Puding z tekvice hokkaido.

PudingZTekvice-1

Oranžová farba tekvičiek v obchodoch, na trhu znamenajú že tu máme jeseň a že sa blíži Halloween. Ale okrem toho, je to čas kedy si môžeme s chuťou užívať jesenné a zimné druhy zeleniny. Receptov je mnoho, veď táto oranžová tekvička sa dostala v krátkom čase na titulky kulinárskych časopisov a jej všestranné použitie prináša denne nové recepty.

Používa sa najčastejšie ako chutná jesenná polievka, táto sa dá pripraviť  v rôznych kombináciách so zeleninou ale aj ovocím a chutí vždy výborne.

Ako príloha je veľmi obľúbená pečená tekvica spolu s cibuľou a rozmarínom, ale aj tekvicové pyré nahrádza často u nás obľúbenú zemiakovú kašu.

Hokkaido je vhodná aj na prípravu múčnikov. Jej konzistencia spôsobuje vláčnosť a jemnú konzistenciu koláčov, keksov a rôznych plniek. Pri ich príprave je dôležité použiť dostatok korenín, nakoľko samotná má skôr neutrálnu chuť. Odporúčame pri jej príprave na sladko použiť mletú škoricu, vanilkový extrakt, mletý kardamon, klinčeky, nové korenie, badyán. Ako praktickú náhradu použite perníkové korenie. Chuť cesta alebo plnky môžete zvýrazniť kôrou z pomaranča alebo citrónu (chemicky neošetreného) a aj ich šťavou. V pripravovanej knihe receptov pre alergikov je aj Smoothie s tejto krásnej oranžovej tekvice a veľmi nám chutilo.

Hokkaido svojou krásnou oranžovou farbou spadá do skupiny fytonutrientov – žltej/oranžovej, o ktorej sme písali. A tak hlavnými zložkami sú betakarotén, ako aj  ďalšie karotenoidy – významné antioxidanty. (chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi)

Hokkaido obsahuje podiel vitamínu A, C a vitamínov skupiny B, ale aj minerály, ako sú draslík, vápnik, horčík, fosfor a zinok. Všetko živiny, ktoré potrebujeme pre svoje zdravie na dennej báze.

Hokkaido sa výborné hodí pri redukčných programoch, pri chudnutí alebo pri zdravej výžive. Jej výživové hodnoty sú veľmi dobré.

100g hokkaido obsahuje:

  • 37 kcal čo je 154 kJ
  • 9,2 gramu rastlinných bielkovín
  • 8,3 gramu komplexných sacharidov
  • 1,9 gramov vlákniny
  • 0,1 gramu tuku

PudingZTekvice-2My sme z tejto tekvičky urobili veľmi chutný puding a dnes sa s vami podelíme o jeho recept. Je vhodný pre všetkých 🙂 pre tých, čo nemajú problém s alergiami a intoleranciami, ale veríme, že poteší aj ľudí, ktorí takéto potravinové obmedzenia majú a hľadajú nové jedlá a nápady.

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • 40g zemiakového škrobu Solamyl
  • 500ml ryžového nápoja – my používame z Alnatura (dm drogérie)
  • 200g pyré z hokkaido tekvice (uvarte tekvicu v troške vody do mäkka,
  • lyžička vanilkového extraktu (návod na prípravu nájdete tu)
  • perníkové korenie
  • mletú škoricu
  • štipku soli
  • kôru z bio pomaranča
  • 2 polievkové lyžice šťavy z pomaranča
  • 15g vlašských orechov alebo iných orechov podľa chuti

Príprava tekvicového pyré:
Tekvicu očistite, nešúpte, nakrájajte na kúsky, podlejte trochou vody, pridajte čajovú lyžičku perníkového korenia a 50ml vody. Priveďte k varu a duste do mäkka. Mäkkú tekvicu (bez vody) roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Nechajte vychladnúť.

Príprava pudingu:
400 ml ryžového nápoja zmiešajte so 4 lyžicami trstinového cukru a  čajovou lyžičkou perníkového korenia a priveďte k varu. Solamyl rozmiešajte v 100ml ryžového nápoja a vlejte do vriacej ochutenej zmesi. Znížte teplotu a puding uvarte .

Do čiastočne vychladnutej zmesi pridajte tekvicové pyré ( množstvo podľa chuti), prelejte puding do pripravených pohárov a nechajte vychladiť.

Prelejte puding do pripravených pohárov a nechajte vychladiť.

Na panvici skaramelizujte lyžicu cukru, pridajte mletú škoricu a vložte do karamelu vlašské orechy. Chvíľu restujte a preložte zmes na alobal a nechajte vychladiť. Po vychladnutí nalámte na kúsky, ktorými posypte puding.

Môžete ho ešte ochutiť lyžicou kvalitného jogurtu, my sme použili domáci ovčí.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Mrkvaciky2cestoviny_miniVanilkovy_extrakt

 

Tento obsah bol zaradený v Recepty, Sladké jedlá, dezerty, Výživa a označkovaný ako , , , , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *