MinestroneRyža-2Vonku sa už riadne ochladilo a tak je vhodné jesť niečo, čo by nás zahrialo, na čom by sme si pochutnali a mali skvelý pocit nasýtenia. No a popri tom zjedli niečo, čo nás obohatí svojimi živinami, dodá nám energiu.
A práve na takéto chladnejšie dni, ktoré prichádzajú s koncom októbra sa hodí táto hustá, hrejivá polievka.

Názov tejto zeleninovej polievky pochádza z talianskeho slova minestra = polievka. Je to hustá, hutná :), sýta polievka, ktorá sa varí najčastejšie bez mäsa.

Na jej prípravu sa používajú rôzne druhy zeleniny podľa sezóny a aktuálnej dostupnosti. Dopĺňa sa paradajkami, strukovinami (najčastejšie bielou fazuľou) a ryžou alebo cestovinami. My sme v recepte použili veľmi chutnú divokú ryžu (kúpili sme ju v dm drogérie z firmy Alnatura a jej chuť je naozaj prekvapivo vynikajúca). Výhodou tejto polievky je však aj to, že môže byť vždy iná kompozícia, iné zloženie, použité pri každom varení iné suroviny, variácie a tým je aj chuť vždy iná. Ale teraz už recept 🙂

Budete potrebovať na 4 porcie:MinestroneRyža-1

  • 40 g paradajkového pretlaku
  • 10 g repkového oleja
  • 5 g morskej soli
  • 1 ks zeleninového bujónu, alebo zeleninový vývar
  • 160 g fazuľových strúčkov
  • 160 g bielej fazule varenej
  • 80 g cibule
  • 40 g stonkového zeleru
  • 10 g cesnaku
  • 160g mrkvy
  • 20g šťavy z limetky
  • 160 g lúpaných paradajok
  • 100 g divokej ryže (odporúčame práve tú z Alnatura)
  • bobkový list, sušený tymián, chilli, petržlenová vňať

Príprava:
Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. Stonkový zeler umyte, očistite a nakrájajte na 5mm kúsky. Strúčky fazuľky očistite a prekrojte na polovicu. Paradajky ošúpte, vyberte z nich jadierka a nakrájajte na väčšie kúsky. Varenú bielu fazuľu z konzervy zlejte a nechajte na sitku odkvapkať. Divokú ryžu uvarte al dente podľa návodu. Uvarenú ryžu prepláchnite studenou vodou.

Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobno a na oleji restujte do sklovita Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu restujte, prilejte vývar. Mrkvu, fazuľové strúčky, zeler, bobkový list a tymian pridajte do vývaru a približne 15 minút povarte. Pridajte paradajky a bielu fazuľu a varte ďalších 5 minút. Vyberte bobkový list a nechajte mierne variť ešte 5 minút. Na dochutenie použite soľ, korenie a chilli. Na záver pridajte šťavu z limetky (podľa chuti) a čerstvú petržlenovú vňať.

Doba prípravy:30 minút
Výživové hodnoty: 205 kcal, Sacharidy: 33 g, Bielkoviny: 9 g, Tuky:4 g

Tipk vareniu: Ak v recepte použijete čerstvé paradajky vopred ich ošúpte. Čerstvú paradajku nakrojte do kríža a vložte ju do vriacej vody na 30-45 sekúnd. Paradajku vyberte, vložte do studenej vody a následne ošúpte.

A ešte máme pre vás tip lekára, našej skvelej kamarátky MUDr. Kataríny Bergendiovej, PhD z ImunoVital Centra v Bratislave: Divoká ryža je bohatá na bielkoviny, aminokyseliny lyzín, vlákninu a je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a má nízky glykemický index. Neobsahuje lepok a je vhodná pre celiatikov .