AvokadoveSmoothie01Poďme si dnes spolu urobiť jedno kvalitné jedlo a pustime sa do prípravy avokádovo-proteínového smoothie.

Čo je to smoothie? Nie je to ovocný alebo zeleninový džús a nie je to ani šťava. Klasické džúsy a šťavy sa vyrábajú lisovaním, prípadne odšťavovaním ovocia alebo zeleniny.

Smoothie pochádza z angličtiny a znamená zamatový. A presne také by smoothie malo byť.

Smoothie sa pripravuje z rôznych druhov ovocia, ale aj zeleniny a vynikajúco sa hodí na raňajky, desiatu alebo olovrant. Jeho kalorická a výživová hodnota je iná ako pohár džúsu a preto aj na to treba pamätať, keď si smoothie pripravujete. Pretože to nie je iba nápoj, ale svojím zložením a kalorickou hodnotou je to výživné jedlo.

a navyše, príprava smoothie vám nezaberie veľa času, takže do 10 minút máte pripravené chutné, výživné a kvalitnými rastlinnými enzýmami nabité jedlo.

Je vhodné pre každý metabolický typ a to najmä preto, lebo sme do neho pridali dávku proteínu, ktorá je potrebná najmä pre typ proteín-tuk.

Avokádo dodáva kvalitné zdravé tuky a čerstvé ovocie zase sacharidy. Aj keď sú to jednoduché cukry, ich hodnota a spracovanie je iné. V každom prípade kombinácia surovín je veľmi obohacujúca. Svojim zložením je preto takéto smoothie vhodné konzumovať aj teraz v zime.

Dnes si spolu vyrobíme veľmi kvalitné smoothie, ktoré je plné živín ale aj zamatových chutí.

Čo budeme potrebovať na 1 porciu:

  • 60 g čerstvého baby špenátu
  • 60 g zrelého avokáda
  • 150 g hrušiek
  • 20 g rastlinného proteínu – ryžový, konopný a pod.
  • 5 g ľanového semienka alebo môžete použiť chia semienka
  • 200 g kokosového nápoja (tekutiny, vody) môžete použiť nápoj Coco z Alnatura

AvokadoveSmoothie02Príprava:
Do mixéra vložte nakrájanú hrušku, avokádo, špenát a ľanové semienka alebo semienka chia. Chvíľku mixujte. V kokosovom nápoji rozmiešajte proteín a pridajte do mixéra. Rozmixujte a podávajte. Smoothie môžete dochutiť šťavou z limetky, sirupom z agáve, alebo soľou podľa chuti.

Doba prípravy: 10 minút
Výživové hodnoty: 316 kcal, Sacharidy: 31 g, Bielkoviny: 22 g, Tuky: 12 g