raw-dessertVeľká vlna RAW stravovania zaplavila stránky časopisov, sociálnych sietí, kníhkupectvá sú plné kníh o zdravej surovej strave. Aj my sa často na akciách stretávame s tým, že pri našich ochutnávkach jedál, ktoré sú zdravé sa niektorí odvracajú, lebo nie sú RAW a potom … často príde otázka: Prečo nie ste RAW?

V zásade nemáme námietky proti surovej strave a ani ľuďom, ktorí ju propagujú. Každý dospelý človek má právo vybrať si spôsob stravovania a výživy najvhodnejší pre seba. Je známe, že niektoré zložky potravín sa ničia tepelnou úpravou a preto odporúčame v našom poradenstve pri každom jedle určitý podiel surových potravín. Najdôležitejšie je, aby sa človek cítil po jedle posilnený, plný energie a zabezpečil si svojou stravou všetky potrebné živiny na svoj aktívny život.

To čo sa nám nepáči na propagácii raw tortičiek a mlsiek je vyhlasovanie , že sú bez cukru, bez lepku, že sú zdravé a nepriberá sa z nich. (nie všetci to tak robia a preto sa tým, ktorí to takto neuvádzajú ospravedlňujeme 🙂 )

Áno, bezlepkové tieto koláčiky vo väčšine prípadov sú. No korektnejšie označenie by bolo také, že sú bez pridaného cukru. Avšak ani to nie je v mnohých prípadoch pravda, nakoľko sa používa med, javorový sirup alebo sirup z agáve. Prípadne sa používa stévia. Tu však je vhodné pristaviť sa a pridať malú poznámku k stévii.
To, že je bez kalorickej hodnoty je pravda. Avšak je to sladidlo, síce top prírodné, ale …sladké. A sladká chuť motivuje k jedeniu. Navyše … nie každé sladidlo je zdraviu prospešné. Mnohé majú vplyv na glykémiu a teda ovplyvňuje výkyvy hladinu cukru (glukózy) v krvi. Stévia síce nie, ale sladká chuť nám na chuti na ďalšie jedlo neuberá.

Vráťme sa nazad k raw koláčikom.

Hľadali sme v desiatkach receptoch informácie o energetickej hodnote a zložení týchto výrobkov. Bolo to zložité, lebo 90% receptov uvádza ako miery použitých surovín šálky, lyžice, poháre a podobne.

Z týchto údajov je zložité vypočítať výživové hodnoty. Našli sme však recepty s korektnými údajmi a tak sme mohli zistiť obsah sacharidov, bielkovín a tukov.
Uvedieme dva príklady:

  1. Ovocná raw torta s jahodami a banánmi: 12 kusov , hodnoty na jednu porciu:
    • 1559 kJ ( 371 kcal), sacharidy 45g ( z toho jednoduché cukry 36g), bielkoviny 6,7 g a tuky 17,8 g
  2. Raw torta s jemným krémom: 12 kusov, hodnoty na 1 porciu:
    • 1783 kJ (425 kcal), sacharidy 58 g ( z toho jednoduché cukry 39 g), bielkoviny 6,9 g a tuky 17,6 g

Už na prvý pohľad je jasné, že tieto výživové hodnoty nevyhovujú racionálnej strave. Sú síce plné zdravých tukov z chutných orieškov a aj sušeného ovocia, avokáda, kokosu, zdravého kakaa a kokosového tuku.

Je pravda, že všetky tieto suroviny sú zdravé, ale je toho veľa na jednu porciu a tieto zdravé pochúťky majú vysokú energetickú hodnotu a orechy vysokú hodnotu tuku, aj keď zdravého. Ale stále je to nadspotreba tuku. Je totižto rozdiel dať si povedzme hrsť orechov, ktoré sú pre nás zdravé a prospešné, a dať si 3 hrste … Hrsť je zdravá, tri hrste už nie. Je to skrátka nadspotreba a od striedmosti to má veľmi ďaleko.

Vaše telo využíva kalórie ako zdroj energie. Tie, ktoré nespotrebuje skončia ako tukové zásoby. V tomto prípade teda platí, že kalórie sú kalórie a pri priberaní, nadváhe, alebo pri znižovaní hmotnosti rozhoduje ich súčet.
Samozrejme, že je rozdiel, aké potraviny konzumujeme. Je dôležité konzumovať potraviny, ktoré sú zdravé, zdravšie, ale s prihliadnutím aj na to, aký energetický výdaj máme počas dňa.
Zdravé potraviny, ale najmä vysoká pestrosť majú pozitívny vplyv na naše zdravie, ovplyvňujú chuť, metabolizmus, ale aj tu platí zákon energetickej rovnováhy.

Vysoká energetická hodnota takejto zdravej torty predstavuje u ženy, ktorá má dennú energetickú potrebu 1600 kcal takmer štvrtinu denného príjmu! Obsah sacharidov je veľmi vysoký a to najmä jednoduchých cukrov zo sušeného ovocia a prírodných sladidiel (med, agáve, javorový sirup a pod.), ktoré výrazne ovplyvňujú výkyvy glykémie.

Pri redukcii hmotnosti je dôležité pamätať na to, že z celkového denného príjmu sacharidov je optimálne prijať 10% – 20% v jednoduchých cukroch. Takýmto prísunom sa však niekoľkonásobne môže prekročiť táto hranica.

Jednoduché cukry (v tomto prípade hlavne fruktóza z ovocia) spôsobujú hneď po konzumácií zvyšovanie hladiny glukózy v krvi (cukor v krvi), následnú zvýšenú produkciu inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi a tento glykemický výkyv spôsobuje oslabovanie podžalúdkovej žľazy (slinivky) a striedanie chuti na sladké, hlad a aj podráždenosť a pod. Nadbytočný cukor v strave sa ukladá vo forme glykogénu, ktorý sa pri nadbytku v pečeni uvoľňuje vo forme mastných kyselín do krvného obehu a ukladá vo forme tuku na rôznych miestach tela.

Ale čo chceme týmto rozborom povedať?

Raw tortičky a koláčiky sú pripravované z kvalitných surovín (ak je použité chemicky neošetrené sušené ovocie a kvalitné orechy a semená) a preto sú to určite zdravšie pochúťky ako zákusky s margarínovými prifarbenými krémami a umelou náhradou šľahačky, koláče z bielej múky s použitím rastlinných tukov a množstva rafinovaného cukru.

Pri ich konzumácií však počítajte s ich energetickou hodnotou , lebo aj tieto maškrtky sú plné cukru a tuku. A nadmerný konzum cukru a tuku spomaľuje a niekedy zastavuje cestu za zdravím, vysnenou postavou.

Podľa hesla: Všetkého veľa škodí. Na zdravie priatelia 🙂