SlivkovyKysnutyKolac-1Je to tradičný koláč našich babičiek a maminiek poznáme ho v rôznych vyhotoveniach. Ovocie sa tu strieda podľa sezóny. Marhule černice, čučoriedky, a najčastejšie slivky.

Čo nám ponúka toto krásne sfarbené ovocie?
Slivky obsahujú vyvážený obsah vitamínov skupiny B.  Tým majú vplyv na krvotvorbu, zdravé srdce, dobrú pamäť, svalovú koordináciu a krásne vlasy, nechty či pokožku. Obsahuje aj vitamín E, ktorý je významným antioxidantom,ktorý chráni pred niektorými závažnými ochoreniami a  zlepšuje hojenie rán.
Slivky pomáhajú znižovať cholesterol v krvi a chránia pred infarktom a mŕtvicou.
Pre zdravé oči je nevyhnutný vitamín A, jeho nedostatok totiž môže spôsobiť šeroslepotu. Obsah vápnika zas ovplyvňuje pevnosť kostí.
Sú dôležitým zdrojom draslíka, ktorý chráni pred odvápňovaním kostí. Nájdeme v nich i bór pôsobiaci ako prevencia osteoporózy. K pokrytiu dennej dávky bóru stačí zjesť len 100 g tohto ovocia. Okrem iného obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Slivkový kompót ako aj sušené slivky sú vhodným prostriedkom na pomoc pri úprave pravidelnej stolice, bez použitia liekov.

Na tento koláčik sme použili celozrnnú špaldovú múku, vylúčili sme mlieko na spracovanie kysnutého cesta a rovnako aj vajcia. Zvyšovanie energetickej hodnoty koláčika prispieva hlavne mastná a sladká posýpka. Je to síce tradícia, opakujeme zvyky našich babičiek a mamičiek, ale zdravotne je veľmi nevhodná a preto sme ju nahradili zdravou alternatívou.
Mandle (resp. vlašské orechy) a trstinový cukor.
Verte nám tento koláč chutil doteraz každému a stačí ak vysúšate. Ak nemáte čerstvé slivky, použite kompótové, alebo zmrazené. Koláč možno pripraviť aj z marhúľ, či iného ovocia, podľa vašej chuti. A tu je recept:

Budete potrebovať:SlivkovyKysnutyKolac-2

  • 1000g čerstvých sliviek
  • 15g vlašských orechov
  • 150ml vody
  • 15g oleja – napríklad repkového
  • 300g celozrnnej špaldovej múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 20g trstinového cukru
  • 1g mletej škorice

Príprava kysnutého cesta:
Do múky dáme štipku soli, dve polievkové lyžice cukru, nastrúhanú kôru z citróna, droždie rozdrobené vo vlažnej vode a lyžicu oleja, vypracujeme cesto a necháme vykysnúť.
Cesto vyvaľkáme na papierom vyložený plech, pokladieme husto slivkami (môže byť aj iné ovocie) posypeme posekanými orechmi a škoricou.

Pečte na teplote 180°C približne 25-35 minút na klasickom plechu.

Rozkrájame ho na 25 kúskov, jeden má cca 40gr.

Doba prípravy:  50 minút
Výživové hodnoty:  79kcal, Sacharidy: 15g, Bielkoviny: 2g, Tuky: 1,3g