recepty z prirodzene bezlepkových surovín 🙂

Mohlo by vás tiež zaujímať:

TortaPolentovabezlepkuBelepkove_Makove_rezy_s_Jablkami-1

Tento obsah bol zaradený v Cestoviny, Jedlá s mäsom, Obilninové jedlá, Recepty a označkovaný ako , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

6 odpovedí na Zemiakové halušky (gnocchi) bez lepku.

  1. Maruška povedal:

    vynikajuce, robila som ich vcera na sladko s makom a medom, poliate tekutym prepustenym maslom (som bezlepkova a bezmliecna), sú prudko jedlé, chutili aj ostatnym clenom rodiny, bez intolerancii, dakujem za recept,uz budem robit len taketo 🙂

  2. ida povedal:

    Ešte som zabudla pripomenúť, že mám držať aj bezlepkovú dietu, respektíve obmedziť múčne jedlá s lepkom.

  3. ida povedal:

    Dobrý deň prajem,
    práve dnes som si bola prevziať na dobierku Vašu knihu a po zbežnom prelistovaní som ňou nadšená. Mám síce HIT, alergiu na niektoré potraviny (mlieko, citrusy, orechy, vajcia), ale nejako sa mi nedarí pribrať na váhe. Čo by som mala jesť aby som trochu priprala na Váhe, síce sa liečim iba 2 mesiac, ale aj tak som z toho nešťastná. Tie vyššie uvedené veci mi zistil imunolog a alergolog. . V prípade, že odpoviete vopred ďakujem.
    S pozdravom Ida

    • Dobrý deň Ida
      ĎAKUJEME za pochvalu na našu knihu. Robili sme ju tak, aby naozaj slúžila ľuďom, ktorí sa boria s problémami s intoleranciami.
      Je to veľmi rozsiahla problematika.
      Ako prvá rada k tomu, aby ste pribrali je zistiť, ako sa stravujete, či máte dostatok živín. Sacharidov, tukov, bielkovín.
      Najdôležitejšie je preto zaviesť si denník, potravinový, presne zapisovať čo všetko zjete, kedy, koľko vypijete.
      Na základe toho je možné zhodnotiť, aký máte denný energetický príjem a či neustále neprodukujete stratu, ktorá je pri HIT a alergiách najčastejším problémom.
      Takže naše doporučenie: Začnite týmto krokom (môžete napríklad použiť na evidenciu stránku http://www.foodisgood.eu, ktorá je bezplatná a kde hneď uvidíte denný príjem všetkých makro živín.
      A podľa toho sa viete prispôsobiť a pridať potraviny, ktoré môžete konzumovať 😉 a stále je ich dosť 🙂
      Odporúčame, aby ste si sledovali stravu minimálne 14 dní.
      To akú máte dennú kalorickú potrebu sa nedá povedať všeobecne, každý máme inú, závisiacu na tom, aké zloženie tela máme, akú máme fyzickú a psychickú záťaž, spánok atď.
      Písali sme o tomto aj na našom blogu niekoľko článkov, ktoré sa týkajú zloženia a diagnostiky ľudského tela.
      Želáme Vám pekný deň a skvelé leto 🙂
      J&R

  4. maria Magatova povedal:

    super uvitam kazdy jeden navod na bezlep. varenie nakolko som novacik velke dakujem

    • Milá Mária 🙂
      Teší nás každá pomoc, ktorú vieme poskytnúť.
      Na našom blogu postupne uverejňujeme jedlá aj pre tých, čo nemôžu lepok
      A pred Vianocami bude na trhu naša kniha pre tých, čo trpia rôznymi potravinovými alergiami a teda, aj pre tých, čo majú problém s lepkom.

      Želáme veľa pekných dní a ak máte otázky, pokojne sa nás pýtajte
      J&R

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *