Hľadáte recept na nepečený ale veľmi chutný dezert? Navyše pomerne rýchlo hotový.
Tak potom tieto guľôčky to môžu byť 😉 Veď klasické gaštanové pyré má každý rád.
Keď som bola malá, babička ma často brávala ku známej do cukrárne. Keď sme tam prišli, bez toho aby sa ma pýtala, čo by som chcela ihneď objednala gaštanové pyré so šľahačkou.
Neskôr keď nás teta za pokladňou zbadala vchádzať, hneď nakladala na tanier náš obľúbený dezert. Dnes presne viem, na čom by si babička najviac pochutnala. Tieto guľôčky by boli pre ňu obrovským potešením, tak ako sú aj pre mňa.
Čo budeme potrebovať na 25 guľôčok:
- 250g gaštanového pyré
- 70g masla (ak máte intoleranciu, alebo alergiu na mlieko použite rastlinný alebo kokosový)
- 100g bio pohánkových čokoládových sušienok – kúpite v dm drogériách, alebo v zdravej výžive, neobsahujú lepok 🙂
- 20g práškového cukru
- 15g vanilkového cukru, alebo lyžica extraktu z vanilky (recept nájdete tu)
- dve polievkové lyžice kvalitného rumu
Príprava:
Gaštanové pyré zmiešame s pomletými bio hrudkami a maslom. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Hmotu odložíme do chladu asi na dve hodiny. Prípadne do mrazničky na 20-30 minút. Rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2,5 cm a ukladáme na mastný papier na pečenie. Opäť necháme zachladiť.
Potom guľôčky môžete obaliť v kokose, alebo poliať roztopenou kvalitnou 70% čokoládou.
Do guľôčok môžeme povkladať aj olúpané mandle. Servírujeme v malých papierových košíčkoch.
Výživové hodnoty na 1 guľôčku:
65,4kcal (275kJ), 8g sacharidov, 0,5g bielkovín, 3,5g tukov