RyžoveGulkyAk hľadáte spôsob, ako mať so sebou v práci kvalitné jedlo na obed, potom jednou z možností je navariť si ho a zobrať zo sebou v krabičke. Tento recept je bohatý na kvalitné živiny, je pestrý a hotový za 30 minút. Takže si ho viete pripraviť aj ráno pred odchodom do práce.
Jednoduché suroviny a aj príprava tohto jedla vám spestria jedálniček. Slivkové chutney môžete mať v chladničke 5 až 7 dní, ale vydrží aj dlhšie. Poprípade si pripravte marhuľovo-paprikové chutney, alebo mango chutney. Mozzarela zabezpečí prísun bielkovín. Ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu, alebo intoleranciu na laktózu, môžete použiť tofu, alebo narýchlo opečené mäso, morčacie, králičie, alebo kuracie. Prípadne pečienku. Každé hlavné jedlo by malo obsahovať dostatok bielkovín.

Budete potrebovať na 1 porciu:

  • 50g kvalitnej arborio ryže na rizoto – je na vytvorenie ryžových guliek najlepšia
  • 5g ľanového semienka
  • 80g Mozzarely (alebo 100 tofu, alebo 100-150g mäsa podľa chuti)
  • morskú soľ
  • 30g-50g šalátu rucola, prípadne polníček, baby špenát
  • 1 porcia slivkového chutney – ak nemáte poruke chutney, môžete použiť kapustu, alebo strúhanú mrkvu s jablkom, prípadne iný kyslejší šalát

Príprava:
Arborio ryžu varte v osolenej vode do mäkka, tak aby ostala hmota bez vody. Vmiešajte ľanové semienka.
Nechajte mierne vychladiť a sformujte guľôčky. Ak sa vám ryža veľmi lepí na ruky, namočte si ruky v studenej vode pri ich tvarovaní. Servírujte spolu s rukolou, slivkovým chutney a nakrájanou mozzarelou. (mäsom, alebo tofu, rybou)
Ako obmenu môžete guľôčky pokryť sezamom, alebo najemno mletými orechmi a pod.

Toto jednoduché a rýchlo hotové jedlo môžete doplniť čerstvou zeleninou podľa chuti, inými druhmi syra, ale aj údeným lososom, pstruhom a pod.
Je chutné teplé ale aj ako studený obed.

Doba prípravy: 30 min
Výživové hodnoty: 494 kcal /2074kJ, sacharidy 60g, bielkoviny 22g , tuky 17g.