Tip číslo 1 – zostavenie jedálnička a skvelý recept na rizoto.

Každý, kto sa naozaj rozhodne pre znižovanie hmotnosti, chudnutie, ale aj priberanie má v prvom rade vlastnú silnú motiváciu a prijal rozhodnutie uskutočniť to.
Ďalším krokom k úspechu je zostavenie jedálnička.
Dôležité je uvedomiť si, že neexistuje univerzálny jedálniček pre všetkých. Každý z nás má iné výživové potreby, obmedzenia aj očakávania.

V tlači, na internete, v knihách a iných médiách sa objavujú množstvá zaručených jedálnych lístkov, návrhov jedálničkov, ktoré sľubujú úspech a pritom nepoznajú potreby toho, kto prevezme takýto jedálniček.

Úspešný jedálniček je ten, ktorý je pripravený pre vás, na vaše podmienky a možnosti. Jedálniček vám môže pripraviť špecialista vo výžive, alebo sa viete naučiť zostavovať si vlastný jedálniček vy sami. A to buď samoštúdiom, alebo na špecializovaných kurzoch.

Ako postupovať?
Prvým krokom je zistiť východiskový stav. Okrem hmotnosti je vhodné vedieť percentuálne zastúpenie svalovej, tukovej hmoty v tele. Vedieť koľko vnútrobrušného tuku máte. A vedieť v akom stave je váš bazálny metabolizmus.

Takéto informácie viete získať aj u nás v Ambulancii výživy a vitality, alebo na inom špecializovanom pracovisku, ktoré sa zaoberá komplexnou analýzou tela a výživou.

Na základe týchto údajov je možné vypočítať presné výživové potreby. To znamená:

  • denný energetický príjem
  • denný energetický príjem pri pohybovej aktivite a na základe toho denný príjem jednotlivých živín:
    • bielkoviny
    • tuky
    • sacharidy

Na základe týchto hodnôt je možné zostaviť jedálniček s použitím potravín, ktoré si vyberiete podľa toho, aký ste metabolický typ.

A teraz recept na prvý deň 🙂

MorcacieRizotoBrokolica
Rizoto s morčacím mäsom, brokolicou a hlivou
Čo budete potrebovať na 1 porciu:

  • 100g morčacích pŕs bez kože
  • 50g brokolice
  • 80g hlivy ustricovej
  • 30g mrkvy
  • 30g cibule
  • 10g extra panenského olivového oleja
  • bylinkovú soľ
  • 5g masla
  • 60g rizoto ryže v suchom stave
  • čerstvé bylinky

Príprava:
Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu, chvíľu restujeme a podlejeme vodou. Pre lahodnejšiu chuť môžete použiť 1 dl bieleho suchého vína. Necháme odpariť, pridáme pokrájanú hlivu, brokolicu rozobratú na ružičky a mrkvu nakrájanú na kolieska, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania podlievame a dusíme do mäkka. Na záver vmiešame kúsok studeného masla. Dochutíme čerstvými bylinkami (bazalka, tymián a pod.)

Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty: 482kcal, Sacharidy 55g, Bielkoviny 32g, Tuky 16g

Tento obsah bol zaradený v Jedlá s mäsom, Jedlá z ryže, Recepty, Výživa a označkovaný ako , , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *