Hlavná sezóna zavárania, kompótov, džemov, lekvárov z domácej úrody je za nami, ale to ešte neznamená, že si nemôžeme pripraviť chutné ovocné želé s nádychom exotiky.
My sme vyskúšali jeden z receptov, ktorý sme objavili v Rakúsku. Rozhodli sme sa pripraviť ho ako darčeky pre našich kamarátov, rodinu.
Jeho chuť je prekvapivá, svieža a pre nás možno menej typická. Horkastý nádych grapefruitov v kombinácii s chrumkavými pistáciami určite ocení nielen gurmán.
Spestrite si raňajky a natrite si touto špecialitkou dobrý ražný chlebík, alebo domácu voňavú vianočku.
Čo budete potrebovať na cca. štyri 250ml poháriky
- 8 červených grapefruitov
- 350g želírovacieho cukru 3:1
- 40g pistácií
- 50ml Campari
Postup:
Zo 4 grapefruitov vytlačte šťavu (300ml). Zostávajúce 4 grapefruity ošúpte jednotlivé mesiačiky zbavte šupky – (filetujte). Šťavu pri čistení zachytávajte.
Pistácie prepláchnite, čím ich zbavíte soli a nechajte vysušiť. Potom nasekajte na menšie kúsky.
V 300ml grapefruitovej šťavy rozpustite 350g želírovacieho cukru na miernom ohni. Keď je cukor rozpustený, pridajte filety, pistácie a minimálne 5 minút povarte (podľa návodu na želírovacom cukre)
Odstavte z ohňa a na záver zamiešajte Campari.
Džem naplňte do predom pripravených nádob. Takýto džem vám vydrží 1-2 mesiace.
Mohlo by vás tiež zaujímať: